0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Posted On 11 martie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: clienti noncasnici, costurile racordarii, operatorul de distributie, prosumatori, racordarea la reteaua de energie electrica, racordarea le reteaua de gaze

ANRE a aprobat in sedinta Comitetului de reglementare din data de 10.03.2021 un pachet de acte normative privind racordarea clientilor noncasnici si a prosumatorilor la retelele electrice de interes public, respectiv la sistemul de distributie a gazelor naturale, care va permite accesul la energie electrica si gaze naturale unui numar sporit de utilizatori si, in acelasi timp, va sprijini viitorii clienti finali noncasnici ale caror locuri de consum sunt alimentate dupa caz, cu energie electrica sau gaze naturale, prin instalatii de racordare cu lungimi pâna la 2500 metri.

Principalele prevederi cu privire la racordarea clientilor finali noncasnici la retelele electrice si de gaze naturale de interes public sunt:

  • Pentru utilizatorii de tip clienti noncasnici, operatorii de distributie concesionari au obligatia de a finanta si realiza lucrarile de proiectare si executie a instalatiei de racordare, cu recuperarea ulterioara de catre operator a acestor costuri prin tarifele de distributie, in situatia in care lungimea instalatiei de racordare este de pâna la 2.500 metri. In cazul in care lungimea instalatiei de racordare este de peste 2.500 metri, operatorii de distributie concesionari au obligatia de a finanta si realiza lucrarile de proiectare si executie necesare realizarii obiectivului/conductei, iar solicitantii, viitori clienti noncasnici, finanteaza lucrarile necesare instalatiei de racordare.
  • Lucrarile de proiectare si executie a instalatiei de racordare se realizeaza de catre operatorii de distributie concesionari in regim concurential prin incheierea de contracte cu respectarea principiilor concurentiale cu oricare dintre operatorii economici atestati de ANRE. Utilizatorul poate opta pentru incheierea directa a unui contract pentru aceste activitati cu un operator economic atestat ales de acesta, caz in care utilizatorul achita costurile pentru proiectarea si executia instalatiei de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distributie va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, in maximum 5 ani de la data punerii in functiune a instalatiei de racordare, in transe anuale egale.
  • Termenul de realizare a racordarii, inclusiv receptia si punerea in functiune a instalatiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obtinerii acordului/autorizatiei pentru instalatia de racordare.
  • Clientii finali noncasnici care beneficiaza de instalatii de racordare cu lungimi de pâna la 2.500 metri finantate de operatorii de distributie concesionari au obligatia legala de a utiliza si de a pastra destinatia locului de consum pe o perioada de 5 ani de la data punerii in functiune a instalatiilor de racordare.
  • Regulile mai sus mentionate se aplica si prosumatorilor care detin instalatii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum. Procedura aplicata acestor prosumatori simplifica procesul de racordare a locurilor de consum si de producere apartinând prosumatorilor, evitându-se pe cât posibil lucrarile care implica termene lungi de executie si bariere de natura birocratica.

Unitatile administrativ-teritoriale si/sau asocierile acestora, precum si asociatiile de dezvoltare intercomunitara, care solicita racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale a unor obiective/sisteme noi au posibilitatea de a asigura finantarea lucrarilor necesare prin fonduri nerambursabile.

Cererile de racordare la sistemul de distributie depuse la operatorul de distributie inainte de intrarea in vigoare a prevederilor noilor acte normative si pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare, se solutioneaza in conformitate cu prevederile din legislatia primara.

Actele normative recent aprobate aduc beneficii si in domeniul racordarii locurilor de producere a energiei electrice. Astfel, pentru lucrarile de intarire rezultate ca fiind necesare pentru crearea conditiilor tehnice necesare racordarii mai multor locuri de consum si/sau de producere (lucrari de intarire generale), prevazute in planurile de dezvoltare ale operatorilor de retea, cota de participare a utilizatorului la aceste costuri va fi zero. Pentru aceasta categorie de lucrari de investitii utilizatorul nu mai are obligatia de a plati componenta de intarire a tarifului de racordare. Utilizatorul poate opta pentru achitarea integrala sau partiala a costurilor care revin operatorului de retea pentru realizarea lucrarilor de intarire generale incluse in planul de dezvoltare al operatorului, in situatia in care operatorul de retea nu are posibilitatea realizarii acestor lucrari pâna la data solicitata de utilizator pentru punerea sub tensiune a instalatiei de utilizare, cu recuperarea ulterioara de la operatorul de retea a costurilor respective.

De asemenea, s-au prevazut dispozitii potrivit carora operatorul de retea are obligatia de a recalcula valoarea componentei tarifului de racordare reprezentând cota de participare a utilizatorului la finantarea lucrarilor de intarire generale (altele decât cele prevazute in planurile de dezvoltare ale operatorilor de retea), in situatia in care cererea de punerea sub tensiune a locului de producere intervine anterior realizarii lucrarilor de intarire si ca urmare a refacerii calculelor pentru regimurile de functionare a retelei electrice care certifica daca sunt indeplinite conditiile tehnice pentru evacuarea puterii aprobate. Utilizatorul plateste operatorului sau incaseaza de la operator, dupa caz, diferenta rezultata din recalcularea tarifului fata de sumele deja platite pâna la data recalcularii.

In privinta racordarii la sistemul de distributie a gazelor naturale, punerea in aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienti finali noncasnici si prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localitatilor si de extindere/infiintare a sistemelor de distributie a gazelor naturale. Astfel, autoritatile administratiei publice au posibilitatea sa realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distributie pe termen mediu si lung prin finantarea acestor lucrari si din fonduri nerambursabile.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Prosumăm, prosumăm, dar de unde adunăm mână de lucru pentru hectarele de acoperișuri fotovoltaiceProsumăm, prosumăm, dar de unde adunăm mână de lucru pentru hectarele de acoperișuri fotovoltaice
  • Ți-ai securizat fonduri prin Casa Verde Fotovoltaice? Alege Enel ca instalator validat AFM pentru a deveni prosumatorȚi-ai securizat fonduri prin Casa Verde Fotovoltaice? Alege Enel ca instalator validat AFM pentru a deveni prosumator
  • Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy TimişoaraTehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
  • Doriți să vindeți energie în rețea ?  UNIC ÎN ȚARĂ:  Târgul Prosumatorilor RoEnergy România, 4-6 octombrie 2023, vă aşteaptă cu expozanţi din trei continenteDoriți să vindeți energie în rețea ? UNIC ÎN ȚARĂ:  Târgul Prosumatorilor RoEnergy România, 4-6 octombrie 2023, vă aşteaptă cu expozanţi din trei continente
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cresterea productiei de energie regenerabila obliga la o regandire a sistemului de transport al energiei din Romania

Next Story

XTB: Economia hidrogenului, posibil urmatoarea evolutie majora in procesul de tranzitie energetica

Articole pe aceeasi tema

0

Prosumăm, prosumăm, dar de unde adunăm mână de lucru pentru hectarele de acoperișuri fotovoltaice

Posted On 11 septembrie 2023
, By Redactia
0

Ți-ai securizat fonduri prin Casa Verde Fotovoltaice? Alege Enel ca instalator validat AFM pentru a deveni prosumator

Posted On 6 septembrie 2023
, By Redactia

Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara

Posted On 28 august 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.