Pacea de la Targu Jiu nu rezolva criza energetica spre care se indreapta Romania. Prima concluzie: fraierii pierd, desteptii castiga.
Cum era de asteptat, minerii din bazinul carbonifer al Olteniei au fost momiti cu cresteri salariale care nu au fost nici cat au cerut ei, dar nici cat era conducerea Complexului Energetic Oltenia sa dea. Compromisul la care s-a ajuns tine exclusiv de situatia disperata spre care se indrepta sistemul energetic national in lipsa aportului grupurilor pe carbune, lucru pe care l-au constientizat toti cei implicati. Riscul pentru mineri de a continua greva era mult prea mare, riscul pentru autoritati de a nu le servi pe tava macar o parte dintre cereri era si el pe masura. Asa ca s-a cazut la pace. Una relativa, care nu rezolva insa aproape nimic. Complexul Energetic Oltenia, care s-ar parea ca a inregistrat pierderi de aproape un miliard de euro in 2018 se grabeste sa se alature Complexului Energetic Hunedoara, cel putin din punctul de vedere al continuarii activitatii, in conditii de nerentabilitate. Si de aici incolo vin toate relele.
Am spus in articolele noastre precedente ca pretul energiei de pe piata pentru ziua urmatoare, care ieri a atins recordul ultimilor doi ani, nu are prea mare legatura cu ce se intampla la CE Oltenia. Dovada ca am avut dreptate este evolutia pretului energiei electrice de ieri pentru azi, pret anuntat de operatorul de piata (OPCOM) cu mult inainte ca negocierile dintre autoritati si sindicatele miniere sa se fi incheiat. Altfel spus, fata de ziua de ieri, pretul mediu in piata Spot a scazut pentru astazi cu 25%, respectiv de la o medie de 507 lei/MWh la 375 lei?MWh, la un volum de energie tranzactionata de circa 80 GWh. In acelasi timp, dupa cateva zile in care diferentele de pret intre Romania si tarile cu care suntem cuplati (in speta Slovacia si Cehia) s-au redus considerabil, in sensul in care la noi pretul a coborat de la peste 125 euro/MWh (pe intervale de varf), la 94,5 euro, in timp in Cehia si Slovacia aceasta a urcat de la o medie de 55-66 euro/MWh la o medie de 75 euro/MWh. Ungaria, de la care am importat cantitati importante de energie in ultimele zile se situeaza, din punctul de vedere al pretului pe acelasi palier cu noi.
Si mai interesant este faptul ca scaderea de pret s-a produs pe fondul unei cresteri masive a importului de energie electrica, care ieri, pe intervale orare de varf a atins niveluri de 1600 MWh. Cum vine asta? Importam masiv energie dar pretul in piata pentru ziua urmatoare scade cu 25%, mai ales in contextul in care nimeni nu stia cum se vor termina negocierile intre mineri si autoritati, respectiv cata energie va mai putea livra in sistem Complexul Energetic Oltenia.
Sau poate cineva stia cum se vor termina negocierile? Sau poate cineva a planuit cu mare atentie tot scandalul de la Complexul Energetic Hunedoara? Sau poate cineva avea deja rezolvata problema importului de energie electrica si nu putea rata oportunitatea? Sunt extrem de multe intrebari care vin in urma “pacii de la Targu Jiu”, la care vom cauta raspunsuri inca de saptamana viitoare. Ceva suspect i s-a parut si primului ministru Viorica Dancila, care a solicitat informatii de la servicii pentru a intelege ce s-a intamplat la Complexul Energetic Oltenia, dar mai ales la ceea ce se intampla in piata de energie electrica. Cum doamna Dancila traieste intr-o permanenta suspiciune nu ne asteptam sa inteleaga mare lucru nici dupa raportul pe care il va primi de la servicii. Sunt altii care inteleg insa destul de bine, dar o tin pentru ei. Pentru ca, nu-i asa?, in situatii de criza fraierii pierd, desteptii castiga. Vom reveni.