Asociatia Energie Inteligenta: Rezervarea capacitatii de transport in Noul Cod de retea de transport gaze naturale, Episodul 3.
Codul retelei de transport gaze este un Act juridic care are ca scop fundamental asigurarea functionarii SNT in scopul transportarii gazelor naturale pentru diversi clienti.
Un aspect deosebit de important care nu a fost luat in considerare in ceea ce priveste CAPACITATEA, notiune neinteleasa pe deplin de catre cei care au elaborat Nou Cod de retea, il reprezinta faptul ca inaintea stabilirii modului de contractare, tarifare, penalizare a UR care doresc sa foloseasca SNT este necesara si utila prezentarea ofertei OST.
OST ofera capacitatea de a prelua, TRANSPORTA si preda o cantitate de gaze folosind SNT. Chiar daca oferta efectiva catre clienti se prezinta din punct de vedere comercial sub forma de capacitatea de intrare / iesire in/din SNT, oferta reala pe care OST o face este cea de CAPACITATE DE TRANSPORT.
In acest sens esentiale sunt stabilirea Regimurile tehnologice care se pot realiza in interiorul SNT, care sa permita capacitatea OST de a lansa oferte comerciale, in scopul satisfacerii TRANSPORTULUI gazelor naturale. Astfel, Codul retelei trebuia sa cuprinda un prim capitol intitulat REGIMURI TEHNOLOGICE ALE SNT, in care sa se prezinte in mod transparent, credibil si concret oferta OST:
- Modul de calcul al regimurilor tehnologice din SNT;
- Situatii de regimuri tehnologice optime, prealerta, alerta si criza din SNT
- Line pack
- Diferenta de line pack
Aceasta situatie nu s-a realizat probabil din mai multe considerente:
- Lipsa intelegerii rolului sinergiei Cod de retea, SNT si functionare piata de gaze naturale.
- SNT nu este un Sistem de Transport omogen si unitar, ci o multime de sisteme de transport functionand independent si la presiuni foarte diferite, practic fiind imposibil sa discutam de regimuri tehnologice asumabile la nivel de SNT. In ciuda realitatii evidente, in prezent, sistemele inchise care compun SNT se trateaza ca fiind interconectate. Astfel, nu se pot determina regimuri tehnologice, nu se pot realiza bilanturi si balante pe un Sistem de Transport ca si cand ar fi un sistem National unic. Aceasta abordare propulseaza niste cifre (informatii) care in fapt nu pot contribui la asigurarea transportului gazelor in conditii normale, la echilibrarea portofoliului de clienti si/sau a sistemelor inchise/sistemului national de transport. Mai mult aceasta abordare chiar dauneaza, deoarece matematic pot exista gaze in SNT, dar in fapt ele fac parte din sisteme inchise fara a putea fi folosite in SNT datorita izolarii acestor sisteme. Avand in vedere caracterul izolat, in realitate furnizorii care activeaza intr-un sistem inchis nu se pot echilibra cu furnizorii din alte sisteme izolate, desi conform Codului retelei se poate face aceasta operatie.
Nota: Multe din conductele care compun asa numitul SNT, functioneaza la presiuni mai mici de 16 bar, de aceea conform EN1594/2013 nu sunt considerate conducte de transport gaze. Astfel, ar trebui cu atat mai mult lamurirea statului tehnic si juridic al acestor conducte.
- Necesitatea recunoasterii faptului ca SNT nu este un SNT, ar fi permis scrierea corecta si aplicabila a Noului Cod de Retea. De ce nu se doreste aceasta? Pentru ca ar afecta veniturile angajatilor OST (ale unora), profitul actionarilor si sumele incasate de diferite institutii care se preocupa de acest domeniu. Respectiv nimeni dintre cei care au datoria sa faca functional Codul Retelei, nu au un interes sa actioneze.Un alt element important, care lipseste total din Codul retelei il reprezinta tratarea ofertei comerciale catre clienti in mod transparent, credibil si concret: capacitatea pe puncte de intrare/iesire.
- Astfel, lipsesc orice metodologii de determinare, actualizare, afisare a capacitatii tehnologice / tehnice / backhaul / comercializabile / contractate / utilizate / neutilizate / necontractate / ferme / discontinue / anuale / sezoniere / lunare /zilnice pentru:
- punctele de intrare
- punctele de iesire
- inmagazinare in conducte.
Noul Cod de retea trateaza cum sa se vanda ceea ce are la dispozitie un OST – capacitatea – dar nu prezinta in fapt ce se vinde. Lipsa acestor informatii esentiale, care in fapt definesc oferta OST, creaza prima si cea mai mare suspiciune si neincredere in randul UR, privind onestitatea, corectitudinea si buna credinta a OST.
Apreciez, ca OST este tot mai putin ceea ce il obliga legea sa fie, o companiei care ofera servicii de utilitate publica, o companie interesata de clientii sai si o companie care sa se alinieze unui traiect European al gazelor.