Exclusiv: Cum functioneaza cele doua piete de certificate verzi, devenite operationale de la 1 septembrie, si ce poate fi imbunatatit
Revenim asupra dezbaterilor de la conferinta noastra “Cum va functiona schema de sprijin pentru industria regenerabila dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 24/2017? Ce modificari se impun la Legea 220/2008?” si va prezentam in exclusivitate conceptul operatorului de piata (OPCOM) pentru cunoasterea mecanismelor de tranzactionare in pietele amintite. Este cu atat mai important acest lucru, mai ales daca ne uitam la cum au evoluat licitatiile in prima luna. Semnalul este evident daca analizam statistica, respectiv faptul ca doar un sfert din participantii la piata si-au exprimat intentia de a tranzactiona pe cele doua noi piete.
“Fizic nu se puteau conecta la piata toti participantii din prima zi, avantaj avand companiile care deja lucrau in piata de energie electrica si aveaau toate dotarile necesare. Surpriza mare a fost ca nici dupa aceea nu am avut parte de o coada pe trotuar pentru inscriere, iar in prezent se dovedeste ca nu toti actorii intentioneaza sa sa conecteze la platforme si sa mai faca si tranzactii”, a declarat Victor Ionescu, directorul general al OPCOM.
In cazul unei inversari a situatiei, publicatia Energy-Center.ro vine in sprijinul celor ce inca stau in expectativa.
Mecanismele de tranzacționare pe Piețele centralizate anonime de certificate verzi