Piata de energie electrica da in clocot pana la Conferinta Energy-Center, cand vom trage primele concluzii
Mai sunt sapte zile pana la Conferinta Energy-Center “Pretul energiei electrice ameninta economia romaneasca. Raspunde piata de energie corect la cerere si oferta?”, iar evolutiile pretului energiei din piata pentru ziua urmatoare sunt din ce in ce mai alarmante. Daca joi, pretul mediu in PZU era de 282 de lei/MWh, ieri, dupa ora zece, s-au incheiat tranzactii pentru maine la preturi care depaseau sensibil nivelul de 300 lei/MWh. Asta in conditiile in care consumul de ieri a fost de circa 7000 de MW, iar pentru astazi nu se prognozeaza in nici un caz o crestere a acestuia. Exporturile si importurile variaza si ele semnificativ, dar, privind graficul Transelectrica, tragem concluzia ca exportul si importul nu fac altceva decat sa echilibreze balanta sistemului. Daca ne uitam pe pietele interconectate (Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia) constatam ca avem preturi in piata pentru ziua urmatoare absolut identice cu ungurii si mai mari decat in Cehia si Slovacia. Interesant este ca pretul a crescut si in cele din urma doua tari, fara a atinge insa nivelul din Romania.
Sa ne intoarcem insa la zona de productie, unde, Hidroelectrica a revenit ieri in forta pe piata cu o productie de peste 2500 MW (cota de piata de peste 35%) la concurenta cu Complexul Energetic Oltenia, care aseara la orele 21 producea 2526 MW (cota de piata de aproape 36%). Nici pe timp de iaran, CE Oltenia nu a atins aceasta productie de prea multe ori. Nu stim ce s-a intamplat pe segmentul nuclear, unde, dupa ora 18,00, productia s-a redus la jumatate. Vantul si solarul sunt ca inexistente, prin comparatie cu zilele trecute. Situatia ne ridica anumite semne de intrebare pe segmentul de generare bazat pe carbune, intr-o perioada in care grupurile energetice ar trebui sa fie in revizii (parte din ele sunt), astfel incat sa poata functiona la capacitate pe timpul sezonului rece. Iata insa ca aceste grupuri functioneaza la turatie maxima (inclusiv CE Hunedoara),, lucru care nu s-a mai intamplat pe perioada de vara de multi ani de zile. Acest aspect nu justifica intru totul valorile mari ale energiei in piata pentru ziua urmatoare. Tocmai de aceea la Conferinta noastra speram sa gasim raspunsuri la multe intrebari.
Preturile la energie electrica au fost in continua crestere toata saptamana aceasta. Astfel, miercuri s-a ajuns la 272 de lei pe MWh, de la 252 de lei pe MWh pentru ziua de marti.Toate acestea in contextul in care, in urma cu trei zile, OPCOM a anuntat intr-un comunicat de presa un record absolut de participare pe PZU. “Pentru ziua de livrare 19 iulie 2017, cota de interes manifestat de participanți pe PZU a marcat un nou maxim absolut la nivel lunar: 270 companii care au introdus cel putin o oferta si au stabilit tranzactii”, se arata in informatiile venite de la operatorul pietei de energie electrica. Reprezentantii OPCOM nu pot insa sa comenteze rezultatele tranzactiilor, rolul lor fiind de a informa. In schimb, noi, alaturi de toti ceilalti participanti la Conferinta “Pretul energiei electrice ameninta economia romaneasca. Raspunde piata de energie corect la cerere si oferta?” o vom face.
utlima ora, comunicat Nuclearelectrica
SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național in seara de 20 iulie 2017, ora 17:40, din cauza unui tranzient in partea clasica a centralei. In prezent, reactorul Unitatii 2 este la putere, iar specialistii CNE Cernavoda efectueaza analize tehnice privind natura tranzientului. Intrucat reactorul este la putere, reconectarea Unitatii 2 a CNE Cernavoda la Sistemul Energetic National se va realiza in cateva ore. Sistemele centralei funcționează conform proiectului și realizarea analizelor tehnice nu implica niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător