0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

Hidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediari

Posted On 17 februarie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Bogdan Badea, Comisia Europeana, export energie electrica, Hidroelectrica, liberalizarea pietei de energie

Comisia Europeana confirma ca a primit plangeri in legatura cu procesul de liberalizare a pietei din Romania si, totodata, a trimis autoritatilor romane o scrisoare pe 26 ianuarie privind ridicarea restrictiilor de export impuse Hidroelectrica, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Aceasta dupa ce AGERPRES a solicitat biroului de presa al Executivului european precizari cu privire la sesizarile primite referitoare la procesul de liberalizare a pietei de electricitate din Romania. „Comisia confirma ca a primit plangeri in legatura cu acest subiect, pe care le analizeaza in conformitate cu procedurile in vigoare”, a precizat reprezentantul CE, fara a detalia despre ce este vorba.

Totodata, acesta a aratat ca Executivul european a trimis autoritatilor romane, pe 26 ianuarie, o scrisoare privind modul in care Romania armonizeaza legislatia nationala cu cea europeana in privinta comertului cu energie.

„In plus, Comisia poarta in prezent dialoguri cu autoritatile romane pentru a se asigura ca legislatia din Romania din domeniul schimburilor de energie este armonizata cu cea europeana, avand in vedere si decizia Curtii (Europene de Justitie – n.r.) din 17 septembrie 2020, in cazul C-648/18 ‘Hidroelectrica’. O scrisoare in acest sens a fost trimisa ANRE si autoritatilor romane pe 26 ianuarie 2021”, a continuat purtatorul de cuvant.

Fara aceste modificari in legislatie, unele prevederi pot avea efectul restrictiilor la export, considera Comisia Europeana.

„Comisia a luat act de decizia instantei din cazul ‘Hidroelectrica’, potrivit careia prevederile din legislatia nationala care obliga producatorii de energie sa vanda electricitatea disponibila pe platformele manageriate de un singur operator, destinate comertului de energie pe piata nationala, constituie masuri care au efecte echivalente cu restrictionarea exporturilor”, se mai arata in raspunsul oficialului european.

Hidroelectrica a castigat in septembrie, la Curtea Europeana de Justitie (CJUE), procesul cu Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE), dupa ce reglementatorul a interzis producatorilor sa exporte energie electrica.

„In data de 17 septembrie a.c., Curtea Europeana de Justitie (CJUE) a dat castig de cauza Hidroelectrica in procesul cu ANRE, avand ca obiect restrictiile impuse de reglementator cu privire la exporturile de energie electrica, in cauza C-648/18 (Trimitere preliminara – Piata interna a energiei electrice – Libera circulatie a marfurilor – Articolul 35 TFUE – Restrictii cantitative la export – Masuri cu efect echivalent – Masura nationala care impune producatorilor de energie electrica sa oferteze intreaga cantitate de energie electrica disponibila exclusiv pe o piata concurentiala centralizata din statul membru in cauza)”, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.

In motivarea hotararii, Curtea a precizat ca „Articolele 35 si 36 TFUE trebuie sa fie interpretate in sensul ca o legislatie nationala care, astfel cum este interpretata de autoritatea insarcinata cu aplicarea sa (ANRE), impune producatorilor nationali de energie electrica sa oferteze intreaga cantitate de energie electrica disponibila pe platformele administrate de singurul operator al pietei nationale de energie electrica desemnat pentru serviciile de tranzactionare de energie electrica constituie o masura cu efect echivalent unei restrictii cantitative la export, care nu este susceptibila sa fie justificata pe motive de siguranta publica legate de siguranta alimentarii cu energie, in masura in care o astfel de legislatie nu este proportionala cu obiectivul urmarit.

Mai mult, CJUE a considerat ca modul de interpretare al ANRE a avut efectul de a lipsi producatorii romani de energie electrica care au obtinut licente de trading in alte state membre, ale caror piete de energie electrica au o functionare cuplata cu cea din Romania, de posibilitatea de a tranzactiona bilateral energia electrica si, daca este cazul, de a o exporta direct pe aceste piete.

„Consider ca s-a facut un pas foarte important inspre normalitate si inspre o realitate pentru care Hidroelectrica lupta de multi ani si pe care o doreste definitiva – piata libera de energie. Prin liberalizare, se elimina decalajele dintre preturile de pe pietele din Romania si cele din alte state membre, principalul beneficiar al acestui pret corect fiind, in cele din urma clientul. Tendinta si dorinta europeana se indreapta catre comert liber intra-comunitar, cu restrictii minime, fara interventii arbitrare de natura sa distorsioneze fluxul economic natural. Doar piata libera, privita in context inclusiv – nationala, regional, europeana, este cea care garanteaza un pret corect atat pentru cei care produc, cat si pentru cei care consuma energie”, a afirmat Bogdan Badea, presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, concurenta intre jucatori, balanta dintre cerere si oferta, contextul si conditiile de productie sunt cele care regleaza valoarea energiei si fluxul import-export.

„Nu am inteles niciodata interventiile reglementatorului asupra unui sistem care se autoregleaza. Speram ca astfel de distorsiuni sa ramana doar o amintire neplacuta, iar producatorii, alaturi de ceilalti actori ai sistemului energetic sa se bucure de legislatie predictibila, in care succesul unei companii sa fie construit pe propria performanta si strategie, fara teama schimbarii de reguli in timpul jocului”, a adaugat el.

Reprezentantii Hidroelectrica reamintesc ca, prin Legea 123/2012, producatorii de energie au fost obligati sa vanda toata energia pe OPCOM, fiind astfel interzise de facto exporturile de energie. Restrictia a fost argumentata la acel moment pe considerente de siguranta in alimentare, insa, in contextul unificarii pietelor, nu exista justificare practica.

Articole pe aceeasi tema

  • Dupa Electrica si Hidroelectrica achizitioneaza un parc eolian, pus in functiune in 2014Dupa Electrica si Hidroelectrica achizitioneaza un parc eolian, pus in functiune in 2014
  • Scapata din chingile pretului reglementat, Hidroelectrica poate face ravagii in piata furnizorilor pentru consumatorii casnici de energie electicaScapata din chingile pretului reglementat, Hidroelectrica poate face ravagii in piata furnizorilor pentru consumatorii casnici de energie electica
  • Hidroelectrica a mai modernizat doua statii de transformare pe sectorul Oltul SuperiorHidroelectrica a mai modernizat doua statii de transformare pe sectorul Oltul Superior
  • 60 de ani de hidroenergetica romaneasca60 de ani de hidroenergetica romaneasca
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Apele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de faliment

Next Story

Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“

Articole pe aceeasi tema

Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Apele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de faliment

Posted On 16 februarie 2021
, By Redactia
0

Ne vindem tara sau falimentul?

Posted On 14 februarie 2021
, By Alexandru Moldovan

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.