0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Uniunea Europeana nu renunta la Green Deal, dar nici Polonia la carbune.

Posted On 3 mai 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: constrangeri tehnologice, energie produsa pe baza de carbune, Green Deal, lipsa de finantare in sistemul energetic, PGE SA, Polonia

Criza economica provocata de coronavirus nu a schimbat, cel putin pana acum, planurile marete ale Uniunii Europene de a reduce emisiile de dioxod de carbon si de a transforma sistemele energetice ale uniunii in sisteme prietenoase cu mediul. Carbunele este principala victima a acestor politici, in conditiile in care gazelor naturale li s-a mai dat o sansa de o asa zisa “tranzitie”, in timp ce nuclearului nu-I revine nimic din punctul de vedere al finantarii. Cat priveste tara noastra si noul Green Deal, noi am mai spus-o: Romania va intra in piata comuna energetica fara nici o viziune. Carbunele subventionat, nuclearul blocat, regenerabilele ne ajung.

Din Fondul pentru  tranzitie stabilit de Comisia Europeana pentru tarile membre in contextual noului Pact Ecologic, Romaniei ii revin 758 de milioane de euro. O suma categoric insuficienta pentru ce are de rezolvat Romania in industria carbunelui, in stimularea investitiilor regenerabile sau tehnologiile viitorului. Practic, la cum am negociat, sau mai bine zis la cum nu am negociat, intreaga responsabilitate financiara ramane in carca noastra. Spunem asta si in virtutea faptului ca de-a lungul anilor am demonstrat ca la capitolul de atractie a fondurilor europene suntem codasii Europei. Cu alte cuvinte, din cei 758 de milioane de euro pusi la dispozitie de catre Comisia Europeana, ratele noastre de absorbtie vor fi nesemnificative.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Polonia, pentru care carbunele ramane inca principal resursa de generare de energie electrica. Asadar, in ciuda ambitiilor Comisiei Europene, polonezii au un cuvant greu de spus.

Polonia ar putea avea nevoie de 25 de ani pentru a renunta la carbune, adica o perioada de tranzitie mai mare decat cea pe care o are in vedere Uniunea Europeana, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Grupul PGE SA, cel mai mare producator de electricitate din Polonia, nu poate sa avanseze mai repede din cauza constrangerilor tehnologice, a ingrijorarilor privind locurile de munca şi a lipsei de finantare, a declarat directorul general de la PGE,Wojciech Dabrowski.

„Renuntarea la carbune in 2030 nu este realista”, sustine Dabrowski, mentionand cerintele referitorare la securitatea energetica şi nevoia de a avea capacitati de generare in rezerva, in cazul in care nu sufla vantul sau nu straluceşte soarele. „Insa in 20 pana la 25 de ani este realista. Desigur, vom avea nevoie de sprijinul UE. Suntem conştienti ca trebuie sa facem acest lucru”, a adaugat directorul PGE.

Controlata de statul polonez, PGE este responsabila pentru aproximativ 40% din energia electrica produsa in Polonia. Deşi intervalul de timp necesar pentru renuntarea la carbune evocat de directorul PGE pare unul lent, avand in vedere planurile curajoase ale UE in domeniul climei, este totuşi unul mai ambitios decat cel preconizat de Guvernul de la Varşovia, potrivit caruia in anul 2040 carbunele va fi responsabil pentru un sfert din mixul energetic al tarii.

Polonia, care se bazeaza pe carbune pentru 88% din productia sa de electricitate, este singurul stat membru UE care nu a semnat angajamentul UE privind eliminarea emisiilor de gaze cu efect de sera pana la mijlocul acestui secol, punctul central al strategiei europene Green Deal.

In conditiile in care UE vrea sa işi inaspreasca politicile de mediu, iar costul emisiilor de CO2 este programat sa creasca, grupul polonez PGE intentioneaza sa construiasca un parc eolian offshore cu o capacitate de 2.500 megawati pana la finele acestui deceniu, in cadrul strategiei sale de tranzitiei sustenabila, iar in lunile urmatoare vrea sa prezinte noua sa strategie pentru 2030.

„Vrem sa fim un lider in energia eoliana, atat offshore, cat şi onshore. Suntem şi vrem sa ramanem cel mai mare jucator in domeniul furnizarii de agent termic, unde vrem sa facem tranzitia spre gazele naturale, care vor fi combustibilul de tranzitie”, precizeaza Wojciech Dabrowski.

Directorul PGE este de parere ca Executivul comunitar ar trebui sa adopte masuri pentru a ajuta companiile energetice poloneze sa faca fata crizei coronavirusului, care deja le-a redus veniturile, in conditiile in care consumul de electricitate a scazut cu 10% in aprilie. De asemenea, Wojciech Dabrowski sustine ca spriijnul de la UE va fi necesar şi ulterior, pentru reformarea sectorului energetic din Polonia. Aceasta reformare va declanşa un proces de consolidare a producatorilor de electricitate intr-o singura mare companie poloneza de utilitati. In prezent, in Polonia sunt patru mari companii de utilitati, insa capitalizarea lor este de aproape trei ori mai mica decat cea a rivalului ceh CEZ AS. Aceasta deşi economia poloneza este de doua ori mai mare decat cea a Cehiei.

„Daca vrem ca firmele poloneze sa se extinda in strainatate, ele trebuie sa fie puternice”, a spus Wojciech Dabrowski.

Partidul Lege şi Justitie (PiS), aflat la putere, a anuntat ca incurajeaza fuziunile şi achizitiile intre marile companii poloneze pentru crearea unor aşa-numiti campioni nationali. PGE, care detine o participatie la compania miniera PGG SA, cel mai mare producator de carbune din UE, are un plan pentru activele sale poluante: infiintarea unei companii care sa fie controlata in proportie de 100% de Guvern şi care ar urma sa regrupeze toate activele din carbune ale tuturor companiilor energetice.

„Cred ca discutiile cu privire la modificari in aceasta directie vor incepe in curand. Desigur, decizia nu depinde de noi, ea trebuie luata de politicieni”, a mai spus directorul PGE.

 

Articole pe aceeasi tema

  • De ce I s-a pus pata domnului Dacian Ciolos pe energia nucleara?De ce I s-a pus pata domnului Dacian Ciolos pe energia nucleara?
  • Cand nu stie stanga ce face dreapta: Romania trebuie sa instaleze inca 6000 de MW in regenerabile, dar Parlamentul a blocat vanzarea terenurilor agricole. Fonduri europene de 10 miliarde de euro se pot evaporaCand nu stie stanga ce face dreapta: Romania trebuie sa instaleze inca 6000 de MW in regenerabile, dar Parlamentul a blocat vanzarea terenurilor agricole. Fonduri europene de 10 miliarde de euro se pot evapora
  • Electrica da tonul: intra in piata producatorilor de energie regenerabilaElectrica da tonul: intra in piata producatorilor de energie regenerabila
  • Hidrogenul, o sursa reala de decarbonizare a industriei energetice.  Opt mari companii europene solicita CE o strategie pentru trecerea de la carbune la hidrogenHidrogenul, o sursa reala de decarbonizare a industriei energetice. Opt mari companii europene solicita CE o strategie pentru trecerea de la carbune la hidrogen
Despre autor
  • google-share
Previous Story

O noua aberatie parlamentara: sa se amane liberalizarea pietelor de energie si gaze

Next Story

O piata libera de gaze stimuleaza investitiile in sectorul energetic

Articole pe aceeasi tema

1

De ce I s-a pus pata domnului Dacian Ciolos pe energia nucleara?

Posted On 3 decembrie 2020
, By Redactia
0

Cand nu stie stanga ce face dreapta: Romania trebuie sa instaleze inca 6000 de MW in regenerabile, dar Parlamentul a blocat vanzarea terenurilor agricole. Fonduri europene de 10 miliarde de euro se pot evapora

Posted On 22 iulie 2020
, By Redactia

Electrica da tonul: intra in piata producatorilor de energie regenerabila

Posted On 23 iunie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.