Un nou motiv propagandistic pentru care factura la energie ar trebui sa scada, dar nu va scadea
In iarna anului 2016/2017, cand preturile la energia electrica in piata pentru ziua urmatoare au explodat pentru cateva zile, ministrul energiei de atunci, Toma Petcu, facea o declaratie absolut socanta, in urma unei solicitari de ajutor din partea Bulgariei pentru aprovizionarea cu energie electrica din Romania: “Tinand cont de situatia delicata in care se poate afla Romania nu ne-am asumat acest lucru si le-am spus ca nu-i puteam ajuta“, a declarat Toma Petcu, nu inainte insa de a spune ca stocurile de carbune de la Complexul Energetic Oltenia asigura productia pentru doar 4 zile. De la aceasta luare de pozitie pretul energiei electrice a urcat pana la 400 lei/MWh, pe anumite intervale orare atingand si nivelul de 800 lei/MWh. Si in ziua de astazi se cauta explicatii la ceea ce s-a intamplat in acea iarna, cand au falimentat cativa furnizori mari de energie electrica, dar, atentie, in factura finala a consumatorilor explozia pretului nu a fost resimtita.
Ne-am tot chinuit, ziaristi si oficialitati deopotriva, sa incercam sa explicam ce s-a intamplat in acele zile critice ale inceputului de an 2017. Concluzia finala a fost ca Hidroelectrica si-a redus considerabil productia din lipsa de apa si necesarul de energie a fost acoperit din productia pe carbune (mai scumpa), iar o parte din furnizori au denuntat contractele pe care le aveau pentru ca la preturile respective nu puteau face fata. Nu in ultimul rand, declaratiile ministrului Toma Petcu au avut si ele menirea de a provoca panica. Chiar daca acest din urma aspect a fost subliniat mai putin, in realitate el a avut un rol cat se poate de marcant. Cand spui ca nu ai stocuri la carbune in plina perioada de ger, cand gazele nu au presiune iar eolienele nu produc atunci inseamna ca ai o mare problema in sistem.
Nu ar fi avut sens sa ne intoarcem la ceea ce s-a intamplat in iarna anului 2016/2017, daca nu ar fi existat evenimentul de ieri organizat de Consiliul Concurentei cu titulatura “Cooperarea inter-institutionala in beneficiul mediului de afaceri si consumatorilor“.
Asa cum deja ne-am obisnuit de cativa ani incoace nu se comunica la conferinta ceea ce este important, ci in pauza, atunci cand ziaristii pun intrebari pentru a inventa o stire cu orice pret. Si, dupa modelul prezentat mai sus cu Toma Petcu (declaratia a fost facuta tot la insistentele ziaristilor la vremea respectiva), presedintele Consiliului Concurentei, domnul Bogdan Chiritoiu s-a grabit sa faca niste afirmatii cu impact major asupra pietei, precum si asupra unei companii cotate la bursa:
“Tarifele la electricitate ar trebui sa scada, dupa ce o investigatie a Consiliului Concurentei a relevat faptul ca mai multe companii din energie s-au inteles intre ele, cauzand prejudicii consumatorilor. Mai multe companii au fost pagubite. Au participat si oameni din interiorul Electrica, deci intr-un fel s-au furat singuri. Am sanctionat si compania Electrica, intrucat au fost pagubiti clientii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus catre clienti. Am sanctionat compania si, in premiera, vrem ca impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie sa recuperam prejudiciul creat clientilor acestor companii, care au fost pagubite si care au transferat aceasta paguba catre clientii lor”, a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, intrucat este vorba de licitatii care s-au intins pe o perioada de mai multi ani. “Vorbim de ani buni in care preturile au fost exagerate. Aici rolul-cheie il va avea ANRE, pentru ca este menirea lor sa calculeze pretul corect. Ii vom sprijini cu datele pe care le-am obtinut in cursul investigatiei”, a mai aratat presedintele Concurentei. El a aratat ca modul cel mai simplu in care se poate recupera prejudiciul este scaderea tarifelor de distributie, lucru, pe care, de altfel, il va recomanda celor de la ANRE.”
In realitate este vorba despre o investigatie a Consiliului Concurentei mai veche, ale carei rezultate au fost prezentate inca din luna ianuarie si care s-a finalizat cu niste amenzi pentru Electrica. “Companiile au stabilit modul in care urmau sa participe la licitatii, astfel incat sa nu se suprapuna si fiecare dintre participanti sa castige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele intelegerilor anticoncurentiale au condus la cresterea artificiala a preturilor de achizitie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate catre consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica. Comportamentul anticoncurential s-a derulat in perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 si a vizat numeroase proceduri de licitatie publica derulate in acest interval de timp”, a anuntat autoritatea de concurenta in ianuarie 2018.
Carevasazica e vorba de perioada 2008-2015. De aici insa si pana la a afirma ca “tarifele la energie electrica trebuie sa scada” e cale lunga. Nu au scazut ele dupa ce ANRE a descoperit ca cele mai importante companii de furnizare au inselat pur si simplu consumatorii direct prin factura, cam tot in perioada respectiva, daramite acum, cand este vorba despre niste achizitii de contoare. “La inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a anuntat ca a sanctionat cu 73 de milioane de lei sase companii, printre care si Electrica, pentru incheierea a doua intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice.”
Nu spunem ca declaratiile domnului Bogdan Chiritoiu nu sunt sustinute. Dar de aici si pana la a se presupune ca “tarifele la electricitate ar trebui sa scada” avem niste semne de intrebare vizavi de felul in care se va si intampla acest lucru. Sa scada, dar sa stim si noi, de ce si cum? Pana in momentul in care scriem aceste randuri nu am vazut nici o scadere de tarife determinata de un comportament anticoncurential in piata, cu toate ca au mai fost. Avem rabdare.
Am facut aceasta lunga introducere la ceea ce s-a intamplat ieri cu ocazia conferintei organizate de Consiliul Concurentei, pentru ca, ulterior, a existat si un “atelier de lucru” destinat functionarii pietelor de energie si gaze. Evident, pe partea de energie electrica prezentarea reprezentantului Consiliului Concurentei s-a referit tocmai la ceea ce s-a intamplat in iarna 2016/2017. Concluzia, dupa prezentarea unor grafice, unul mai frumos ca altul, a fost exact ceea pe care o stiam: hidraulicitate scazuta, comportament inadecvat al unor furnizori in piata. De ce mai era necesar un asemenea efort demonstrativ din partea Consiliului Concurentei?
Ceea ce nu s-a spus nici in urma cu un an si nici ieri este faptul ca explozia pretului energiei electrice s-a intamplat pe piata pentru ziua urmatoare si ca, cu exceptia unor furnizori care au platit pentru lipsa de viziune, consumatorii de energie electrica din Romania nu au achitat nimic in plus la factura. Foarte posibil ca peste ceva vreme sa vina Consiliul Concurentei si sa spuna ca factura la energie ar trebui sa scada inca odata, in urma greselilor de atunci. Dar, factura nu va scadea, cum nu a scazut nici in alte situatii similare, sau de genul celei amintite de catre Consiliul Concurentei. Din nefericire insa, consumatorii din Romania nu au nici o pretentie. Ei accepta ceea ce li se ofera.