Starea de urgenta ridica probleme in derularea Programului Casa Verde-Panouri Votovoltaice. Organizatia patronala din industria regenerabilelor vine cu solutii
PATRES apreciaza efortul AFM pentru deblocarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice, insa proiectele pot fi puse in aplicare de catre beneficiari cu mare dificultate in contextul Situatiei de Urgenta!
- Ne confruntam cu urmatoarea situatie si cerem modificarea reglementarilor: Dupa publicarea dosarelor de catre AFM, incep sa curga o serie de termene legale ce tin de punerea imediata in aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, in contextul dat, cand autoritatile recomanda insistent sa stam acasa, zeci de mii de persoane ar trebui sa circule, fizic, sa depuna adrese catre primarii (pentru care este necesar numar de inregistrare), sa solicite si sa ridice ATR de la operatorii de distributie
- PATRES a solicitat ANRE ca depunerea documentatiei pentru ATR sa se realizeze on-line. Digitalizarea este solutia!
- Propunem prelungirea termenului de obtinere si depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum si prelungirea termenului de finalizare a constructiei de la 8 luni la 12 luni
Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania – PATRES apreciaza efortul depus de echipa Administratiei Fondului pentru Mediu in ce priveste deblocarea si continuarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice.
AFM a publicat o prima lista, cu peste 5.317 de dosare acceptate din peste 7.600 de dosare evaluate in cadrul Programului, urmand ca pana la finalul lunii aprilie sa se finalizeze evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse (conform asigurarilor oferite de reprezentantii institutiei). Este cu atat mai mult de apreciat faptul ca, pe fondul situatiei de criza, generata de restrictiile impuse de pandemia COVID 19, specialistii AFM reusesc sa duca la bun sfarsit procesul de evaluare si sa deblocheze astfel un program mult asteptat de romanii care doresc sa devina prosumatori.
Lucrurile nu sunt, din pacate, atat de simple si PATRES isi face datoria sa semnaleze o serie de probleme/impedimente in punerea in aplicare a proiectelor de catre beneficiari in contextul Situatiei de Urgenta in care se afla Romania, instituita la nivel national datorita pandemiei COVID 19.
Organizatia noastra s-a adresat Domnului Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Domnului Mihail-Dan Dojana, Presedinte Administratia Fondului pentru Mediu, precum si Domnului Dumitru Chirita, Presedinte ANRE pentru a semnala urmatoarea situatie, ce impune luarea de masuri urgente.
Conform reglementarilor in vigoare, dupa publicarea dosarelor de catre AFM, incep sa curga o serie de termene legale ce tin de punerea imediata in aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, in contextul dat, cand autoritatile recomanda insistent sa stam acasa, zeci de mii de persoane ar trebui sa circule, fizic,, sa depuna adrese catre primarii (pentru care este necesar numar de inregistrare), sa solicite si sa ridice ATR de la operatorii de distributie. Persoanele fizice trebuie sa depuna personal documentatia pentru ATR, avand posibilitatea sa delege pe altcineva doar prin procura notariala, care implica aceeasi prezenta fizica. Totodata, pentru a putea elabora cererile de ATR si a define solutia tehnica, proiectantii vor trebui sa se deplaseze la domiciliul beneficiarului.
Toate acestea nu sunt posibil de realizat in actuala Situatie de urgenta!
Un alt aspect care ne ingrijoreaza este ca, pe fondul inchiderii temporare a fabricilor, vor fi mari probleme in aprovizionarea cu module si invertoare in urmatoarea perioada.
In adresele transmise la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, ANRE si AFM, PATRES propune prelungirea termenului de obtinere si depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum si prelungirea termenului de finalizare a constructiei de la 8 luni la 12 luni. Este cat se poate de evident ca trebuie sa asteptam cu totii sa depasim cu bine aceasta situatie de criza si sa continuam ulterior sa punem in aplicare Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice.
Se impune, asadar, si aceasta este solicitarea PATRES, modificarea de urgenta a Ordinului Ministrului Mediului nr. 1287/2018. Totodata, Organizatia noastra propune modificarea de urgenta a Ordinului ANRE nr. 59/2013 (cu modificarile si completarile din Ordinele ANRE nr. 63/2014, 111/2018 si 15/2019) pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public, in sensul ca persoanele fizice care depun documentatia pentru ATR sa poata delega o terta parte doar prin declaratie simpla, nu neaparat notariala. Iar depunerea documentelor la operatorul de distributie sa se poata realiza online, prin intermediul e-mailului.
“PATRES a sustinut, in permanenta, dreptul consumatorilor casnici de a produce energie. Apreciem si salutam mobilizarea specialistilor AFM in deblocarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice. Ne bazam, in continuare, pe reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, care sa actioneze, prin luarea de masuri urgente, menite sa asigure o aplicabilitate corecta si functionala a proiectelor in situatia data de urgenta in care se afla Romania. Atragem atentia autoritatilor ca, mai mult ca oricand, este necesara digitalizarea institutiilor publice”, precizeaza Dl Viorel Lefter, Presedinte PATRES.
Organizatia PATRES a sprijinit in permanenta dezvoltarea prosumatorilor in Romania, venind cu propuneri concrete si cu expertiza de specialitate atat pentru legislatia primara, cat si secundara.
PATRES isi exprima speranta ca vom avea si in Romania aceasta categorie aparte de consumatori/producatori, lucru care sa duca la efecte de multiplicare in economia nationala si, de asemenea, sa ajute Romania in demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv 2030.