Grupul Electrica infiinteaza o noua filiala profilata pe achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din susrse regenerabile
Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) Electrica SA, legal si statutar constituita in data de 11 august 2021, a aprobat participarea Electrica SA (ELSA), impreuna cu Societatea Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE), la constituirea unei noi persoane juridice – Electrica Productie Energie S.A.
Electrica Productie Energie S.A. este organizata ca societate pe actiuni, filiala a Electrica SA, in care aceasta va detine un procent de 99,9920% din capitalul social, iar FISE un procent de 0,0080% din capitalul social. Noua filiala, Electrica Productie Energie S.A., se va ocupa de achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din surse regenerabile, respectiv de operarea capacitatilor de generare de energie, cumulat cu dezvoltarea si operarea solutiilor de stocare independente pe care compania intentioneaza sa le dezvolte in viitor.
Conform strategiei pentru perioada 2019-2023, Electrica si-a propus extinderea in domenii conexe si obtinerea de sinergii cu domeniile in care activeaza, precum si cresterea performantei si consolidarea sustenabilitatii rezultatelor economice. Aceste obiective de crestere au fost adresate de proiectele de crestere anorganica derulate in ultimii doi ani, dintre care unul a fost finalizat cu succes, iar altele se afla in acest moment in derulare. Pe lânga achizitia Parcului Fotovoltaic Stanesti, din judetul Giurgiu, Grupul Electrica a mai realizat un pas important in directia implementarii strategiei grupului de integrarea in amonte a activitatilor, prin investirea in proiecte de capacitati de productie de energie electrica din surse regenerabile, prin implicarea in alte trei companii de proiect care dezvolta un portofoliu totalizând o capacitate instalata de 207MW, compusa din doua parcuri fotovoltaice in zona Satu Mare si un parc eolian, care include si o capacitate de stocare de energie electrica, in zona Dobrogea.
Pentru a-si asigura o agilitate crescuta, care sa permita valorificarea optima a oportunitatilor, Electrica si-a propus dezvoltarea unui portofoliu de capacitati de productie de energie electrica din surse regenerabile cu o capacitate cumulata de 400 MW, in paralel cu capacitati de stocare de energie electrica cu o capacitate instalata de pâna la 100 MW.
“Ramânem consecventi in ceea ce priveste obiectivul nostru de a crea valoare pe termen mediu si lung pentru investitori si, in contextul transformarilor profunde si rapide din piata de energie, am propus actionarilor nostri infiintarea acestei filiale dedicate proiectelor din zona tehnologiilor de generare a energiei electrice din surse regenerabile. Extinderea activitatilor derulate de Electrica in amonte va permite dezvoltarea Grupului pe directiile urmarite prin strategia aprobata, precum si consolidarea veniturilor viitoare obtinute din generarea de energie electrica, cu efecte benefice asupra profitului companiei. In contextul dezvoltarilor privind solutiile de stocare a energiei electrice, tehnologiile de generare din surse regenerabile reprezinta o solutie viabila si din punct de vedere financiar, mai ales ca piata de energie din România se confrunta cu un deficit de oferta”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.
De asemenea, in cadrul AGEA, actionarii au aprobat infiintarea Fundatiei Electrica, o organizatie independenta, constituita cu scopul de a se implica in activitati de responsabilitate sociala pe intreg teritoriul României.
La sedinta AGEA au participat personal, prin reprezentant sau prin vot prin corespondenta, actionarii inscrisi in registrul actionarilor tinut de Depozitarul Central la data de 15 iulie 2021, stabilita ca data de referinta, cvorumul fiind de 73,34% din totalul drepturilor de vot.