Atac sindical la adresa OMV Petrom, care ar fi prejudiciat statul cu 7 miliarde de lei
Compania OMV Petrom a prejudiciat statul roman cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale facute de Curtea de Conturi, insa acesti bani nu au fost recuperati din 2015 pana in prezent, a declarat, joi, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, in cadrul Comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea ANRE, citat de Agerpres.
El a precizat jurnalistilor ca este vorba despre nereguli depistate de Curtea de Conturi, ca a sesizat Corpul de Control al premierului pe aceasta tema si ca a prezentat Comisiei de ancheta un document in acest sens.
“As prefera sa nu dezvoltam acest subiect. Am fost audiat in Comisie si am prezentat acel document. Sunt in masura sa mai aduc si alte documente Comisiei, dar inainte de toate este un subiect care trebuie tratat de aceasta comisie de investigatie. Din acest motiv am insistat sa fie prezente si alte persoane demne de tot respectul, care pot completa cu documente, cu informatii si cifre lucrurile pe care eu le-am spus acum. In plus, pot sa va informez ca am primit o confirmare scrisa de la seful Corpului de Control al primului-ministru. Inainte de a ajunge in comisie, am sesizat cu ceva vreme in urma primului-ministru si seful Corpului de Control al primului-ministru si am cerut o interventie in vederea clarificarii acestei spete. Discutam de o suma foarte mare. Este vorba despre niste investigatii facute de Curtea de Conturi pe activitatea economica a unui agent economic care are si o participatie a statului roman si a identificat niste cifre care sunt in neregula pe baza evaluarilor”, a sustinut Costin.
El a adaugat ca, din informatiile sale, din 2015 pana in prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit sa fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.
Ulterior, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de ancheta, a declarat jurnalistilor, la finalul audierilor ca este vorba despre prejudicii ca urmare a neplatii TVA, a unor impozite pe salarii, pe cladiri, pe terenuri, neplata unor redevente, precum si umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului.
“Este un document in care domnul Dumitru Costin ne spune asa: ca la adresa OMV a primit documente de la autoritatile statului roman care sunt sau au fost in diverse etape intr-o procedura de investigatie a unui comportament evazionist, in cazul platii salariilor, al platii TVA, de modificare a formulelor si neplata corecta a redeventei — care, din datele prezentate, se ridica undeva la peste un miliard de euro, date sustinute ca urmare a raportului facut de Curtea de Conturi, unde se spune ca a ajuns cazul in fata instantei — in ceea ce priveste cresterea preturilor in devizele privind decontaminarea solului in relatia cu Ministerul Mediului, precum si neinregistrarea unor active, cladiri, terenuri si, implicit, in dauna statului. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ametitoare”, a aratat Iancu.
Potrivit acestuia, Comisia de ancheta va cere toate datele de la institutiile de control.
Saptamana viitoare, la audieri vor fi chemati reprezentantii statului in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (dupa ce conducerea executiva a companiei, invitata in urma cu doua saptamani, a anuntat ca va raspunde in scris intrebarilor comisiei), fostul presedinte al Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, si actualul presedinte, Mihai Busuioc, precum si doi fosti ministri ai Energiei, respectiv Razvan Nicolescu si Victor Grigorescu.