ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii
ANRE a aprobat in sedinta Comitetului de reglementare din data de 10.03.2021 un pachet de acte normative privind racordarea clientilor noncasnici si a prosumatorilor la retelele electrice de interes public, respectiv la sistemul de distributie a gazelor naturale, care va permite accesul la energie electrica si gaze naturale unui numar sporit de utilizatori si, in acelasi timp, va sprijini viitorii clienti finali noncasnici ale caror locuri de consum sunt alimentate dupa caz, cu energie electrica sau gaze naturale, prin instalatii de racordare cu lungimi pâna la 2500 metri.
Principalele prevederi cu privire la racordarea clientilor finali noncasnici la retelele electrice si de gaze naturale de interes public sunt:
- Pentru utilizatorii de tip clienti noncasnici, operatorii de distributie concesionari au obligatia de a finanta si realiza lucrarile de proiectare si executie a instalatiei de racordare, cu recuperarea ulterioara de catre operator a acestor costuri prin tarifele de distributie, in situatia in care lungimea instalatiei de racordare este de pâna la 2.500 metri. In cazul in care lungimea instalatiei de racordare este de peste 2.500 metri, operatorii de distributie concesionari au obligatia de a finanta si realiza lucrarile de proiectare si executie necesare realizarii obiectivului/conductei, iar solicitantii, viitori clienti noncasnici, finanteaza lucrarile necesare instalatiei de racordare.
- Lucrarile de proiectare si executie a instalatiei de racordare se realizeaza de catre operatorii de distributie concesionari in regim concurential prin incheierea de contracte cu respectarea principiilor concurentiale cu oricare dintre operatorii economici atestati de ANRE. Utilizatorul poate opta pentru incheierea directa a unui contract pentru aceste activitati cu un operator economic atestat ales de acesta, caz in care utilizatorul achita costurile pentru proiectarea si executia instalatiei de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distributie va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, in maximum 5 ani de la data punerii in functiune a instalatiei de racordare, in transe anuale egale.
- Termenul de realizare a racordarii, inclusiv receptia si punerea in functiune a instalatiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obtinerii acordului/autorizatiei pentru instalatia de racordare.
- Clientii finali noncasnici care beneficiaza de instalatii de racordare cu lungimi de pâna la 2.500 metri finantate de operatorii de distributie concesionari au obligatia legala de a utiliza si de a pastra destinatia locului de consum pe o perioada de 5 ani de la data punerii in functiune a instalatiilor de racordare.
- Regulile mai sus mentionate se aplica si prosumatorilor care detin instalatii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum. Procedura aplicata acestor prosumatori simplifica procesul de racordare a locurilor de consum si de producere apartinând prosumatorilor, evitându-se pe cât posibil lucrarile care implica termene lungi de executie si bariere de natura birocratica.
Unitatile administrativ-teritoriale si/sau asocierile acestora, precum si asociatiile de dezvoltare intercomunitara, care solicita racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale a unor obiective/sisteme noi au posibilitatea de a asigura finantarea lucrarilor necesare prin fonduri nerambursabile.
Cererile de racordare la sistemul de distributie depuse la operatorul de distributie inainte de intrarea in vigoare a prevederilor noilor acte normative si pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare, se solutioneaza in conformitate cu prevederile din legislatia primara.
Actele normative recent aprobate aduc beneficii si in domeniul racordarii locurilor de producere a energiei electrice. Astfel, pentru lucrarile de intarire rezultate ca fiind necesare pentru crearea conditiilor tehnice necesare racordarii mai multor locuri de consum si/sau de producere (lucrari de intarire generale), prevazute in planurile de dezvoltare ale operatorilor de retea, cota de participare a utilizatorului la aceste costuri va fi zero. Pentru aceasta categorie de lucrari de investitii utilizatorul nu mai are obligatia de a plati componenta de intarire a tarifului de racordare. Utilizatorul poate opta pentru achitarea integrala sau partiala a costurilor care revin operatorului de retea pentru realizarea lucrarilor de intarire generale incluse in planul de dezvoltare al operatorului, in situatia in care operatorul de retea nu are posibilitatea realizarii acestor lucrari pâna la data solicitata de utilizator pentru punerea sub tensiune a instalatiei de utilizare, cu recuperarea ulterioara de la operatorul de retea a costurilor respective.
De asemenea, s-au prevazut dispozitii potrivit carora operatorul de retea are obligatia de a recalcula valoarea componentei tarifului de racordare reprezentând cota de participare a utilizatorului la finantarea lucrarilor de intarire generale (altele decât cele prevazute in planurile de dezvoltare ale operatorilor de retea), in situatia in care cererea de punerea sub tensiune a locului de producere intervine anterior realizarii lucrarilor de intarire si ca urmare a refacerii calculelor pentru regimurile de functionare a retelei electrice care certifica daca sunt indeplinite conditiile tehnice pentru evacuarea puterii aprobate. Utilizatorul plateste operatorului sau incaseaza de la operator, dupa caz, diferenta rezultata din recalcularea tarifului fata de sumele deja platite pâna la data recalcularii.
In privinta racordarii la sistemul de distributie a gazelor naturale, punerea in aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienti finali noncasnici si prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localitatilor si de extindere/infiintare a sistemelor de distributie a gazelor naturale. Astfel, autoritatile administratiei publice au posibilitatea sa realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distributie pe termen mediu si lung prin finantarea acestor lucrari si din fonduri nerambursabile.