Transgaz a inaugurat cea de-a treia statie de comprimare gaze din proiectul BRUA
Este cea de-a treia si ultima statie de comprimare din cadrul proiectului BRUA Faza 1, pe care TRANSGAZ o pune in functiune, dupa ce, in anul 2019, au fost inaugurate si puse in functiune statiile de comprimare gaze naturale de la Jupa-jud. Caras Severin (30 septembrie 2019) si Podisor-jud. Giurgiu (31 octombrie 2019).
Scopul statiei de comprimare gaze naturale Bibesti il constituie comprimarea gazelor naturale in vederea compensarii pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Statia este bidirectionala putand comprima gaze atat catre directia Podisor/Giurgiu cat si catre directia Jupa/Nadlac. Statia de Comprimare gaze naturale de la Bibesti este o instalatie tehnologica interconectata la urmatoarele conducte magistrale de gaze: Dn 32” STC Podisor – STC Bibesti, Dn 32” STC Bibesti – STC Jupa, Dn 20” STC Bibesti – NT Hurezani.
Directorul General al SNTGN Trangaz SA, domnul Ion STERIAN, a declarat: “TRANSGAZ inaugureaza astazi cea de-a treia statie de comprimare gaze naturale si ultima dintre cele prevazute in cadrul proiectului BRUA – faza 1, Statia de Comprimare Gaze Naturale de la Bibesti. Anul trecut in luna septembrie am pus in functiune Statia de Comprimare de la Jupa, apoi, o luna mai tarziu, pe cea de la Podisor.
TRANSGAZ a gestionat si gestioneaza cu responsabilitate si eficacitate etapele necesare implementarii proiectului BRUA – Faza 1, asa cum actioneaza in toate celelalte proiecte investitionale asumate, reusind performante deosebite. Anul trecut am inaugurat doua dintre cele trei statii de comprimare cuprinse in proiect in doar o luna de zile. Iar acum ne apropiem de finalizarea lucrarilor si la firul liniar si, odata ce vom fi terminat acest lucru, vom putea declara cu mandrie nationala “MISIUNE INDEPLINITA” in ceea ce priveste constructia BRUA – faza 1.
Am avut o misiune dificila, a trebuit sa ne luptam cu vremea si cu conditii de mediu deosebit de dificile, in special in zonele de munte, acolo unde am realizat victorii ingineresti de care suntem foarte mandri. Am fost mere, dedicati si consecventi misiunii si angajamentelor asumate. Am avut mereu in vedere faptul ca orice realizam este pentru Romania, pentru securitatea energetica a tarii noastre si pentru dezvoltarea economiei romanesti. Vreau sa afirm si cu acest prilej ceea ce am mai spus, cu diferite alte ocazii, in tara sau peste hotare: Gazoductul BRUA nu este o autostrada fara descarcari, BRUA va fi parte integranta din Sistemul National de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetica si un motor de dezvoltare economica nationala. Gazele naturale vor ajunge in Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa si Alexandropolis si, mai departe, prin Coridorul Vertical Grecia-Bulgaria-Romania, asigurand capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde mc/an in/din directia Bulgaria si 1,75 mld.mc/an in/din directia Ungaria.