0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Paradoxul lui Tudose si Dragnea: nu ne plac multinationalele si bancile straine, dar in ele ne sta toata speranta marilor investitii

Posted On 8 noiembrie 2017
By : Alexandru Moldovan
Comment: 0
Tag: banci straine, investitii in sectorul energetic, Mihai Tudose, multinationale, revolutie fiscala, unitatile 3 si 4 Cernavoda

Primul ministru a gasit ieri ca tapi ispasitori pentru celebra revolutie fiscala bancile straine si companiile multinationale prezente in Romania. Un argument suficient de atractiv pentru electoratul PSD, care nu trebuie sa inteleaga ce inseamna modificarile Codului fiscal, ci mai ales pe cine mai lovim pe sub centura. Evident, in cultul retrograd al stangii pesediste, strainii trebuie blamati pentru tot ce se intampla rau in Romania. Ne iau banii, ne iau bogatiile solului si subsolului, ne cumpara pamanturile si noi ne vaicarim. Ei, uite ca Mihai Tudose nu mai suporta aceasta stare si decide sa loveasca in radacina raului.

Daca ar fi sa-l credem pe primul ministru si pe ministrul de finante, care ii tine isonul, ar trebui sa ne intrebam de ce, cu putin timp in urma, guvernul a decis sa nu schimbe in nici un fel redeventele petroliere pentru urmatorii cinci ani, recunoscand ca nu se asteapta la nici o crestere a veniturilor la buget din aceste redevente? A uitat domnul prim ministru ca de nivelul actual de redevente profita tocmai companiile multinationale?

Daca este sa continuam tot pe acest palier ar mai trebui sa ne intrebam de ce Guvernul actual spera ca investitiile majore in sistemul energetic romanesc sa vina tot de la niste companii straine, iar finantarea sa fie asigurata, desigur, de bancile straine? Cat despre multinationalele prezente deja in Romania in diferite sectoare economice, guvernantii au uitat ca acestea au creat zeci de mii de locuri de munca, platesc taxele si impozitele aferente si mai aduc si know- how in tara noastra. Faptul ca domnului Tudose nu-i mai ajung banii de la buget si daca s-ar muta Microsoft in Romania este o alta problema. Dar, daca o tine asa cu declaratiile stupide la adresa multinationalelor cu siguranta ca nu o sa se mai aleaga nici macar cu veniturile pe care le are in prezent. In sfarsit, dupa principiul sa faci ce zice popa si nu ce face Popa, probabil ca si Mihai Tudose si-a facut strategia bugetara.

In continuarea a ceea ce am spus in randurile de mai sus, ca sa vedeti cat suntem de ridicoli, ministrul stiintifico-fantastic al energiei din Romania tocmai a avut astazi intalniri cu ministri energiei din 16 state ale Europei, dar si cu chinezii interesati sa investeasca in sectorul energetic romanesc. Cata vreme seful ministrului Energiei, adica primul ministru, dadea ghionturi multinationalelor si investitorilor straini, Toma Petcu se ploconea in fata chinezilor care de vreo zece ani ne tot promit ca investesc in unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si intr-o mare termocentrala la Rovinari. Daca ar fi sa se realizeze aceste obiective, cu chinezii, finantarea ar trebui sa vina de la consortii de banci internationale, iar mare parte din tehnologie de la multinationalele dragi guvernului roman.

Delectati-va mai jos cu declaratiile domnului Toma Petcu, tocmai cand seful sau infiera investitorii straini si bancile hraparete:

Romania a accelerat negocierile cu partea chineza pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si realizarea unui grup nou pe lignit la termocentrala Rovinari, in ultimele trei luni fiind mai multe runde de discutii decat in ultimii ani la un loc, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Toma Petcu, cu ocazia vizitei in Romania a unei delegatii de companii si institutii din China, condusa de Nur Bekri, vicepresedintele Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma din China

Delegatia chineza participa miercuri la conferinta ministeriala in cadrul formatului de cooperare China-Europa Centrala si de Est (formatul 16+1).

„Prin initiativa Guvernului Romaniei de a-si asuma coordonarea domeniului energetic in cadrul formatului de cooperare 16+1, vrem sa intarim ca tara noastra poate fi o tara lider in domeniul energiei in Europa Centrala si de Est. Credem ca aceasta regiune se poate dezvolta foarte mult in urmatoarele decenii in sectorul energetic, devenind o zona mult mai independenta si mai interesanta pentru investitori. Sigur, acest lucru poate fi atins, in primul rand, prin eforturile noastre, ale statelor din aceasta zona”, a spus Petcu.

Potrivit acestuia, prezenta la Bucuresti a reprezentatilor din 16 state europene si China poate fi un pas inainte in privinta cooperarii in aceasta directie.

„Desigur, pentru a reusi avem nevoie si de parteneriate, de investitii, know-how si tehnologii. De aceea, prezenta companiilor din statul chinez poate facilita in cadrul reuniunii discutii aplicate si concrete privind proiecte in domeniul energiei. In opinia mea, aceste doua zile de discutii sunt o ocazie pentru un dialog deschis intre companiile prezente si decidentii din statele central si est-europene. De aceea, avem speranta ca intregul efort diplomatic si economic va pune bazele, aici in Romania, a unor posibile viitoare proiecte, care sa creasca siguranta in alimentare cu energie si stabilitatea zonei central si est-europene”, a continuat ministrul Energiei.

El a enumerat cele doua proiecte energetice pentru care Romania se afla in negocieri cu partenerii chinezi, respectiv reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si un nou grup pe lignit la Rovinari.

„Ambele sunt proiecte strategice majore pentru Romania care, odata dezvoltate, vor avea impact la nivel national si regional. Am deblocat impreuna cu partea chineza negocierile in ambele cazuri si le-am accelerat. Chiar in marja acestei reuniuni, echipele de negociere romano-chineze au avut intalniri zilnice, timp de o saptamana. De altfel, in luna septembrie aceleasi echipe au discutat timp de trei saptamani aspecte legate de Acordul Investitorilor si viitoarele Companii de Proiect. Ca sa va faceti o idee despre intensitatea cu care lucram, pot sa va spun ca echipele de negociere au avut in ultimele trei luni mai multe runde de discutii decat in ultimii ani la un loc”, a precizat Petcu.

El a sustinut ca doreste realizarea celor doua proiecte cu partenerii chinezi datorita ariei de expertiza si capitalului de care dispun cele doua companii implicate in negocieri, CGN si China Huadian Engineering.

„Sunt multe lucruri de facut in sectorul energetic romanesc. De aceea, cred ca avand la acceasi masa toate statele din Regiune si China putem identifica noi oportunitati de colaborare in acest sector vital pentru noi toti”, a mai afirmat Toma Petcu.

La randul sau, Nur Bekri, vicepresedintele Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma si directorul Administratiei Nationale pentru Energie din China, a precizat ca partea chineza acorda o mare apreciere evenimentelor de la Bucuresti, fiind prezenta la aceste activitati cu o delegatie formata din 20 de companii si institutii din sectorul energetic.

„Administratia pentru Energie din China, Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est vor actiona impreuna pentru dezvoltarea schimburilor in domeniul centralelor hidroelectrice, nucleare, energiei regenerabile, energiei petroliere si carbunelui. Asa cum prietenii din mass-media cunosc, in China a avut loc cea de-a 19-a Adunare Generala a Reprezentantilor, prilej cu care a fost declarata intrarea societatii socialiste chineze intr-o noua etapa. Pana in anul 2020, China va ajunge la un nivel de trai mediu, urmand ca din anul 2020 sa intre intr-o noua etapa. Sunt foarte increzator ca aceasta conferinta va aduce beneficii viitoare Chinei, precum si tarilor din Europa Centrala si de Est, pentru o colaborare practica si va oferi in acest sens oportunitati de dezvoltare a colaborarii”, a afirmat Nur Bekri.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ministrii energiei din 16 tari si europene si China se intalnesc la Bucuresti

Next Story

E.ON a realizat un parteneriat cu eMAG pentru simplificarea procesului de contractare a energiei

Articole pe aceeasi tema

0

Vor americanii sa finanteze cu adevarat constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, sau doar platesc chinezilor niste polite?

Posted On 8 decembrie 2020
, By Redactia
0

Mai incet cu povestile despre investitii in domeniul gazelor naturale, pana nu stim eficienta si performanta lor

Posted On 25 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Blestemul consortiilor in care intra companiile romanesti: niciunul nu ajunge sa-si atinga obiectivul, nici macar cel de imagine

Posted On 27 octombrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.