O noua samanta de panica, dupa cea legata de cresterea pretului energiei: avem sau nu avem suficiente gaze naturale pentru iarna ce vine?
Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE a devenit un fel de tribuna de la care se pot lansa liber cele mai interesante consideratii pe marginea functionarii pietelor de energie electrica si gaze naturale. De la obiectivul initial, de anchetare a deciziilor ANRE, care, se presupune ca ar fi dus la o crestere nejustificata a pretului energiei electrice si gazelor naturale s-a ajuns la verificarea strategiilor de piata a companiilor din domeniu, la functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national si chiar la “manipularea” unor informatii vitale prin intermediul presei. Foarte bine ca se face o radiografie a sistemului enrgetic, care trage in toate directiile de cand mana lunga a statului si-a pierdut influenta asupra lui. Si iata ca, din ce in ce mai pregnant, intrebarile si presupusele concluzii ale Comisiei de ancheta se intorc exact spre acest obiectiv: cum sa puna statul din nou mana pe controlul acestor companii? Intentie iluzorie, desigur.
Pana sa ne intoarcem la statul atotputernic, de la Comisia de ancheta ies tot mai multe semnale de panica pe care nimeni nu incearca sa le discearna insa. Ieri, de pilda, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat ca stocul de gaze pentru iarna 2017/2018 este cel mai mic din ultimii 4-5 ani si ca, in consecinta, vom fi nevoiti sa importam gaze de la rusi (nu din alta parte) pentru a ne asigura consumul. “La ora actuala, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, in conditiile in care consumul de gaze din Romania a crescut cu 7-8% in ultimul an. Astfel ca la iarna va fi necesar sa importam o cantitate de gaze mai mare decat anul trecut”, a spus Sterian, care a facut si o comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cand am importat 1,7 miliarde metri cubi de gaze. Data fiind situatia stocului actual si consumul prognozat vom fi nevoiti sa importam peste 2,2 miliarde de metri cubi in iarna ce ne asteapta. Suficient sa inflamam spiritele rele.
Nu si-a pus nimeni intrebarea cum se face ca in perioada de vara, adica in primele noua luni ale acestui an, importul de gaze a crescut cu peste 100% fata de aceasi perioada a anului trecut si chiar si anul trecut cresterea a fost semnificativa fata de 2015. Exista o singura explicatie: gazele din import au fost mai ieftine sau la acelasi pret cu gazele din productia interna. Pe de alta parte, domnul Sterian a omis sa precizeze ca functionarea sistemului de gaze din Romanie pe timp de iarna presupune obligatoriu si importul anumitor cantitati, indiferent de cate gaze avem inmagazinate. Asa functioneaza conductele alea de la Transgaz, care au nevoie de o presiune anume in perioada de iarna. Nu intram in amanunte tehnice, dar afirmatiile directorului Transgaz s-au transformat in panica: la iarna suntem la mana rusilor (de parca asta ar fi o noutate).
In replica, Ministerul Energiei s-a grabit sa-l contracareze pe directorul de la Transgaza printr-un comunicat in care se precizeaza: “Livrarea gazelor naturale catre clienti este si va fi asigurata normal de catre furnizorii licentiati ANRE, conform normelor si datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii pentru fiecare operator din piata, conform cu istoricul vanzarilor. Acest stoc minim de iarna (1,76 miliarde de metri cubi pentru 2017) este mai mare cu 1,6% fata de cel din iarna anului 2016”. Referitor la importuri, precizam ca acestea sunt o practica obisnuita, in sezonul rece, in toate statele UE. In Romania, media importurilor, in ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, tara noastra avand unul dintre cel mai reduse grade de dependenta fata de sursele externe de aprovizionare“, se mentioneaza in comunicat.
Ce sa priceapa consumatorul roman din toata aceasta disputa? Fie ca pretul gazelor naturale va creste, cum deja au anuntat toate televiziunile, fie ca pretul va creste dar exista riscul si unor intreruperi in aprovizionare. Pai, daca este asa, toate aceste ipoteze sugerate de oficiali nu duc cumva tocmai la o panica in piata si la o majorare artificiala a pretului, asa cum s-a intamplat in iarna trecuta cand oficialii au declarat ca stam prost cu stocurile?
Apropo de stocurile energetice. Ne-am facut o practica, in ultimii ani, din a emite hotarari de guvern care obliga societatile din energie sa-si constituie stocuri de materii prime pentru iarna care vine. Nicaieri in Europa nu se mai practica sa ceva. Noi, daca pretindem ca obligam pe cineva sa faca stocuri de gaze, de carbune, de pacura etc, consideram ca am rezolvat problema energetica. Ne furam caciula singuri nu pentru ca vrem sa asiguram consumatorii de orice risc, ci pentru a justifica la nivel guvernamental ca ne-am pregatit pentru iarna. Aceasta strategie merita insa o analiza separata.
Sa ne intoarcem la celebra Comisie de ancheta parlamentara si la ce se debiteaza pe acolo. Dupa ce s-a lansat panica cu gazele s-a revenit la energia electrica al carui pret nu vrea sa scada nici in ruptul capului, cu toate dezvaluirile Comisiei. Panica insa trebuie intretinuta:
“Pretul energiei pe piata spot, Piata pentru Ziua Urmatoare, a bursei OPCOM a ajuns in primele zile ale acestei luni la 700 de lei pe MWh, ceea ce este o valoare ametitoare, astfel ca Autoritatea Nationala de Reglementare si Guvernul trebuie sa intervina pentru a modifica legislatia care permite sa se ajunga la aceste preturi”, a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de ancheta privind activitatea ANRE, la finalul audierilor de ieri.
“La energie electrica, situatia este dramatica. Din datele prezentate comisiei, a reiesit ca in primele noua zile din luna noiembrie s-a atins un pret de 700 de lei pe Piata pentru Ziua Urmatoare, fata de 400 de lei, si acela foarte mare, din cursul lunii iulie, cand am avut un varf de consum. Nu suntem in varf de consum la inceput de noiembrie si cu toate acestea preturile sunt cu 80% mai mari, iar cifrele de 700 de lei sunt ametitoare”, a spus Iancu. Recordul precedent de pret pe PZU a fost 680 de lei pe MWh, atins iarna trecuta, in varf de consum.
“Trebuie facuta o interventie imediata in piata, pentru modificarea legislatiei secundare care permite aceasta escaladare a pretului de catre unii producatori care aleg intentionat anumite platforme de piata care le permit maximizarea profitului. Nu este in regula ca un producator, chiar daca este liber in oferta, sa aiba oricat profitul pe piete care sunt captive, nu oricine poate ajunge pe piata de echilibrare. Reglementatorul, care stie acest lucru, trebuie sa intervina si sa plafoneze aceste cresteri, printr-o interventie directa, print-un ordin, si automat se limiteaza aceasta crestere aberanta”, a continuat Iancu.
Potrivit acestuia, consumatorii industriali sunt in pericol sa fie scosi din piata, iar consumatorii casnici se afla in fata unor abuzuri ale marilor operatori. “Se impune, dupa parerea mea, o actiune imediata. Eu voi face propuneri in acest sens in scris, dupa discutia de astazi, catre ANRE si catre Guvern, pentru a interveni prin legislatia secundata si prin hotarare de Guvern sa stopam aceasta escaladare permisa astazi. Atunci cand vezi dezechilibre atat de mari trebuie sa intervii”, a subliniat Iancu.
O sa incercam un comentariu pe marginea acestor afirmatii care contin nuante nebanuite. Pana atunci va asiguram ca dezbaterile Comisiei de ancheta devin o sursa de stiri panicarde, daca nimeni nu cauta esenta.