Un ochi rade altul plange: Vom avea gaze ieftine, dar spre bucuria cui?
Pentru ca in cateva zile piata de gaze se va liberaliza complet atentia tuturor a fost indreptata inspre consumatorul casnic. Ofertele furnizorilor de gaze au inceput sa prinda contur concurential abia in ultimele zile, dupa ce se credea ca monopolul Engie-E.ON va reusi sa tina totusi pretul gazelor la un nivel ridicat. Incurajat de noile oferte aparute si de pretul tot mai mic la producator, ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune ca deja din luna iulie vom avea gaze mai ieftine si ca nu este in nici un caz o tragedie daca nu am schimbat furnizorul, pentru ca avem timp si de acum incolo. Toate bune si frumoase pe partea de consumatori casnici, care consuma circa 25% din cele vreo 10-12 miliarde de metri cubi de gaze cat este consumul Romaniei.
Paradoxal, in ciuda evolutiei pretului gazelor inclusiv pe pietele internationale, Autoritatea de reglementare in energie a considerat sa se impune in continuare ca cei doi mari producatori interni (Romgaz si Petrom), sa vanda pe bursa 30% din productie la un pret stabilit de catre Autoritate. Daca in lunile precedente aceasta obligatie si-a dovedit inutilitatea pentru ca piata concurentiala a oferit preturi chiar sub cele la care erau obligati producatorii sa vanda, de data asta lucrurile se schimba, pentru ca marja producatorilor a coborat la limita suportabilitatii.
Asadar, consumatorii de gaze din Romania vor avea dupa liberalizare un pret atat de scazut cum nu au mai avut nici in perioada in care pretul era controlat in totalitate de catre ANRE, care facea protectie sociala pentru intreg boborul. In mod logic, de gazele ieftine trebuie sa beneficieze si industria, caci de aici vin marjele de profit ale producatorilor si nu de la populatie. Din ce stim insa pana in momentul de fata, marii consumatori industriali de gaze din Romania asteapta sprijin de la guvern. Pai cum vine asta? Avem sau nu avem gaze ieftine? In acelasi timp, consumatorii de gaze industriali sunt cei care pot da o valoare adaugata gazelor naturale. Populatia si entitatile energetice care functioneaza pe gaze nu fac altceva dacat sa le arda. Altceva face insa industria chimica. Dar, mai exista industrie chimica?
Cand s-a pus problema exploatarii gazelor de la Marea Neagra si s-a anticipat ca vom avea un excedent de gaze in piata Solutia salvatoare s-a gasit in combinatele chimice. Romgaz, de pilda, avea planuri marete fie de a prelua anumite combinate existente, fie de a construi unele noi. Asa isi putea valorifica in modul cel mai profitabil productia. Evident ca nu a fost altceva decat gargara. Practic, daca s-ar fi stimulat intr-un fel sau altul constructia de unitati de preluare superioara a gazelor naturale astazi cu adevarat ne puteam bucura de faptul ca avem gaze ieftine. Daca de abia de acum incolo se va lua in considerare acest lucru va garantam ca in cativa ani pretul gazelor va fi iarasi sus. Mai renteaza atunci sa incepem de acum studiile pentru constructia unor combinate chimice?
Sunt foarte multe consecinte care tin de etapa in care suntem, adica a gazelor ieftine. Sa nu ne culcam insa pe o ureche, asa cum am mai facut-o si altadata. Cat priveste, de pilda, problema consumatorului vulnerabil este evident ca am uitat in totalitate de ea. Pai ce rost mai are sa vorbim despre consumatori vulnerabili cand pretul gazelor este atat de jos? Clar, nu am invatat nimic din experienta anilor precedenti. In fine, dincolo de toate implicatiile pe care le are un pret scazut la gaze (o sa revenim la subiect) Ministerul vede doar problema consumatorilo si a furnizorilor. Producatorii au fost uitati cu desavarsire, cu toate ca de aici pot sa vina investitiile pentru o valorificare superioara a acestei resurse.
Furnizorii sunt niste intermediari, in aparenta. Statul are grija pentru ca unii dintre acestia sa-si pastreze marja de profit indiferent de pretul final al gazelor. Domnul ministru Popescu confirma acest lucru, dar despre celelalte entitati implicate in piata de gaze nu spune nimic.
Gazele pentru populatie se vor ieftini cu siguranta in luna iulie, odata cu liberalizarea pietei, iar consumatorii casnici trebuie sa stie ca isi pot schimba oricand furnizorul in cel mult 21 de zile, indiferent daca au semnat sau nu contracte noi, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
El a explicat ca Romania si-a asumat in fata Comisiei Europene, la finele anului trecut, in cadrul unei proceduri de infringement, ca va liberaliza piata gazelor naturale la 1 iulie 2020 si piata energiei electrice la 1 ianuarie 2021.
“In momentul de fata, la 1 iulie, este cel mai propice moment pentru liberalizarea pietei de gaze naturale, pentru ca preturile gazelor in regiune sunt cele mai mici din istorie. Vorbim de un pret la bursa de la Viena in cursul lunii iunie de 24-25 de lei pe MWh, fata de pretul reglementat in Romania de 68 de lei. Deci este un moment prielnic si piata europeana este libera, iar noi trebuie sa ne aliniem. Eu cred ca prin aceasta liberalizare toti consumatorii romani, atat cei casnici, cat si cei industriali, au de castigat”, a aratat Popescu.
Ministrul a acuzat marile companii de gaze, E.ON si Engie, de faptul ca au incercat sa profite de pe urma consumatorilor si le-au transmis oferte cu acelasi pret incepand cu 1 iulie, in loc sa ofere preturi mai mici.
“Sunt usor dezamagit de reactia furnizorilor, in special a furnizorilor mari care au foarte mult din piata, care au incercat sa profite de pe urma faptului ca romanul e conservator si poate ca nu se informeaza corect. Exista un comparator al preturilor la gaze naturale pe site-ul ANRE, au aparut deja oferte – si nu vorbesc de companii mici, ci de companii mari care in momentul de fata sunt furnizori de energie electrica si intra pe piata gazelor naturale – care ofera preturi cu 15-20% mai mici decat preturile pe care le au ceilalti doi furnizori (E.ON si Engie – n.r.). Cred ca si acestia, pana la urma, vor examina si, decat sa piarda cota de piata, cred ca vor scadea ofertele, vor face oferte alternative, astfel incat si pretul lor sa fie undeva intre 10-15% mai mic pentru consumatorul casnic”, a spus Popescu.
El a subliniat faptul ca orice consumator poate sa-si schimbe furnizorul de gaze in cel mult 21 de zile, chiar daca a semnat un contract nou pentru o perioada determinata.
“Ii sfatuiesc pe consumatori sa se informeze, sa se uite pe internet, sa se uite pe site-ul ANRE, sa nu se grabeasca si sa stie ca oricand pot schimba un furnizor de gaze naturale printr-o notificare simpla, e o procedura simpla. Deci faptul ca au semnat un contract sau au un contract in derulare nu inseamna ca nu il pot schimba. Daca au facturile achitate la zi, chiar daca au semnat un contract, pot sa se mute oricand la alt furnizor, cu o notificare prealabila de 21 de zile”, a precizat oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, in cazul in care marii furnizori nu vor scadea preturile, Legea concurentei permite Guvernului sa intervina in piata pentru o perioada de sase luni.
“Suntem dispusi sa asteptam sa vedem cum vom sta in iulie, cum se regleaza piata, si vom interveni daca vedem ca sunt speculatii. Vom interveni pe Legea concurentei si ne vom asigura ca diferenta de pret de achizitie a furnizorilor se va regasi si in pretul final al cumparatorilor. Dar eu sper sa nu ajungem aici. Fiind un liberal, sper ca piata sa se regleze. Eu am rabdare si cred ca in cursul lunii iulie toate lucrurile se vor regla si vom vedea ca si marii furnizori clasici de gaze naturale vor scadea preturile cam in aceeasi zona, cu 10-15%. Stim ce avem de facut, am discutat cu Consiliul Concurentei si am gasit solutiile, dar, sincer, eu nu vreau sa le aplic decat daca este cu adevarat necesar. Dar haideti sa vedem preturile de la 1 iulie, ofertele din 10 iulie, din 12 iulie, pentru ca ii trebuie pietei un timp sa se regleze. Eu sunt ferm convins ca vom avea oferte si ale celor doi mari furnizori sub pretul de acum cu 10-15%”, a continuat Popescu.
Ministrul a aratat ca secretarul de stat pentru Energie, Niculae Havrilet, este in contact permanent cu jucatorii de pe piata gazelor si, daca este cazul, se va intalni si el cu acestia.
“Discutiile mi se pare ca pot debloca mai usor acest gen de situatie. Eu cred ca piata este pregatita pentru liberalizare si discutam nu despre scadere, ci despre cu cat va scadea pretul. Cred ca este clar ca este cel mai oportun moment de liberalizare a pretului”, a conchis Virgil Popescu.
De la 1 iulie, piata de gaze va fi complet liberalizata, iar ANRE a obligat producatorii sa vanda pe bursa 30% din productie, la anumite preturi de pornire.
Vineri au avut loc primele tranzactii cu gaze pe Bursa Romana de Marfuri (BRM) in baza programului de gas release stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in vederea liberalizarii pietei de la 1 iulie.
Astfel, pretul gazelor pentru populatie in trimestrul al treilea al anului (lunile iulie, august si septembrie) a ajuns la 38 de lei pe MWh, aproape la jumatate fata de pretul reglementat in prezent la 68 de lei pe MWh.
Pentru gazele cu livrare in trimestrul al patrulea al anului, pretul mediu ponderat este de 56,9 MWh.