0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Parlamentul cauta acul in carul cu fan: de ce s-o fi scumpit energia? O Comisie de Ancheta ne va lumina, cum au facut-o si precedentele

Posted On 9 septembrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, cazul Nana, comisie de ancheta parlamentara, consumatori de energie si gaze, pretul la energie si gaze, Virgil Popescu

Parlamentul a adoptat joi un proiect de Hotarâre privind infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta pentru stabilirea cauzelor cresterii substantiale a preturilor gazelor naturale si energiei electrice, au decis senatorii si deputatii.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, intr-o interventie telefonica, ca a votat aceasta comisie de ancheta pentru ca isi doreste „sa se stabileasca cauzele si sa afle tot românul cauzele pentru care pretul la energie electrica si gaze naturale a crescut”.

„Sunt aici la Ministerul Energiei si o sa-mi duc mandatul pâna la capat asa fel incât cei 20 de ani in care nu s-a construit nimic sa fie dati uitarii. M-as uita in urma cine au fost ministrii Energiei in perioada asta din urma. Sunt de acord cu aceasta comisie si voi veni in comisie si ca deputat si ca ministru. La minister in momentul de fata lucram la o ordonanta de guvern prin care sa protejam milioane de români impotriva cresterii pretului la energie elctrica si gaze, nu vorbim numai de consumatorul vulnerabil”, a spus Popescu.

De grija consumatorilor romani, Parlamentul a mai avut asemenea Comisii de ancheta ori de cate ori crestea pretul la energie si gaze sau in momentele in care “baietii destepti din energie” sareau gardul peste ceea ce le permitea politicul. De data asta situatia este insa mult mai grava. Sa nu va inchipuiti insa ca respectiva Comisie de Ancheta va ajunge si la concluzii. Ultima Comisie de Ancheta a Parlamentului pe marginea cresterii preturilor la energie si gaze a functionat in 2018. Si ca sa vedeti cat de inutile, ca sa nu spunem altfel, sunt asemenea Comisii pretentioase redam mai jos un text scris in urma cu trei ani. Concluziile le trageti singuri.

“Inflatia a trecut si in luna august de pragul de 5% si, conform datelor Institutului National de Statistica, o componenta importanta in aceasta crestere a avut-o pretul gazelor naturale, care au inregistrat un avans de 16 procente. Deocamdata nu se plange nimeni, din randul consumatorilor, pentru aceasta crestere pentru simplu motiv ca in perioada de vara consumul de gaze este insignifiant. Cresterea are o explicatie doar in virtutea in care furnizorii achizitioneaza gaze pentru sezonul rece si de aici, intr-o piata libera, actioneaza cererea si oferta. Anul trecut, in aceeasi perioada, coalitia aflata la guvernare a constatat ca e ceva suspect in cresterea pretului la gaze si, in general, la utilitati. In concluzie, s-a dat ordin pe unitate sa se cerceteze de unde vine cresterea. Si s-a format o Comisie speciala la Parlament (condusa de domnul Iulian Iancu), care urma sa demonstreze ceea ce nu era de demonstrat. Cu alte cuvinte, piata libera trebuie sa fie de vina. Cum in joc era schimbarea conducerii ANRE, evident ca respectica comisie de ancheta a directionat acuzatiile inspre fosta echipa de conducere a reglementatorului. Si a venit o alta echipa, stapanita total de actuala coalitie de guvernare. Numai ca piata nu tine seama de echipe, sau de vointa celor aflati la putere. Ea functioneaza dupa mecanisme specifice. De la gaze trecem la energie, unde se manifesta o concurenta greu de mestecat de clasa politica. Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei ar fi trebuit sa aiba o pozitie vizavi de acuzatiile ce i se aduc in momentul de fata celui mai mare producator de energie electrica din Romania: Hidroelectrica. Cum ANRE si-a ascuns capul in fan (fan este iarba cosita si pusa la uscare)cineva trebuia sa ridice capul. Si a facut-o Consiliul Concurentei, care are un castig de impartialitate de-a lungul ultimilor ani. Se apropie insa si la CC schimbarea conducerii. In consecinta…sa trecem la treaba. Urmatoarea faza ar fi infiintarea unei Comisii de ancheta la nivel parlamentar, condusa, evident, tot de catre domnul Iulian Iancu. Respectiva Comisie ar urma sa demonstreze cum si cum ne fura companiile straine prezente pe piata din Romania. Nu conteaza ca precedentele Comisii nu au demonstrat acest lucru, conteaza argumentul.

In urma cu un an trageam consecintele a ceea ce au rezolvat comisiile parlamentare in momente de maxima incordare in economia romaneasca. Fara nici un alt comentariu redam mai jos ceea ce am scris anul trecut pe vremea asta. Daca vi se pare ca s-a schimbat ceva asteptam opiniile dumneavoastra, ale cititorilor .

Va mai aduceti aminte de Comisia Nana? Urma sa creceteze cum anume a dobandit niste zeci de hectare de teren fiica lui Traian Basescu, undeva prin judetul Calarasi. Gabriela Vranceanu Firea, actual primar general al celui mai nefericit oras din Europa, era desemnata ca sef al Comisiei si, in aceasta postura promitea dezvaluiri incendiare. Intre timp, tatal doamnei Basescu isi radea in barba despre viitoarele dezvaluiri ale Comisiei Nana. Comisiile de ancheta parlamentare au devenit deja o obisnuinta, dovada ca intre timp au aparut o multime de asemenea „organe” de cercetare, constituite din persoane care nu au nici o legatura cu domeniul anchetat. Dar, nu-i asa?, cand vrei sa ingropi o problema faci o comisie de ancheta.

 

Ne permitem sa va mai aducem aminte de o alta Comisie celebra, infiintata la nivelul Parlamentului prin 2010, cu scopul declarat de a afla cum s-au infipt „baietii destepti” in sistemul energetic romanesc. Pentru ca am participat la fiecare sedinta a acestei Comisii ne amintim ca, la un moment dat, chiar s-au spus lucruri interesante. Ca ziaristi am inteles cat se poate de bine cum s-a organizat piata de energie electrica in favoarea „baietilor destepti” si cum au profitat acestia nu numai de Hidroelectrica, ci si de celelalte companii energetice aflate in proprietatea statului roman. Surpriza insa, dupa cateva luni de audieri, Comisia special constituita a elaborat un raport care nu avea absolut nici o legatura cu ceea ce s-a intamplat in realitate. Intamplator sau nu, Comisia respectiva era organizata la nivelul Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor al carui presedinte era atunci (este si astazi) domnul deputat Iulian Iancu.

La mai bine de zece ani distanta, Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor sta la baza unei noi structuri (ca sa nu-i mai zicem comisie) de control, de data asta pe marginea activitatii Autoritatti Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). A cerut „Il Padrone”, adica atotstapanitorul Liviu Dragnea infiintarea unei astfel de comisii de control a ANRE, pe motivul ca nu intelege de ce a crescut pretul la energie electrica in piata pentru ziua urmatoare de pe platforma OPCOM. Sigur, de vina este ANRE, a transmis „Il Padrone” prin intermediul aghiotantului lui de la Ministerul Energiei.

Si iata ca minunea s-a intamplat. Ieri, in Parlamentul Romaniei (era sa zicem Panteonul) s-a aprobat infiintarea Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul Justitiei, dar si a Comisiei de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In privinta comisiei de ancheta ce vizeaza ANRE, aceasta urmeaza sa verifice cum au fost transpuse in legislatia secundara obligatiile ce decurg din legea energiei electrice si a gazelor naturale, dar si modul in care aceasta a influentat modificarea pretului energiei la consumatorul final. Comisia va verifica si modul in care au fost respectate atributiile si obligatiile ce decurg din OUG 33/2004 privind organizarea si functionarea ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovarii personalului, al desfasurarii activitatii de control privind modul in care si-au indeplinit operatorii atributiile legale.

De asemenea, Comisia de ancheta va verifica si modul in care a fost asigurat un mediu concurential eficient, transparent si nediscriminatoriu in functionarea pietelor de energie electrica, gaze naturale, energie regenerabila si certificate verzi, precum si modul in care a fost asigurata protectia consumatorului final si sprijinirea clientilor vulnerabili. Comisia va fi compusa din parlamentarii Gheorghe Marin, Radu Stefan Oprea, Miron Alexandru Smarandache, Marius Bota, Dumitru Chirita, Iulian Iancu si Laurentiu Nistor. Asa suna oficial.

In realitate, respectiva Comisie nu va verifica nimic, pentru ca, cu o singura exceptie, nimeni nu pricepe despre ce este vorba in propozitia cu verificarea. Dar, daca e ordin, cu placere. In realitate acesta este scopul acestei Comisii, sa indeplineasca ordinul pe unitate. Vorba poetului insa, „pe cin` sa furi”, adica pe cine sa controlezi, caci pana sa se apuce Comisia de treaba echipa de conducere de la ANRE s-ar putea sa devina amintire.

Altfel spus, cam asta ar fi rolul Comisiei, sa transforme in amintire conducerea ANRE, ca sa lase locul alteia: independenta, transparenta si nediscriminatorie, asa cum se precizeaza in legea energiei. Dar, obedienta la puterea politica, desigur. Cum nu s-a auzit nimic dupa Comisia de ancheta privind contractele „baietilor destepti”, dupa Comisia Nana si cate alte comisii or mai fi fost va asiguram ca nici despre aceasta despre care facem vorbire nu se va mai auzi nimic. S-ar putea auzi insa despre niste schimbari. Ele sunt deja pregatite. Vom reveni (degeaba).

 

Articole pe aceeasi tema

  • Racordarea la gaze și energie nu va mai fi gratuită pentru toată lumea / Facilitatea a creat mai multe probleme decât avantaje, la scurt timp după aplicareRacordarea la gaze și energie nu va mai fi gratuită pentru toată lumea / Facilitatea a creat mai multe probleme decât avantaje, la scurt timp după aplicare
  • ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de leiANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
  • Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizoriMai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
  • Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lorReglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Hidroelectrica modernizeaza patru statii de 110 KV

Next Story

Sfat pentru consumatorii de energie si gaze: problema facturilor mari nu le rezolva nici ANRE nici Consiliul Concurentei, doar intelegerea contractului intre furnizor si consumator

Articole pe aceeasi tema

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023
, By Redactia

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023
, By Redactia
0

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Posted On 1 februarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.