Nuclearelectrica, prima companie romaneasca care se alatura Forumului Economic Mondial
SN Nuclearelectrica SA („SNN”), singurul producator de energie nucleara din Romania si unul dintre cei mai performanti operatori ai centralelor nucleare din lume, conform clasificarilor nucleare internationale, a intrat in parteneriat cu Forumul Economic Mondial. SN Nuclearelectrica este prima companie romaneasca care a aderat la Forumul Economic Mondial ca membru in doua domenii strategice: Platforma pentru Modelarea Viitorului Materialelor si Infrastructurii Energetice si Initiativa de Parteneriat Impotriva Coruptiei, care sustin viziunea strategica a companiei de a construi un viitor durabil pentru generatia de maine, care furnizeaza energie curata la cele mai inalte standarde de excelenta.
Tn calitatea sa de producator strategic de energie, dezvoltator de noi capacitati nucleare prin intermediul Unitatilor Nucleare CANDU, sustinator al inovatiei prin evaluarea si angajarea potentiala a Reactoarelor Modulare Mici („SMR”) in efortul de a indeplini obiectivele de decarbonizare, SNN urmareste indeaproape cresterea gradului de constientizare cu privire la surse de energie curata si rolul acestora in indeplinirea obiectivelor de decarbonizare, dezvoltarea relatiilor economice si de afaceri, accesarea studiilor si analizelor, modernizarea si imbunatatirea constanta a proceselor si guvernantei corporative.
„Apreciem foarte mult parteneriatul cu Forumul Economic Mondial si asteptam cu nerabdare o cooperare avantajoasa si fructuoasa! SNN isi propune sa isi dezvolte expertiza de baza integrata, sa devina o parte activa in captarea si generarea initiativelor de dezvoltare cu un impact economic, social si organizational semnificativ, pentru a evalua noi oportunitati de cooperare, extindere si dezvoltare. Avand in vedere proiectele noastre majore de investitii, cautam, de asemenea, rezilienta si know-how economic si financiar mai puternic. Deoarece atat Forumul Economic Mondial, cat si SNN sunt interesati si promoveaza programe de reducere a emisiilor de CO2, ne angajam sa valorificam tendinta de inovare si solutiile curate pentru a produce energie”-Cosmin Ghita, Director Executiv
Roberto Bocca, Seful Platformei pentru Modelarea Viitorului Energiei, Materialelor si Infrastructurii la Forumul Economic Mondial, a declarat: „suntem incantati ca SN Nuclearelectrica SA se alatura platformei Energie, Materiale si Infrastructura a Forumului, care lucreaza la abordarea problemelor critice care modeleaza sistemul energetic global. Fiind prima companie din Romania, parteneriatul reflecta o oportunitate de a construi aliante public-private si colaborarea multi-parti interesate in sectorul energetic.”
Intrucat Nuclearelectrica este o companie cotata la Bursa de Valori Bucuresti si angajata sa-si consolideze standardele de Mediu, Sociale si de Guvernanta, interesul sau acopera si evaluarea comparativa ESG ca o abordare de guvernanta corporativa pentru a satisface interesele comunitatii investitorilor.
Dupa 25 de ani de la punerea in functiune a primului reactor nuclear, Nuclearelectrica asigura aproximativ 20% din cererea de consum si 33% din energia curata la nivel national. In 25 de ani, Nuclearelectrica a livrat peste 200 de milioane de MWh catre reteaua electrica nationala la un factor de capacitate de peste 90%, evitand eliberarea in atmosfera a peste 170 de milioane de tone de CO2.
In scenariile analizate de Agentia Internationala pentru Energie, cererea de energie va creste cu 2,1% pe an pana in 2040, in special in tarile dezvoltate. Se estimeaza ca ponderea energiilor cu emisii zero de carbon va creste de la 36% in prezent la 52% pana in 2040. Romania sustine obiectivele de mediu ale Uniunii Europene care vizeaza atingerea zero emisii de carbon pana in 2050. Tinta de decarbonizare care urmeaza sa fie atinsa pana in 2030, etapa intermediara, a fost accelerata de la 40% la 55%. Acest obiectiv ambitios nu poate fi atins fara utilizarea tuturor energiilor cu emisii reduse de carbon, in special a energiei nucleare. Astfel, tinta asumata de Romania este reducerea emisiilor de CO2 cu 43,9% pana in 2030 comparativ cu nivelul acestora din 2005. De asemenea, Romania isi propune sa reduca dependenta de importurile de energie de la 20,8% astazi la 17,8% pana in 2030 ceea ce inseamna investitii sustinute in capacitati de productie fara emisii de carbon sau tranzitie, cu productie de baza pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic national.
Misiunea Nuclearelectrica este de a genera energie curata la standarde inalte de excelenta si viziunea sa este de a construi un viitor durabil pentru generatiile urmatoare. Prin urmare, compania se bazeaza pe o guvernanta corporativa puternica si urmareste prin proiecte strategice de investitii sa indeplineasca obiectivele de decarbonizare si sa reduca emisiile de CO2, creand noi locuri de munca si dezvoltand o noua generatie de specialisti. De aceea, parteneriatul cu Forumul Economic Mondial, o organizatie strategica globala, reprezinta o oportunitate de crestere.