Uniunea Europeana nu renunta la Green Deal, dar nici Polonia la carbune.
Criza economica provocata de coronavirus nu a schimbat, cel putin pana acum, planurile marete ale Uniunii Europene de a reduce emisiile de dioxod de carbon si de a transforma sistemele energetice ale uniunii in sisteme prietenoase cu mediul. Carbunele este principala victima a acestor politici, in conditiile in care gazelor naturale li s-a mai dat o sansa de o asa zisa “tranzitie”, in timp ce nuclearului nu-I revine nimic din punctul de vedere al finantarii. Cat priveste tara noastra si noul Green Deal, noi am mai spus-o: Romania va intra in piata comuna energetica fara nici o viziune. Carbunele subventionat, nuclearul blocat, regenerabilele ne ajung.
Din Fondul pentru tranzitie stabilit de Comisia Europeana pentru tarile membre in contextual noului Pact Ecologic, Romaniei ii revin 758 de milioane de euro. O suma categoric insuficienta pentru ce are de rezolvat Romania in industria carbunelui, in stimularea investitiilor regenerabile sau tehnologiile viitorului. Practic, la cum am negociat, sau mai bine zis la cum nu am negociat, intreaga responsabilitate financiara ramane in carca noastra. Spunem asta si in virtutea faptului ca de-a lungul anilor am demonstrat ca la capitolul de atractie a fondurilor europene suntem codasii Europei. Cu alte cuvinte, din cei 758 de milioane de euro pusi la dispozitie de catre Comisia Europeana, ratele noastre de absorbtie vor fi nesemnificative.
Nu acelasi lucru se poate spune despre Polonia, pentru care carbunele ramane inca principal resursa de generare de energie electrica. Asadar, in ciuda ambitiilor Comisiei Europene, polonezii au un cuvant greu de spus.
Polonia ar putea avea nevoie de 25 de ani pentru a renunta la carbune, adica o perioada de tranzitie mai mare decat cea pe care o are in vedere Uniunea Europeana, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Grupul PGE SA, cel mai mare producator de electricitate din Polonia, nu poate sa avanseze mai repede din cauza constrangerilor tehnologice, a ingrijorarilor privind locurile de munca şi a lipsei de finantare, a declarat directorul general de la PGE,Wojciech Dabrowski.
„Renuntarea la carbune in 2030 nu este realista”, sustine Dabrowski, mentionand cerintele referitorare la securitatea energetica şi nevoia de a avea capacitati de generare in rezerva, in cazul in care nu sufla vantul sau nu straluceşte soarele. „Insa in 20 pana la 25 de ani este realista. Desigur, vom avea nevoie de sprijinul UE. Suntem conştienti ca trebuie sa facem acest lucru”, a adaugat directorul PGE.
Controlata de statul polonez, PGE este responsabila pentru aproximativ 40% din energia electrica produsa in Polonia. Deşi intervalul de timp necesar pentru renuntarea la carbune evocat de directorul PGE pare unul lent, avand in vedere planurile curajoase ale UE in domeniul climei, este totuşi unul mai ambitios decat cel preconizat de Guvernul de la Varşovia, potrivit caruia in anul 2040 carbunele va fi responsabil pentru un sfert din mixul energetic al tarii.
Polonia, care se bazeaza pe carbune pentru 88% din productia sa de electricitate, este singurul stat membru UE care nu a semnat angajamentul UE privind eliminarea emisiilor de gaze cu efect de sera pana la mijlocul acestui secol, punctul central al strategiei europene Green Deal.
In conditiile in care UE vrea sa işi inaspreasca politicile de mediu, iar costul emisiilor de CO2 este programat sa creasca, grupul polonez PGE intentioneaza sa construiasca un parc eolian offshore cu o capacitate de 2.500 megawati pana la finele acestui deceniu, in cadrul strategiei sale de tranzitiei sustenabila, iar in lunile urmatoare vrea sa prezinte noua sa strategie pentru 2030.
„Vrem sa fim un lider in energia eoliana, atat offshore, cat şi onshore. Suntem şi vrem sa ramanem cel mai mare jucator in domeniul furnizarii de agent termic, unde vrem sa facem tranzitia spre gazele naturale, care vor fi combustibilul de tranzitie”, precizeaza Wojciech Dabrowski.
Directorul PGE este de parere ca Executivul comunitar ar trebui sa adopte masuri pentru a ajuta companiile energetice poloneze sa faca fata crizei coronavirusului, care deja le-a redus veniturile, in conditiile in care consumul de electricitate a scazut cu 10% in aprilie. De asemenea, Wojciech Dabrowski sustine ca spriijnul de la UE va fi necesar şi ulterior, pentru reformarea sectorului energetic din Polonia. Aceasta reformare va declanşa un proces de consolidare a producatorilor de electricitate intr-o singura mare companie poloneza de utilitati. In prezent, in Polonia sunt patru mari companii de utilitati, insa capitalizarea lor este de aproape trei ori mai mica decat cea a rivalului ceh CEZ AS. Aceasta deşi economia poloneza este de doua ori mai mare decat cea a Cehiei.
„Daca vrem ca firmele poloneze sa se extinda in strainatate, ele trebuie sa fie puternice”, a spus Wojciech Dabrowski.
Partidul Lege şi Justitie (PiS), aflat la putere, a anuntat ca incurajeaza fuziunile şi achizitiile intre marile companii poloneze pentru crearea unor aşa-numiti campioni nationali. PGE, care detine o participatie la compania miniera PGG SA, cel mai mare producator de carbune din UE, are un plan pentru activele sale poluante: infiintarea unei companii care sa fie controlata in proportie de 100% de Guvern şi care ar urma sa regrupeze toate activele din carbune ale tuturor companiilor energetice.
„Cred ca discutiile cu privire la modificari in aceasta directie vor incepe in curand. Desigur, decizia nu depinde de noi, ea trebuie luata de politicieni”, a mai spus directorul PGE.