Pe ce se bazeaza Comisia Nationala de Prognoza cand anticipeaza o crestere a importurilor de energie elctrica cu 18,9%?
Daca luam in considerare si importurile de gaze naturale, numai in primele trei luni ale acestui an, ajungem la concluzia ca Romania s-a cuplat la modul cel mai serios cu pietele energetice invecinate. Practic, situatia in care aveam excedent atat la productia de gaze cat si la cea de energie electrica a devenit amintire. Importurile sunt intr-o continua crestere.
Daca analizam evolutia cresterii economice din ultimii ani si cresterea consumului de energie si gaze ajungem la concluzia ca nu atat consumul a dus la o crestere a importurilor, cat mai ales lipsa noastra de capacitate reala de a asigura acest consum. Sigur, nu este neaparat o tragedie. Sunt tari care isi asigura consumul de gaze si curent din import in proportie mult mai mare decat Romania. Dar, tarile respective sunt vaduvite in general de resurse proprii, ceea ce nu este cazul tarii noastre. Pe de alta parte dezvoltarea interconexiunilor cu tarile vecine face posibil un schimb energetic, teoretic, avantajos. In realitate nu este tocmai asa, caci daca ne raportam la preturile utilitatilor din Romania si cele din restul Uniunii Europene ajungem la concluzia ca noi beneficiem de cele mai mici preturi.
In consecinta, daca importam o facem la preturi mai mari decat cele din productia interna. De ce importam tosusi, dincolo de schimburile transfrontaliere firesti, legate de echilibrele din pietele cu care suntem cuplati? Raspunsul incepe sa fie din ce in ce mai evident: nu suntem, sau nu mai suntem in postrua de a ne asigura consumul intern din productia proprie, cel putin in momentele de varf de consum.
Am constata acest lucru si in iarna care a trecut, dar tendinta devine vizibila si in perioada de vara. Nu mai departe, aseara, la ora 20,00, cu o productie din surse hidro de peste jumatate din consumul national, am inceput sa importam pentru a acoperi cererea. In acelasi timp, lipsa energiei se vede si in piata Spot, unde pretul de inchidere (PIP) este de 345 lei/MWh (pentru ora 20,00). Tendinta de crestere a pretului energiei in piata concurentiala se manifesta deja de cateva zile incoace, in conditiile in care cea mai ieftina energie din Romania (hidro) continua sa acopere mare parte din consum. Ar fi cazul sa ne punem cateva semne de intrebare.
Comisia Nationala de Prognoza nu explica insa, atunci cand face raportari, despre starea sistemului energetic sau a rezervelor de gaze si titei. Se rezuma la communicate seci, cum ar fi:
“Consumul final de energie al tarii va creste in acest an cu 2,9% comparativ cu 2018, in timp ce importurile de electricitate vor fi mai mari cu 18,9%, potrivit ultimelor estimari ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP).
Consumul de energie al populatiei va creste usor, cu 0,5%, iar cererea in economie va fi mai mare cu 4%, arata prognoza echilibrului energetic.
Dintre ramurile economice, constructiile vor consemna cea mai mare crestere a consumului de energie, respectiv 7,1%, urmate de agricultura, silvicultura, pescuit, cu 4,1% si de industrie, cu 4%.
Resursele de energie primara vor creste cu 0,4% in acest an, cea mai mare majorare estimata fiind in dreptul energiei nuclearelectrice, respectiv 2,2%, in timp ce productia de energie hidro, eoliana si fotovoltaica va creste cu 1,3%. Totodata, cantitatea de titei extrasa va fi mai mica cu 0,5%.
Importurile de resurse energetice vor fi mai mari in acest an cu 0,2% per total, observându-se o crestere semnificativa, de 18,9%, in cazul importurilor de energie electrica.
Exporturile de resurse energetice vor creste cu 1,6% in anul 2019, potrivit estimarilor CNP.”