Strans cu usa de Comisia Europeana, Transgaz promite sa deschida robinetul de gaze la export
Trangaz s-a angajat sa creasca capacitatile de export de gaze de la punctele de interconectare cu Ungaria si Bulgaria, in incercarea de a incheia, de comun acord, o ancheta a Uniunii Europene (UE) privind incalcarea normelor UE in materie de concurenta de catre operatorul roman, informeaza Reuters, citand Comisia Europeana.
Decizia companiei vine dupa ce autoritatea de reglementare europeana a deschis, la 1 iunie 2017, o procedura oficiala de investigare, Transgaz fiind suspectata ca a restrictionat exporturile de gaze naturale din tara noastra catre alte state membre din spatiul comunitar, o incalcare a regulilor de concurenta, care ar putea rezulta intr-o amenda.
„Astfel de restrictii s-ar fi putut produce prin intarzierea construirii infrastructurii necesare pentru exporturile de gaze si prin cresterea tarifelor de interconectare, astfel incat exporturile de gaze sa devina neviabile din punct de vedere comercial”, informeaza Comisia Europeana printr-un comunicat.
Transgaz s-a angajat sa asigure lipsa discriminarilor intre tarifele de export si cele domestice si sa nu impiedice exporturile. Aceste angajamente vor ramane in vigoare pana la sfarsitul anului 2025, iar monitorizarea indeplinirii acestora de catre Transgaz ar fi incredintata unui administrator fiduciar, scrie Reuters.
Conform comunicatului CE, Trangaz a propus: sa majoreze capacitatile de export de la 0,1 miliarde metri cubi la 4 miliarde metri cubi pe an la punctele de interconectare cu Ungaria si Bulgaria, cu garantia ca acestea sunt capacitati minime ferme (respectiv, care nu pot fi intrerupte); sa se asigure ca in propunerea de tarife pe care o va inainta autoritatii romane de reglementare in domeniul energiei (ANRE) nu va face discriminari intre tarifele de export si tarifele interne; sa se abtina de la utilizarea oricaror alte mijloace de obstructionare a exporturilor. „Daca societatea incalca aceste angajamente, Comisia poate impune o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri la nivel mondial a acesteia, fara a fi necesar sa dovedeasca existenta unei incalcari a normelor antitrust ale UE”, se mai arata in informarea executivului european.
Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Consumatorii de gaze naturale din intreaga UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unei piete europene unice a energiei, integrata si concurentiala. Analizam daca angajamentele propuse de Transgaz promoveaza fluxul liber de gaze naturale la preturi competitive pe pietele din Europa de Sud-Est, in special prin conectarea Romaniei la tarile vecine, Ungaria si Bulgaria. Inainte de a lua o decizie, dorim sa aflam opiniile partilor interesate”.