De ziua petrolistului, industria de petrol si gaze solicita deblocarea proiectelor din Marea Neagra
Cu ocazia Zilei Petrolistului, FPPG multumeste zecilor de mii de oameni dedicati, cu al caror efort si responsabilitate inca se scrie povestea frumoasa a acestei industrii. In ciuda restrictiilor prelungite deja de un an si jumatate de pandemie, petrolistii nu au luat pauza, asigurând permanent resursele de energie fara de care nu putem creste standardele de viata in România.
La multi ani!
”In aceasta zi aniversara, ne indreptam gândurile noastre catre oamenii pe umerii carora este construita industria de petrol si gaze a României. Continuam sa trecem printr-o perioada marcata de crize profunde si suprapuse, a caror gestionare devine imposibila fara mentinerea sigurantei aprovizionarii cu energie. De aceea, munca fara intreruperi a petrolistilor a devenit cu atât mai vitala pentru depasirea acestui context. Le multumim si ii incurajam sa ramâna precauti si responsabili, adevarate modele pentru lucratorii din oricare alte industrii.”, transmite Franck Neel, presedintele Federatiei Patronale Petrol si Gaze (FPPG).
Este important sa ne amintim, cu atât mai mult intr-o zi ca aceasta, faptul ca România are una dintre cele mai vechi industrii ale titeiului si gazelor naturale din lume. Cu peste 100 de ani de productie a gazelor naturale si peste un secol si jumatate de extractie si rafinare industriala a titeiului, aceasta industrie a sprijinit continuu dezvoltarea economica a României. Astazi, industria noastra se confrunta cu noi provocari precum tranzitia energetica, rolul gazului in mixul de combustibili din România si noile reglementari destinate pietei libere, pentru care avem nevoie insa de masuri rapide si ferme ale autoritatilor statului, care sa ajute industria sa raspunda tuturor provocarilor locale si globale.
In contextul Zilei Petrolistului, sarbatorita anual pe data de 8 septembrie, industria de petrol si gaze naturale reitereaza nevoia urgenta a unor masuri din partea autoritatilor, precum deblocarea proiectelor din Marea Neagra, ce vor permite un volum redus de importuri si preturi la gaze si energie in general care se vor ajusta in consecinta.
„Actualizarea urgenta a cadrului legislativ este absolut necesara ca acest sector sa se mentina competitiv la nivel global si adaptat vremurilor moderne. Din pacate, vedem cum populatia este tot mai afectata de cresterile de preturi la energie, fara sa oferim o sansa gazului din Marea Neagra sa intre cât mai rapid pe piata si sa echilibreze astfel costurile in urmatorii ani. Petrolistii sunt pregatiti si asteapta, iar cetatenii sunt dornici sa se bucure de propriile resurse in locul celor importate, asa cum reiese dintr-o multitudine de studii privind favorabilitatea proiectului gazelor din Marea Neagra. Asteptam, in ultimul ceas, sa vedem daca si decidentii politici sunt pregatiti si poate, cu prilejul zilei petrolistului, isi amintesc de urgenta acestei masuri.”, a conchis Franck Neel.
Amintim ca pentru demararea productiei in Marea Neagra – cea mai mare investitie privata a ultimelor decenii si totodata una dintre investitiile istorice din sectorul românesc de petrol si gaze naturale – e nevoie de un cadru legal stabil si predictibil si, cu precadere, de amendarea corespunzatoare a Legii offshore in putinul timp ramas pâna la inchiderea ferestrei de oportunitate.