0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”

Isarescu, nemuritorul

Posted On 26 iunie 2019
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Banca Nationala a Romaniei, cost al creditarii, externalizarea profitului, finantarea economiei, Mugur Isarescu, sustinere politica

Remus Borza

Anuntul premierului Viorica Dancila de a-l sustine pe Mugur Isarescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR a creat un val de nemultumire in cadrul partidului de guvernamant. O atare decizie e gresita si fac aceasta afirmatie bazandu-ma pe mai multe motive.

Timp de trei ani, PSD l-a infierat cu manie proletara pe Isarescu, acuzandu-l de toate relele,reale sau imaginare: inflatie mare, curs de schimb valutar mare, ratarea aderarii Romaniei la moneda euro de doua ori, in 2015 si 2019, subfinantarea de catre sistemul bancar a economiei romanesti, un cost al creditarii de trei ori mai mare decat media la nivel european. Banca Nationala pe mandatul lui Isarescu a inchis ochii la practica cvasi-generalizata a bancilor comerciale de a-si externaliza masiv profitul sau de a-si diminua profitul prin erodarea bazei impozabile prin preturi de transfer sau haircut-uri de pana la 90% la vanzarea NPL-urilor (credite neperformante). I s-a mai reprosat guvernatorului si externalizarea aurului in 1999 la Banca Angliei. Azi, CCR a declarat constitutionala legea initata de PSD privind repatrierea aurului.

Dupa ce trei ani toata propaganda PSD l-a aratat cu degetul pe Mugur Isarescu ca fiind vinovat pentru derapajele din zona bancara si macro-economica, prin sustinerea acestuia pentru un nou mandat, ne punem intr-o situatie ridicola, riscand sa fim acuzati de un discurs neserios sau mincinos. Sustinerea lui Isarescu nu face altceva decat sa cultive mitul indispensabilitatii, care este de sorginte bolsevica. Nu o sa accept niciodata ca o tara cu 20 milioane de locuitori sta de 30 de ani si e condamnata sa mai stea inca niste ani intr-un singur om la BNR. Am criticat perpetuarea dinastiilor dinozaurilor politici. Am sustinut mereu ca trebuie sa faca un pas inapoi, ca avem nevoie de o primenire a clasei politice, ca avem nevoie de oameni tineri, integri curajosi, competenti si vizionari.

Acest lucru e valabil si aplicabil si lui Mugur Isarescu, care e cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume. De 30 de ani conduce BNR. Are si handicapul varstei. Pe 1 august, implineste 70 de ani. E deja de vreo cativa ani la pensie. Dar noi vrem sa ii mai dam un mandat de cinci ani. Totusi, nu e nemuritor. Premierul Dancila si-a motivat decizia prin dorinta de a nu deschide si alte fronturi care sa duca si mai mult la ostilizarea opiniei publice, a mediului bancar si mediului de afaceri in general.

Nu stiu la ce fronturi se refera premierul, cata vreme, in urma deplasarii de acum trei saptamani la Bruxelles, intoarsa in tara cu un to-do list de la Juncker si Timmermans, a inchis toate fronturile, a pus batista pe tambal si a capitulat total si neconditionat. E un motiv de frustrare in PSD si unul dintre reprosurile pe care activul de partid si multi presedinti de filiale il adreseaza premierului. Am abandonat Codurile penale si Sectia speciala de investigare a infractiunilor din justitie, negam existenta statului paralel si a abuzurilor unor magistrati, constatate nu de PSD, ci de CCR si CEDO.

La alegerile din 26 mai, PSD a pierdut electoratul urban, intelectualitatea tarii, tinerii si romanii din diaspora. Prin abandonarea unor teme care au reprezentat lait motivul propagandei in ultimii trei ani, PSD risca sa piarda si acel nucleu dur al electoratul traditional, care s-a identificat si a rezonat cu aceste mesaje.

5 succesori pentru Isarescu

Opinia publica si mediul de afaceri ar fi reactionat vehement daca in locul lui Isarescu am fi numit un politruc sau un lipitor de afise de la PSD sau ALDE. Dar am avut si avem si astazi optiuni mult mai bune. Mai bune chiar si decat Isarescu. Florin Georgescu este prim-viceguvernator al BNR de 15 ani. Poate oricand sa-i ia locul lui Isarescu. Dar are acelasi handicap al varstei, ca si actualul guvernator si este tributar aceluiasi conservatorism.

Sunt cel putin cinci candidati care ar putea prelua cu succes acest mandat. Traian Halalai, 50 de ani, este presedintele EximBank, o banca de stat care a reusit performanta sa cumpere o banca privata. In urma cu o luna, EximBank a cumparat Banca Romaneasca. Halalai e in industria bancara de mai bine de 20 de ani.  Sergiu Manea, 49 de ani, presedintele BCR, cea mai mare banca din Romania. La fel, are o experienta in zona bancara de mai bine de 20 de ani. Mihaela Bitu, 50 ani, presedinta ING Romania, singura femeie presedinte a unei mari banci comerciale din Romania. Razvan Radu, 53 de ani, presedintele UniCredit, cu peste 25 de ani de experienta in industria bancara. Sergiu Oprescu, 55 ani, presedintele Alpha Bank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Toate aceste persoane au un background profesional impresionant, fiind recunoscute la nivel international. Argumentul forte pentru mentinerea lui Isarescu in functia de guvernantor este apartenenta acestuia la Trilaterala si Clubul de la Roma, doua think tank-uri cu impact la nivel global. In egala masura, si cei patru bancheri propusi de mine ca succesori ai lui Isarescu sunt membri fie ai Clubului Bilderberg, Trilateralei, CFR sau Clubului de la Roma.

PSD, inlocuindu-l la final de mandat pe Isarescu, ar fi demonstrat curaj si interes pentru reformarea si modernizarea unei institutii vitale a Romaniei, BNR. Inlocuindu-l dupa 30 de ani cu un alt profesionist din domeniul bancar, nimeni nu ar fi avut ce sa reproseze coalitiei de guvernare. Ar fi reprezentat un act normal si firesc. PSD ar fi capitalizat politic aceasta decizie. Niciun partid sau Guvern pana acum nu a avut curaj sa se atinga de un fir de par din capul guvernatorului. Evident, pe langa lipsa de curaj a coalitiei de guvernare in a-si asuma decizia schimbarii guvernatorului, si lui Mugur Isarescu i se pot reprosa egoismul si fascinatia puterii. La umbra nucului batran nici iarba nu creste.

Din actualul Consiliu de Administratie al BNR, intr-adevar, azi nimeni nu poate sa ii ia locul. Si aici e doar vina lui Isarescu, care nu si-a pregatit un succesor, dar, asa cum am spus, exista solutii si variante foarte bune in a desemna un nou guvernator din randul presedintilor celor 28 de banci comerciale din Romania. Pana in 1990, cand a fost desemnat guvernator, domnul Isarescu nu a lucrat nicio zi in sistemul bancar.

Pe de alta parte, este suspecta si graba cu care premierul vrea sa-i prelungeasca, saptamana viitoare, intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului, convocat in acest scop, mandatul domnului Isarescu, in conditiile in care acesta expira de abia pe 14 octombrie. Nu e bine pe caldura asta sa luam hotarari pripite. Sa stam, sa cantarim, sa cugetam, vorba unui clasic in viata, si la toamna, pe racoare, sa alegem cea mai buna varianta pentru conducerea BNR.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Pe ce se bazeaza Comisia Nationala de Prognoza cand anticipeaza o crestere a importurilor de energie elctrica cu 18,9%?

Next Story

Bursa Romana de Marfuri devine contraparte in tranzactiile cu gaze, in speranta ca piata concurentiala va reveni la normal

One Comment

  1. pandele 28 iunie 2019 at 12:44 Reply

    Care este relevantza articolului pentru problemele energetice din Ro? Dl Borza e indispensabil la Hidroelectrica si in alte locuri de unde a facut profituri imense, nu-i asha?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Romania, saraca tara bogata, mai are in subsol metale rare, inclusiv litiu si cobalt necesare bateriilor electrice

Posted On 2 martie 2021

CE Oltenia trebuie sa achizitioneze pana in luna mai certificate verzi care costa peste 260 de milioane de euro. Daca CE nu va aproba ajutorul de stat pentru CEO situatia energiei pe carbune devine critica

Posted On 2 martie 2021

ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare

Posted On 2 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.