Guvernul Orban a cazut, Bucurestiul amenintat cu intunericul pentru neplata serviciului de iluminat public. Oare se va lumina tara?
Traim intr-o lume kafkiana, in care paradoxul a devenit un fel de normalitate. Ratacim bezmetici sub dominatia unei clase politice care nu are nici un orizont. De ce trebuia sa cada guvernul Orban? Pentru ca sa nu fie alegeri pentru locale in doua tururi, sau pentru a se ajunge la alegeri parlamentare anticipate.?Dincolo insa de aceasta cloaca politicianista economia incepe sa tremure. Primul semnal de alarma vine din partea firmelor private care nu-si incaseaza banii pentru prestarile de servicii aduse institutiilor publice controlate de politicieni.
Am relatat in urma cu cateva saptamani ca serviciul de iluminat public al municipiului Bucuresti este in pericol de a fi sistat pentru ca beneficiarul, adica Primaria Capitalei, a uitat sa-si achite catre firma de furnizare-Getica 95 datoria restanta pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Intre timp a devenit scadenta si datoria pentru luna ianuarie. In acelasi timp, Primaria Generala nu si-a achitat factura pentru serviciul de furnizare a agentului termic si a apei calde catre compania Elcen. Paradoxal, Primaria are in buget banii necesari achitarii acestor servicii. De ce nu-si onoreaza atunci obligatiile?
Am incercat sa gasim raspunsul la aceasta intrebare facand apel la toate departamentele de specialitate ale Primariei Bucurestiului. Raspunsul a fost cat se poate de ridicol: “adresati-va in scris biroului de presa”. Si ne-am adresat. Raspunsul? In termen legal.
Intre timp, cel putin din punctul de vedere al furnizorului de energie electrica pentru iluminatul public, decizia este clara. Primaria a fost instiintata in termenul prevazut de lege (48 de ore) ca in cazul in care datoria de peste 11 milioane de lei pentru energia livrata in lunile octombrie, noiembrie, decembrie si ianuarie nu va fi achitata, incepand de astazi (6 februarie) a fost transmis catre operatorul de distributie ordinul de deconectare, adica de oprirea curentului pentru intreg orasul. Mai concret, Bucurestiul poate intra in bezna la o zi dupa caderea guvernului Orban. Desigur, nu exista nici o legatura intre cele doua evenimente.
Asa cum spuneam am incercat sa aflam de la departamentul de specialitate al Primariei de ce nu se plateste factura pentru energia consumata pe lunile amintite, cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada s-a inregistrat un varf de consum pe iluminatul public. Beculetele de sarbatori si alte asemenea decoratiuni au ridicat consumul iluminatului public la cele mai ridicate niveluri. In concluzie si factura era pe masura.
Poate nu stiati, Primaria Capitalei are si un city manager, platit tocmai pentru a tine sub control aceste plati. “Urmeaza sa platim, in transe, pana la aprobarea bugetului de catre Consiliul Local”, ne-a precizat city managerul Capitalei. Dar noi vorbim despre lunile octombrie, noiembrie si decembrie anul 2019. Ce legatura are bugetul de anul trecut cu bugetul de anul acesta?
In fine, nu mai are rost sa despicam firul in patru. Cert este ca riscul ca Bucurestiul sa intre in bezna este unul evident. Si asta doar pentru ca Primaria Capitalei a inceput sa ia un obicei prost in virtutea faptului ca si iluminatul si incalzirea sau furnizarea de apa calda sunt servicii publice. Pai, daca sunt servicii publice si cineva presteaza pentru a le onora nu este firesc sa le si platesti?
Asteptam cu interes stingerea “becurilor” din Bucuresti. Numai asta nu ne mai lipsea. Si atunci ne intrebam: oare tara cand se va lumina?