XTB: Economia hidrogenului, posibil urmatoarea evolutie majora in procesul de tranzitie energetica
SUA, Japonia, Coreea de Sud, China, Singapore, Australia, UE si Marea Britanie au intrat in cursa pentru hidrogen. O analiza de piata realizata de Radu Puiu, Financial Analyst in cadrul XTB, casa de brokeraj listata pe Bursa de la Varșovia
Interesul pentru hidrogen este in creștere, cererea avansând rapid. De aceea, este posibil ca urmatoarea evolutie majora in procesul de tranzitie energetica sa se bazeze pe economia hidrogenului. In pofida presiunilor de mediu cu care se confrunta fiecare actor al industriei, adoptia acestei tehnologii se va reduce la cost. Pentru a deveni dominanta, economia hidrogenului nu se poate baza pe subventii. Motiv pentru care trebuie create piete durabile iar obtinerea unor costuri potrivite este unul dintre principalele obiective ce necesita urmarite.
Piata de capital a fost surprinsa recent de evolutia pretului actiunilor Plug Power, un producator de celule de combustibil cu hidrogen, care a crescut de la 16 dolari, la inceputul lunii noiembrie, la peste 70 de dolari la mai putin de trei luni. Aceasta performanta nu a fost izolata, alte nume din sector precum Bloom Energy, Ballard Systems și Cummins au inregistrat, de asemenea, o creștere remarcabila.
Contextul a favorizat companiile de acest tip, noua administratie Biden prezentând o agenda care urmarește tranzitia economiei americane catre energia verde, iar economia hidrogenului ar putea sa aiba un rol important.
In timp ce in cadrul administratiei americane anterioare investitiile in alternative de energie ”verde” au fost suspendate, campania lui Biden a propus un plan de investitii de 2.000 de miliarde de dolari in domeniu, menit sa obtina emisii nete zero in cadrul economiei americane pâna cel târziu in 2050.
Numarul statelor care au introdus politici ce sprijina in mod direct investitiile in tehnologiile pentru acest sector este in creștere, precum și numarul sectoarelor in care poate avea aplicabilitate. In ultimii ani, cheltuielile globale pentru cercetare și dezvoltare in cadrul sectorului de energie cu hidrogen au crescut.
Initiative importante au fost anuntate și de alte regiuni cheie. Uniunea Europeana și-a prezentat obiectivul de a realiza o economie cu emisii nete zero pâna in 2050. In plus, a anuntat strategia legata de sectorul de hidrogen pentru o Europa neutra din punct de vedere climatic, declarând ca este un aspect important in atingerea acestui tel. De asemenea, UE dorește sa consolideze pozitia Euro ca moneda de referinta globala pentru tranzactionarea hidrogenului, precum dolarul american este etalon pentru petrol.
Japonia, care detine cele mai multe statii de alimentare cu hidrogen din lume, dorește sa fie lider in sectorul automobilelor alimentate cu hidrogen. Planul economic al Coreei de Sud prevede ca 30% din orașele sale sa fie alimentate integral cu hidrogen pâna in 2040. China, cel mai mare producator mondial de hidrogen, incorporeaza hidrogenul in planul sau de obtinere a neutralitatii climatice pâna in 2060. Iar Singapore vizeaza același obiectiv pâna in 2050.
Strategia Nationala a Hidrogenului a Australiei dorește sa profite de momentul de creștere al sectorului de hidrogen, incercând sa il transforme in principalul produs energetic de export. Oficialii australieni sustin ca exista potential de creare a mii de noi locuri de munca in aceasta piata, care poate contribui cu miliarde de dolari la creșterea economica pâna in 2050.
Marea Britanie a devenit o regiune importanta pentru cercetare și dezvoltare care vizeaza promovarea noii economii a hidrogenului. Astfel, branduri emblematice precum Jaguar și Land Rover, care sunt detinute de grupul indian Tata Motors, și-au exprimat interesul de implementare a tehnologiei de celulele de combustibil bazate pe hidrogen in cadrul proiectului de trecere catre automobile electrice.
Proiectul GET H2 arata cât de rapid se dezvolta planificarea economiei hidrogenului in Germania și la nivel european. Astfel, nume precum British Petroleum, Evonik, Nowega, OGE, RWE, Salzgitter Flachstahl și Thyssengas au prezentat interes pentru finantare in cadrul programului IPCEI (Important Project of Common European Interest). Gruparea dorește sa construiasca o infrastructura transfrontaliera pentru hidrogen: de la productia de hidrogen ”verde” pâna la transport și utilizare industriala in mai multe etape intre 2024 și 2030.
Plug Power continua sa iși consolideze rolul in economia emergenta a hidrogenului de 10.000 miliarde de dolari. Compania vizeaza crearea mai multor centrale cu hidrogen ”verde” in America de Nord pâna in 2022 și și-a marit obiectivele de producere a hidrogenului ”verde” la 500 de tone pe zi pâna in 2025 și 1.000 de tone pe zi inainte de 2028. In plus, a anuntat un parteneriat cu SK Group, unul dintre principalele grupuri de afaceri din Coreea de Sud, care vizeaza investitii de capital de 1,6 miliarde de dolari pentru accelerarea implementarii hidrogenului ca sursa alternativa de energie pe pietele asiatice, ceea ce i-ar oferi o expunere mai larga pe plan global.
Fusion Fuel Green, listat pe Nasdaq, a declarat ca a semnat un acord cu BGR Energy Systems, o firma de inginerie, achizitii și constructii al carei sediu central este in Chennai. Acordul se axeaza pe dezvoltarea proiectelor de hidrogen ”verde” in India. Parteneriatul vizeaza dezvoltarea unei facilitati in orașul Cuddalore. Dupa infiintarea fabricii initiale, companiile se vor concentra pe dezvoltarea unor proiecte mai mari in regiune.
Companiile Enbridge Gas și Cummins finanteaza un experiment de 4 milioane de dolari in Ontario, care ar deservi un segment de 3.600 de clienti din reteaua de distributie din suburbia Markham din Toronto.
Un aspect important care consolideaza pozitia sectorului de hidrogen il reprezinta intrarea pe piata a unor nume importante din piata combustibililor fosili. British Petroleum iși propune obtinerea de emisii nete zero pâna in 2050 și dorește sa detina o cota de 10% din piata hidrogenului ”verde” și ”albastru” (o varianta mai poluanta decât hidrogenul ”verde”) in anumite regiuni pâna in 2030. In 2020, British Petroleum a investit 1,9 milioane de dolari pentru a explora crearea unei facilitati de export de hidrogen ”verde” in regiunea de Vest a Australiei și a colaborat cu alte companii energetice pentru a construi o retea de hidrogen in Germania.
Un sector important este cel al transporturilor cu greutate medie și ridicata, unde hidrogenul ”verde” (hidrogenul care este obtinut printr-un proces bazat pe electricitate provenita dintr-o sursa regenerabila precum cea solara sau eoliana) este cel mai promitator combustibil cu emisii zero. Greutatea redusa, autonomia lunga și reincarcarea rapida a hidrogenului sunt relevante in special pentru vehiculele grele și trenuri.
Deși sectorul este la inceput, popularitatea sa in creștere duce la crearea de noi instrumente de investitii care sa raspunda nevoilor traderilor. Astfel, Legal & General Investment Management a extins gama de produse odata cu lansarea primului ETF bazat pe sectorul de hidrogen din Europa. L&G Hydrogen Economy UCITS ETF (HTWO) este listat la Bursa de Valori din Londra, Deutsche Boerse, Borsa Italiana și SIX Swiss Exchange. Acest ETF include companiile care permit producerea de forme mai ieftine și mai curate de hidrogen și cele care sunt așteptate sa joace un rol important in aceasta economie. In indice vor fi incluse companii cu o capitalizare minima de piata de 200 milioane USD.
In pofida presiunilor de mediu cu care se confrunta fiecare actor al industriei, adoptia acestei tehnologii se va reduce la cost. Pentru a deveni dominanta, economia hidrogenului nu se poate baza pe subventii. Motiv pentru care trebuie create piete durabile iar obtinerea unor costuri potrivite este unul dintre principalele obiective ce necesita urmarite.
Pretul actual al productiei de hidrogen ”gri” (o varianta mai poluanta care emite dioxid de carbon in atmosfera in momentul combustiei) la scara industriala este de aproximativ 2 EUR pe kg, uneori mai mic, in functie de conditiile locale. Când vine vorba de utilizarea hidrogenului drept combustibil de transport, consumatorii platesc aproximativ 9 EUR pe kg la o statie de alimentare (care sunt destul de rare) și acest aspect trebuie redus cu cel putin o treime pentru a deveni atractiv.