S-a savarsit: Romgaz a semnat contractul pentru preluarea actiunilor Exxon din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun Deep
Compania românească de stat Romgaz a semnat, ieri după-amiază, contractul prin care achiziționează participația deținută de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun din Marea Neagră. Valoarea tranzacției se ridică la 1,06 miliarde de euro.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la eveniment, că vrea să le ceară celor de la Romgaz ca, împreună cu OMV Petrom, să înceapă cât mai degrabă procesul de investiții în Marea Neagră și să reușim pe cât posibil ca procesul de extracție a gazelor să se întâmple cel puțin la termenul asumat, finele anului 2026.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că astăzi asistăm la prima cărămidă pentru independența energetică a României.
„Clădim independența energetică, independența resurselor energetice și asistăm astăzi și la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiții din România. Vorbim de miliarde de euro ce vor fi investite pentru extracția gazelor din Marea Neagră, vorbim de investiții în orizontală. Alături de investițiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiții energetice din România. Îmi doresc ca cel mai târziu la sfârșitul luni 2026, poate, de ce nu, începutul lui 2026, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de tranport și România să devină și un furnizor de securitate energetică regional”, a spus ministrul Energiei.
Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 și piața se aștepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.
Un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul a așteptat încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.
În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. După ce Romgaz va cumpăra participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.
(vom reveni cu amanunte)