Complexul Energetic Oltenia va transmite Comisiei Europene Planul de restructurare, pentru analiza si aprobare. Este o fantezie in care nu crede nimeni
Ne pare rau sa spunem acest lucru, atata vreme cat am sustinut eforturile CE Oltenia de a rezista in piata de energie chiar si in conditiile in care politizarea managementului a adus pierderi uriase acestei companii. Plecand de la realitatea ca sistemul energetic national nu se poate lipsi de aportul de energie electrica al Complexului Energetic Oltenia si ca mixul energetic nu poate fi asigurat fara energia pe carbune, guvernantii nostri au ramas indiferenti la pierderile tot mai mari ale companiei si mai ales la solutiile de eficientizare a ei. A trebuit sa apara Green Deal-ul impus de Comisia Europena ca sa ne dam seama ca viitorul CE Oltenia este sumbru din toate punctele de vedere. Si am facut ce stim noi mai bine. Am mai acordat un ajutor de stat companiei, in ideea achizitionarii certificatelor de CO 2 si a continuarii productiei de energie, dar am ramas repetenti la adevarata restructurare a Complexului.
Lucrurile se precipita insa in planul energetic mondial si energia pe carbune nu mai are nici o sansa sa supravietuiasca. Paradoxal este amenintat si viitorul centralelor electrice care functioneaza pe gaze, cu ajutorul carora Romania visa sa atenueze disparitia carbunelui. In aceste centrale si in energia fotovoltaica isi pune speranta actuala conducere a CE Oltenia si a Ministerului Economiei, pentru salvarea companiei. Timpul nu iarta insa si de la proiecte pana la realitate este cale lunga. In Planul de restructurare ce va fi trimis Comisiei Europene se precizeaza ca investitiile preconizate, in grupuri energetice pe gaze si parcuri fotovoltaice, vor fi efectuate din fondurile proprii ale CE Oltenia si din surse bugetare, eventual fonduri europene. Sa fim seriosi, la pierderi cumulate de peste 1, 5 miliarde de lei in numai doi ani, sursele bugetare proprii sunt o fantezie. Despre resursele bugetare nici nu mai are rost sa vorbim, asa cum si fondurile europene vor lipsi cu desavarsire.
Dar, pentru ca am intrat intr-o faza in care raportarile, sau planurile de redresare sunt o cale de a justifica neputinta, putem spune ca hartia suporta orice. Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia este vehiculat in piata de vreo doi ani. Pentru ca ajutorul de stat acordat la inceputul lui 2020 trebuia sa aiba si o justificare in spate s-a incropit un Plan de restructurare menit sa mai duca in eroare vigilenta europeana. Noi spunem ca acest plan si mai ales perioada pentru care este prevazut nu are nici un temei real. Sa dea Domnul sa ne inselam. Daca luam in considerare numai experienta Romgaz in investitia de la Iernut, caz in care exista si finantare si nici nu aparea presiunea fondurilor europene, este cat se poate de evident ca planurile de restructurare ale CE Oltenia ar urma sa fie atinse in cel putin zece ani de acuma incolo. Cu conditia sa ne apucam de treab maine. Si pentru ca nu intentionam sa fim un fel de Gica contra iata ce spune comunicatul companiei cu privire la Planul de restructurare, menit sa justifice exclusiv ajutorul financiar acordat la inceputul acestui an:
“Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia – CEO, unul dintre cei mai mari producatori nationali de electricitate, va fi transmis Comisiei Europene de catre reprezentantii companiei si ai Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurentei.
Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare in valoare de 1,2 miliarde lei, urmând sa-l ramburseze in termen de cel mult sase luni sau, in cazul in care situatia financiara a companiei nu permite acest lucru, sa transmita Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare.
In acest context, solutia viabila, singura luata in calcul de conducerea companiei si de catre guvern, o reprezinta continuarea activitatii si, implicit, inaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesita investitii semnificative in urmatorii ani. Astfel, CEO va incepe un proces de modernizare si dezvoltare a unor capacitati noi de productie prin diversificarea resurselor, celor pe baza de carbune urmând sa le fie adaugate solutii mai putin sau deloc poluante precum unitati de productie pe baza de gaze naturale si parcuri fotovoltaice. Toate aceste investitii noi sunt prevazute in Planul de decarbonare care se va desfasura pe perioada 2021 – 2026 si se ridica la suma de cca 7 miliarde lei.
CEO va continua productia pe baza de carbune, dar intr-o proportie care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investitii de cca 2 miliarde lei.
Planul de restructurare si decarbonare prevede inchiderea etapizata a unor capacitati de productie si exploatari miniere, precum si externalizarea unor activitati. Sunt prevazute investitii in unitati noi de productie cu o capacitate instalata cumulata de cca 2.000 MW. Astfel, se are in vedere: constructia a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari si Isalnita cu o capacitate instalata totala de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea si modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalata de 10 MW; dezvoltarea de capacitati noi pe gaze naturale cu o capacitate instalata totala de cca 1.300 MW, la Turceni si Isalnita. Construirea de noi capacitati de productie va presupune crearea unui numar semnificativ de noi locuri de munca in regiune, pe durata procesului investitional, dar si reconversia profesionala pentru unii dintre salariatii CEO.
Prin restructurare va creste impactul direct si indirect pe care CEO il are in economia locala. Impactul direct va fi de cca 1,5 miliarde lei, prin contributia la bugetul de stat, bugetul local si fondul de mediu si indirect, prin pastrarea colaborarii cu alti angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de munca pentru agentii economici locali si prin dezvoltarea de noi activitati in cadrul societatilor prestatoare de servicii, pe intreaga perioada a derularii acestor investitii, dar si prin punerea in functiune a noilor capacitati.
Pe durata procesului de tranzitie, pe masura ce se vor optimiza capacitatile de productie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere. Aceasta este o conditie pentru aprobarea planului de restructurare de catre Comisia Europeana si intentia este sa fie indeplinita cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numarului de salariati se va obtine majoritar in mod natural, prin pensionare, precum si prin reconversie profesionala si disponibilizare voluntara.
Finantarea efortului de restructurare, a celui investitional precum si a proiectelor care vor determina impactul social si economic din regiune va fi realizata atât din surse proprii, cât si din surse bugetare in combinatie cu instrumente – cheie lansate de Uniunea Europeana pentru a sprijini atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Fondul de modernizare si Fondul pentru Tranzitie Justa).
La finalul procesului de restructurare si decarbonare, Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – carbune, gaze naturale, surse nepoluante – care ii va asigura viabilitatea, transformând-o intr-o companie moderna, mai putin poluanta (emisia specifica de CO2 va fi redusa cu aproximativ 38%), care va putea sustine in continuare economia locala si nationala.
Complexul Energetic Oltenia este o companie strategica a sistemului energetic national si un producator de care România are nevoie pe termen scurt, mediu si lung. CEO detine o cota de piata de aproximativ 20%, având un rol crucial in asigurarea continuitatii in alimentarea cu energie electrica a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie si accesul la resurse noi, mai putin poluante, pentru a-si putea continua activitatea in conditii optime si cu respectarea normelor de mediu existente.”