0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Este mai periculoasa explozia de la hubul de gaze Baugarten decat o noua criza intre Rusia si Ucraina?

Posted On 12 decembrie 2017
By : Redactia
Comment: 1
Tag: aprovizionarea cu gaze, criza Rusia Ucraina, explozie, hubul de gaze de la Baugarten, pret international la gaze, productia interna de gaze

Depinde de pe ce pozitii privim lucrurile. Pentru Romania si o parte a tarilor balcanice, explozia de ieri de la cel mai mare hub de gaze din Europa Centrala si de Est, are efecte minore. Companiile prezente pe piata din Romania ar putea forta nota in ceea ce priveste pretul gazelor naturale, dar nu pentru ca am avea vreo legatura intrinseca cu Austria, ci pentru ca aceasta explozie a generat deja cresteri de preturi in tarile Occidentale aflate in stransa conexiune cu hubul austriac. Tarile nordice, si nu numai, nu au absolut nici o problema, vulnerabile fiind Marea Britanie, Italia, intr-o anumita masura Germania, Austria, Ungaria si alte tari conectate la acest nod de gaze. Foarte adevarat, explozia din Austria, de la Baugarten, vine intr-un moment cat se poate de sensibil, in plina iarna, cand consumul de gaze creste semnificativ peste tot in Europa. Si daca mai luam in considerare ca Gazprom, principalul furnizor de gaze pentru hubul austriac, a inregistrat in acest an o crestere sensibila a livrarilor pare ca lucrurile se complica si mai mult.

„Statia de comprimare Baugarten, construita in 1959 ca element principal in transportul gazelor naturale catre Vestul Europei, a fost scoasa din functiune impreuna cu nodul tehnologic cu acelasi nume. Acest nod tehnologic este tranzitat anual de 40 mld mc (din care doar 7 mld raman in Austria), cu destinatia Germania si Italia. Oprirea livrarii gazelor catre Italia si Germania a determinat o explozie a pretului gazelor naturale, acesta crescand in 5 ore cu 22,75% pe bursa din Viena. In functie de gravitatea situatiei si stabilirea daca compresoarele au fost sau nu afectate, se va stabili momentul de reluare a activitatii de transport gaze si capacitatea de livrare. Pozitia Italiei, de a declara stare de urgenta, indica o gravitate ridicata a situatiei care va determina o explozie a pretului pe toate pietele SPOT din Europa. Aceasta poate atrage pe termen mediu (urmatoarele luni) repercursiuni si asupre pretului gazelor pe piata din Romania. Ma intreb cum ar fi reactionat Romania la un astfel de incident avand in vedere ca Planul de Urgenta este abia in dezbatere publica pe siteul Ministerului Energiei„, scrie Dumitru Chisalita, expert in domeniul gazelor naturale.

E, aici e o problema, cum ar fi reactionat Romania? Dar pe cine intereseaza atata vreme cat tara noastra detine inca o pozitie privilegiata in ceea ce priveste asigurare consumului de gaze din surse proprii. Si astfel ne intoarcem la intrebarea din titlul articolului nostru: ” Este mai periculoasa explozia de la hubul de gaze Baugarten decat o noua criza intre Rusia si Ucraina?”

Paradoxal si de aceasta data ne aflam intr-o situatie aparte, in sensul in care necesarul de gaze din import, care ar veni de la Gazprom tranzitand Ucraina, ar fi de circa 3% din consumul final pe timp de iarna in cazurile in care am avea mai multe zile cu ger. In rest, avem suficiente gaze in depozite si din productia proprie incat sa ne asiguram consumul. O noua criza politica insa intre Rusia si Ucraina ar declansa panica in toata Europa, in functie de cat de grava este si avaria de la Baugmarten. De data asta cu siguranta pretul gazelor naturale ar sari spectaculos si in Romania, cu atat mai mult cu cat, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, piata interna va fi liberalizata complet. Sa vedem atunci cine ar mai putea regula pretul gazelor pentru consumatorii din Romania.

Ar mai fi ceva de spus despre consecintele exploziei de la Baugarten. Cativa mari consumatori industriali din Romania se aprovizioneaza cu gaze, intr-un anumit procent, de la Gazprom, prin intermediul habului austriac. Or, daca acesti consumatori vor fi nevoiti sa recurga la gazele romanesti cu siguranta va aparea o noua presiune pe pret. De data asta singura interventie aflata la indemana statului roman este ca in caz de criza in sistem sa sisteze aprovizionarea unor mari consumatori. S-a discutat despre acest lucru dar nimeni nu a crezut ca s-ar putea si intampla. Dupa ce vom afla care au fost cauzele exploziei din Austria si mai ales care sunt consecintele pentru functionarea in continuare a hubului de la Baugarten vom avea si mai multe argumente sa intelegem ce carte va juca Romania. Pana atunci nu putem decat sa spunem ca lipsa noastra de preocupare in a ne interconecta cu alte tari europene pe magistralele de gaze se dovedeste astazi un avantaj. Sa nu ne amagim insa, lucrurile sunt ceva mai complicate.

„Preturile la gaze naturale si electricitate au crescut in Europa dupa ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrarile in momentul unui val de frig, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Cotatiile futures la gaze naturale au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii opt ani in Marea Britanie, undeva la 38%,tara care se confrunta deja cu impactul inchiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului.

Dupa doua zile de caderi de zapada la Londra, temperaturile mai scazute decat cele normale s-au raspandit din Alpi si pana in tarile scandinave, crescand cerea pentru combustibil de incalzire.

Facilitatea din Austria transporta echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a avertizat ca va declara starea de urgenta, dupa ce livrarile de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost intrerupte dupa explozie. „Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale sa explodeze, avand in vedere ca este nevoie de capacitate in perioada de iarna si schimba estimarile referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibila. Daca vremea se raceste iar capacitatea nu este disponibila, cu siguranta preturile vor creste”, a declarat Arne Bergvik, analist sef la compania suedeza de utilitati Jamtkraft AB.

Marea Britanie a resimtit cel mai acut majorarea preturilor, din cauza ca nu are facilitati de stocare si interconexiuni cu pietele din Europa continentala. Cotatiile futures la gaze in Marea Britanie au crescut cu pana la 23%, la 73,7 pence, pentru 100.000 de BTU (unitate de masura pentru caldura), cel mai ridicat nivel inregistrat din decembrie 2013. Explozia din Austria a afectat si alte piete europene. Cotatiile la energie electrica in Germania au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, avansand cu 3,8% la EEX exchange din Leipzig. Preturile la carbune au crescut cu 2% pana la 90,75 dolari pe tona, cel mai ridicat nivel de dupa luna mai 2013.

„Pentru moment va face productia de electricitate pe baza de carbune putin mai profitabila”, a declarat Konstantin Lenz, director la firma germana Lenz Energy. Agravand si mai mult problemele de aprovizionare, compania care gestioneaza reteaua de gazoducte din Norvegia a anuntat marti ca livrarile de la zacamantul Troll, cel mai mare camp gazifer offshore din Europa, vor fi diminuate din cauza unor intreruperi neprogramate care afecteaza si alte locatii din Norvegia, principalul furnizor extern de gaze al Marii Britanii”, scrie Agerpres.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Centrala Romgaz de la Iernut primeste finantare prin Programul National de Investitii

Next Story

ANRE a aprobat noile tarife de distributie a energiei

Articole pe aceeasi tema

0

Complicate sunt caile gazelor in zona balcanilor. Romania s-a culcat deja pe o ureche: nu o sa avem probleme cu gazele la iarna, cumparam de la bulgari, de la unguri sau austrieci, la pretul pietei

Posted On 22 mai 2019
, By Redactia

ANRE a stabilit metodologia privind obligatia producatorilor si furnizorilor de vanzare a gazelor catre populatie

Posted On 27 februarie 2019
, By Redactia
0

De ce gazul natural, la un pret fixat politic, nu va reporni industria petrochimica

Posted On 19 februarie 2019
, By Redactia

One Comment

  1. sandu 13 decembrie 2017 at 01:15 Reply

    La Marea Britanie ati incurcat borcanele.
    Marea Britanie e afectata de inchiderea de luni a Forties Pipeline System care va dura cateva saptamani si care pe langa transportul de petrol afecteaza semnificativ si productia de gaze naturale din Marea Nordului.

    Pe langa asta au fost probleme si la cu interconectarea cu Olanda (BBL Pipeline).
    Preturile la ei erau sus inca de Luni si problemele la BBL au pus presiune si mai mare pe piata lor separat de explozia din Austria care normal nu a ajutat nici ea.

    Harta cu capacitati de transport: https://www.entsog.eu/public/uploads/files/publications/Maps/2017/ENTSOG_CAP_2017_A0_1189x841_FULL_064.pdf

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.