Pentru ca nimeni nu se grabeste sa investeasca in energetica romaneasca, autoritatile recurg la solutia limita: contractele pentru diferenta
Romania are acordul Comisiei Europene pentru implementarea contractelor pentru diferenta, o noua forma prin care consumatorii de energie vor subventiona proiectele noi de investitii, iar Ministerul Energiei pregateste modificarea legislatiei in acest sens, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Anton Anton, citat de Agerpres.
El a facut aceste afirmatii dupa ce, tot miercuri, oficialii Ministerului Energiei si cei ai companiei chineze CGN au semnat acordul investitorilor pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
Ministrul a fost intrebat de jurnalisti daca populatia va fi cea care va subventiona energia produsa de aceste reactoare, prin asa-numitele “contracte pentru diferenta”.
“Contractele pentru diferenta nu sunt facute pentru energia nucleara, sunt o noua forma de hai sa zicem subventie, mai repede de atragere a capitalului si a investitorilor in domeniul energiei. Eu vreau sa subliniez acest lucru. Noi, si nu numai noi, suntem pe o panta descendenta a productiei de energie si pe o parte rapid ascendenta a consumului de energie, astfel ca trebuie sa gasim modalitati prin care sa atragem investitorii spre acest domeniu”, a aratat ministrul.
Potrivit acestuia, zonele cu cel mai mare potential de a atrage noi investitori sunt cele ale energiei curate.
“E foarte greu, dar nu imposibil, sa mai investesti in zona de carbune, mai repede intretinem sau construim o chestiune ultramoderna, cu carbon capture storage, adica o chestiune care, in pofida faptului ca producem energie din carbune, acest carbune nu mai polueaza deloc. Pana cand vom face chestia asta, la indemana este energia solara, eoliana si nucleara, energiile care sunt nepoluante. Pentru asta s-a facut schema de contracte de diferenta, care nu este o inventie romaneasca, este folosita in UE si noi nu am facut altceva decat sa vedem daca se potriveste zonei romanesti”, a sustinut Anton.
El a subliniat ca Romania are acordul Comisiei Europene pentru acest mecanism de sprijin a investitiilor.
Intrebat daca reactoarele 3 si 4 se puteau face si fara contracte pentru diferenta, ministrul a aratat ca exista mai multe modalitati de finantare.
“Una ar fi sa venim sa spunem “Noi, Romania, avem toti banii, faceti-l”. Alta modalitate ar fi sa spunem “Noi, Romania, nu avem niciun ban, veniti si faceti-l pe banii vostri”. Contractul pentru diferenta este undeva intre cele doua extreme si este o schema de finantare pe care toata lumea o foloseste”, a explicat Anton.
Ministrul a mai spus ca, pentru implementarea contractelor pentru diferenta, trebuie facute modificari legislative, iar institutia pe care o reprezinta pregateste initiative in acest sens.
Totodata, intrebat de jurnalisti daca are vreo problema cu faptul ca societatea chineza cu care s-a semnat acordul investitorilor pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda a fost acuzata de spionaj in Statele Unite, Anton a raspuns: “Toti au fost acuzati de tot felul de lucruri. Eu nu am aceasta problema”.
In ceea ce priveste contractele pentru diferenta, Ministerul Energiei a propus, in luna martie, introducerea de noi subventii pentru energia regenerabila si, in premiera, pentru cea nucleara, pe care ar urma sa le plateasca toti consumatorii de electricitate in factura finala, potrivit unui document lansat in dezbatere publica pe site-ul institutiei.
Astfel, in fiecare an, consumatorii vor plati 340 milioane de euro (125 de milioane de euro pentru proiectele de energie din surse regenerabile si 215 milioane de euro pentru proiecte nucleare), la care se vor adauga subventii si pentru alte proiecte de producere a energiei cu emisii reduse de carbon.
Sumele pe care le va plati fiecare consumator pentru energia verde si cea nucleara prin acest mecanism vor fi evidentiate separat in factura finala.