PATRES cere insistent AFM sa urgenteze reluarea Programului de finantare dedicat prosumatorilor
Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES: “Exisa riscul ca oamenii, dupa multe amanari și puși pe drumuri pentru procurarea documentelor necesare, sa decida abandonarea proiectului. Cerem transparenta și comunicare din partea AFM”
Prosumatorii pot și trebuie sa devina o realitate in Romania. Avem cadru legal, care a condus la indepartarea unor bariere birocratice, insa constatam – cu surprindere și dezamagire – ca finantarea este mult intarziata, programul derulat de AFM fiind suspendat de o luna.
Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania – PATRES solicita conducerii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) sa urgenteze reluarea programului de finantare privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum şi livrarii surplusului in reţeaua naţionala pentru persoane fizice (“prosumeri”).
Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES precizeaza: “In cazul in care “disfunctionalitatile” semnalate in presa chiar au existat, sa se ocupe Institutiile abilitate de solutionarea acestora, toate acestea ca sa nu ducem in derizoriu acest program mult așteptat, dovada fiind interesul maxim al romanilor. Suntem surprinși și ingrijorati ca, in loc sa remarcam titluri in presa precum “ AFM joaca un rol important in viitorul energetic al Romaniei“, am constatat asocierea prosumerilor cu “FRAUDA INFORMATICA“, “BAIETI DEȘTEPTI”, “INSTALATORI FAVORIZATI DE CATRE AFM”, fapt inacceptabil din punctul nostru de vedere”.
Semnalam, totodata, ca in ultima luna de la suspendarea programului, documentele depuse de cetateni la instalatori, dar neinregistrate inca in platforma, au expirat. Cetatenii sunt, pe buna dreptate, confuzi in acest moment, iar AFM nu vine cu informatii concrete. Exisa astfel riscul ca oamenii, dupa multe amanari și puși pe drumuri pentru procurarea documentelor necesare, sa decida abandonarea proiectului. Ceea ce nu este bine pentru conceptul de prosumator in general, semnaleaza Dl Viorel Lefter.
Pentru a urgenta reluarea programului, Organizatia PATRES s-a adresat AFM, cu solicitarea de a intreprinde masuri care sa vina in intampinarea consumatorului casnic – viitor prosumator, precum și a sectorului energetic din Romania:
- Transmiterea imediata in spatiul public a unui Comunicat/Informari privind stadiul investigatiei, precum și asumarea unei date calendaristice privind reluarea programului;
- Cerem transparenta și comunicare din partea AFM. Pentru a indeparta orice dubiu privind frauda informatica care a aparut in presa și in spatiul public, AFM sa publice, de urgenta, lista instalatorilor validati, din care sa reiasa numarul persoanelor fizice inscrise de catre fiecare instalator in Programul AFM;
- In paralel cu derularea unei analize/anchete de catre institutiile abilitate, se impune reluarea rapida a programului concomitent cu suspendarea instalatorilor asupra carora planeaza anumite suspiciuni de “frauda”.
PATRES, care are in componenta 109 de membri – producatori de energie din surse regenerabile cu putere instalata totala de aproximativ 1800 MW, ce reprezinta investitii in sectorul energetic din Romania de aproximativ 2,7 miliarde de Euro, a sprijinit constant dezvoltarea prosumatorilor in Romania, atat in legislatia primara, cu o serie de propuneri de amendamente, cat și in legislatia secundara, prin propuneri cu expertiza tehnica de specialitate.
Schimbarile legislative au condus la indepartarea unor bariere birocratice și la un cadru propice privind dezvoltarea prosumerilor in Romania. Consideram absolut necesar sprijinul pentru acest sector din urmatoarele considerente:
– populatia platește o contributie pentru energia regenerabila și suporta de altfel și costul exceptarii marilor consumatori, astfel ca este profund incorect ca tocmai romanii sa nu poata beneficia de statutul și beneficiile de a fi proprii producatori de energie curate;
– noile directive europene din “Clean Energy Package” prin care statele membre vor fi obligate sa asigure dreptul cetatenilor de a produce energie regenerabila pentru propriul consum, dar și de a stoca și vinde energia nefolosita;
– descentralizarea producerii energiei electrice, cu prosumerii in rol principal.
In final, PATRES iși exprima speranta ca vom avea și in Romania aceasta categorie aparte de consumatori/producatori, lucru care sa duca la efecte de multiplicare in economia nationala și, de asemenea, sa ajute Romania in demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv 2030.