Am spus-o in urma cu sase ani: In cazul complexelor energetice Oltenia si Hunedoara, statul a gasit Solutia: este mai ieftin de inchis decat de curatat
Ieri, deputatul PNL Gheorghe Pecingina a declarat ca prin masurile luate, guvernele din 2020 si 2021 incearca sa salveze “ce se mai poate salva” din Complexele Energetice Oltenia si Hunedoara. Nu conteaza cine este domnul Pecineaga si ce legatura are el cu sectorul energetic, dar devine din ce in ce mai clar ca “tot ce mai poate fi salvat” din aceste entitati este fierul vechi. Asta in conditiile in care nu pun mana altii pe el, cum s-a intamplat de fiecare data cand a fost eliminata o mare unitate energetica, un combinat petrochimic, o rafinarie etc.
Au trecut vreo zece ani de la infiintarea celor doua complexuri energetice (Oltenia si Hunedoara) si ceea ce se stia inca de atunci s-a adeverit acum. Sa nu uitam ca in urma cu zece ani nu aveam probleme cu certificatele de emisii de carbon, puteam exporta energie electrica la greu, investitiile de mediu aveau asigurata finantarea, iar energia pe carbune asigura constant cam o treime din consumul intern. Pentru ca nu este corect sa facem o analogie intre cele doua entitati energetice, ne vom referi in acest articol doar la CE Hunedoara, pentru simplu motiv ca el a sucombat primul. CE Oltenia nu este departe.
Inainte de a va aminti ce scriam inca din 2016 ne intoarcem la declaratiile domnului deputat Pecineaga: “In ceea ce priveste Complexurile energetice care produc pe baza de carbune, lucrurile sunt simple – sunt competitive, dar pretul, pentru ca trebuie sa plateasca certificate de carbon, pretul creste exagerat. Nu mai intra intr-o competitie reala. (…) Incercam, prin masurile luate in 2020 de guvernul liberal Ludovic Orban si in 2021 de guvernul de coalitie, sa salvam ce se mai poate salva din Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara. Colegii de la Hunedoara ar trebui sa stie ca Mintia n-a intrat in faliment sau n-a intrat in aceasta situatie peste noapte. La o procedura de insolventa nu se ajunge asa usor. (…) Vorbim despre 20.000 de locuri de munca, numai la nivelul judetului Gorj. Pe cale de consecinta, domnilor (din opozitie – n.r.), sunteti intârziati”, a afirmat deputatul PNL de Gorj, potrivit Agerpres.
Pentru ca domnul deputat si intreaga clasa politica habar nu au de cee ace se intampla in cele doua complexuri energetice propunem sa ne intoarcem la momentul 2016:
Mineritul din Valea Jiului, doua termocentrale cu o putere instalata de peste 1200 MW, peste 6000 de angajati si servicii conexe acestei structuri sunt pe punctul de a disparea. Administratorul judiciar, firma GMC SPRL, afirma raspicat ca statul roman este singurul care poate sterge intr-un fel sau altul datoria de 1,5 miliarde de lei a Complexului energetic, dar lasa sa se inteleaga ca si curatata de datorii compania nu are cum sa functioneze in conditii de rentabilitate in piata de energie electrica. De ce s-ar sterge atunci datoriile?
La randul lui, ministrul energiei, Victor Grigorescu spune ca salvarea CEH nu tine de nicio decizie politica. Cu alte cuvinte, adio si fier vechi la vanzare cat cuprinde. Dupa disparitia Termoelectrica, mascata printr-o reorganizare care nici in ziua de azi nu s-a dovedit viabila, falimentul Complexului Energetic Hunedoara va fi cea mai dura lovitura pentru sistemul energetic romanesc. Cale de salvare nu exista in conjunctura actuala, decat intr-o singura varianta. Comisia Europeana nu va accepta insa nici in ruptul capului ceea ce guvernul Romaniei nu este inca in stare sa propuna.
Separarea activitatii de minerit de productia de energie si apoi cuantificare rezultatelor finale nu mai poate fi o solutie acceptata pentru simplu motiv ca nici asa nu are cine plati restantele de plata. Inclusiv angajatii CE Hunedoara stiu acest lucru, dovada ca solicitarile lor nu merg inspre salvarea societatii, ci inspre obtinerea de salarii compensatorii. „Salvarea Complexului Energetic Hunedoara nu tine de nicio decizie politica, iar solutiile tehnice pot veni doar din profesionalismul celor din interiorul companiei, inclusiv a sindicatelor, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
„Pentru mine, doua lucruri sunt importante: ca exista un raport asupra cauzelor insolventei si incurajarea mea catre administratorul judiciar este sa-si duca munca pana la capat, sa ia acele masuri care decurg din concluziile care au fost identificate acolo, inclusiv sa transmita tuturor institutiilor unde are de transmis documente. Acest raport vine in urma unei analize a documentelor societatii, facand o analiza foarte concreta”, a spus ministrul, la o dezbatere pe tema viitoarei strategii energetice. Vorbe goale.nimeni nu stie ce trebuie facut.
Si totusi, Complexul Energetic Hunedoara, restructurat la sange, ar putea supravietui. Solutia este una insa greu de acceptat. Destructurarea sistemului de producere a energiei electrice din Romania, prin separarea acestuia in functie de tipul de generare a energiei isi arata „roadele” in ziua de azi. Caci, nu numai Complexul Energetic Hunedoara este in colaps, ci si Complexul Energetic Oltenia si toate centralele pe carbune ramase inca in functiune. Paradoxal, aceste centrale asigura, cu toate investitiile in energie regenerabila, circa 30 % din consumul de electricitate al Romaniei. Se inchid peste tot in Europa centrale care fuctioneaza pe baza de carbune, dar acolo unde sa intampla acest lucru exista si alternativa. Romania, din pacate, nu are alternativa si nu are cu ce inlocui, cel putin in momentul de fata, energia pe carbune.
CE Hunedoara produce in jur de 5% din necesarul de consum al energiei electrice in Romania. Teoretic, disparitia companiei nu ar lasa mare gaura economica in sistem. Practic, odata cu falimentul CEH toata energetica pe baza de combustibili fosili este amenintata cu disparitia. Nu mai vorbim de efectele sociale ale acestei realitati. „Complexul Energetic Hunedoara a devenit deja o afacere, dar nu o afacere asa cum credem, in sensul continuarii activitatii de minerit si energetice, ci una in purul sens al devalizarii. O moarte brusca poate produce socuri, una lenta poate fi acceptata.Asta se va intampla la Complexul Energetic Hunedoara, in care s-au pompat miliarde de lei de la buget doar pentru a produce si mai mari pierderi. Nu are rost sa intram acum in amanunte economice, respectiv in ceea ce inseamna huila din Valea Jiului sau performantele energetice ale celor doua termocentrale Mintia si Paroseni. Numai in aceasta din urma s-au investit pentru o retehnologizare facuta pe jumatate peste 150 de milioane de dolari, in urma cu cativa ani. Am surprins in analizele noastre toate aceste lucruri. Ceea ce merita insa sa repetam este faptul ca, nesperat, Complexul Energetic Hunedoara poate fi o mare afacere pentru orice viitor lichidator,” am scris in urma cu cateva saptamani. Iata ca am avut gura blestemata.
Sa revenim insa la unica solutie existenta pentru a mai salva ceva din CE Hunedoara. Oricat ar parea de curajoasa si posibil contestata afirmatia noastra, solutia la CE Hunedoara si chiar la CE Oltenia este una singura: curatarea lor de zgura datoriilor si apoi integrarea intr-o companie care sa contina un mix energetic. In caz contrar se alege praful de aceste complexuri in cel mai scurt timp. Vom analiza cat de curand aceasta varianta.”
Dupa cinci ani de la aparitia acestui articol un singur lucru ramane valabil si de valorificat: fierul vechi.