In cautarea Hub-ului pierdut…Ce se mai aude despre societatea mixta romano-austriaca, Romanian Gas Hub ?
Am scris zilele trecute despre cum vede directorul general al celei mai importante companii de distributie si furnizare gaze din Romania (Engie) extinderea retelei de gaze pentru cat mai multi consumatori din Romania. Carcotasi cum suntem, astazi ne-am amintit despre dorinta Romaniei de a deveni un hub de gaze in aceasta parte a Europei, luand in considerare investitiile importante pe care le-a facut deja Transgaz in BRUA si gazoductul Iasi-Chisinau. Cam cu atat am ramas din maretele proiecte privind interconectare si apoi nasterea hub-ului romanesc. Din pacate, uitam repede angajamentele, obiectivele sau ambitiile de viitor. Iata un exemplu concret.
In urma cu vreo doi ani, compania nationala de transport gaze din Romania, Transgaz, a anuntat o colaborare cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzactionare de la Baumgarten, Austria. Ulterior acest lucru s-a materializat printr-n acord de Cooperare in vederea infiintarii societatii romane pe actiuni ”Romanian Gas Hub”, societate mixta ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania (PVT). Anul trecut, aceasta colaborare a devenit efectiva, in sensul in care Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz Romania de domnul Ion Sterian, director general, si de domnul Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG.
Ulterior semnarii acordului, vor incepe demersurile pentru infiintarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii de hub gazier pentru Romania (inclusiv servicii de comercializare si servicii conexe) si va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania (PVT). Transgaz va detine 51% din actiuni, iar CEGH 49%.
Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.
Nu am mai auzit nimic de atunci despre aceasta mareata colaborare intre noi si austrieci, respectiv despre marele hub de gaze pe care Romania ar fi urmat sa il aiba. Cu atat mai importanta era aceasta intelegere cu cat Romania ar fi urmat sa beneficieze la un moment dat si de gazele extrase din noile descoperiri de la Marea Neagra, precum si de interconectarile in care era implicata.
Iata ce spunea domnul Ion Sterian, Director General al Transgaz SA: “Prin acest hub de gaze, Transgaz isi afirma rolul de leader in ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice in Romania si in regiune. Hub-ul Romanesc de gaze este o reusita deosebit de importanta, care creeaza premisele pentru dezvoltarea economica si financiara a Romaniei. Transgaz are capacitatea si know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reusi sa dezvoltam sectorul gazier, transformandu-l intr-unul din principalele motoare de dezvoltare ale tarii.”
Suna frumos, doar oare cat este de adevarat? “Dupa implementarea calendarului privind infiintarea noii societati, Romanian Gas Hub, estimata pentru finalul lunii februarie 2020, se va putea efectua majorarea de capital social al acesteia, majorare la care, conform Acordului de Cooperare, CEGH nu va subscrie actiuni noi. Functie de ceea ce hotaraste Statul Roman, in aceasta societate pot intra in calitate de actionari, companii/entitati romanesti precum: Romgaz, OMV Petrom, alti producatori de gaze din Romania, CEC sau Eximbank in calitate de Casa de Clearing, OPCOM, BRM, BVB s.a „.’, a scris Enrgy-Center la vremea respectiva. Ce s-a ales din proiect in ziua de astazi?
“Central European Gas Hub, in calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzactionare de la Baumgarten, aduce in asociere cunostintele sale in operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezinta cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul si estul Europei.Prin infiintarea “Romanian Gas Hub” partile doresc sa asigure pe piata un cadru de tranzactionare lichida a gazelor naturale in Romania si sa sprijine comerciantii gazieri in derularea afacerilor lor”, mai spune Ion Sterian.
Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG, precizeaza: “Romania, avand un sistem mare de conducte gaziere si o productie nationala de gaze ridicata, asigura conditiile ideale pentru un cadru de tranzactionare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzactionare din centrul si estul Europei si este mandru sa sustina Transgaz in dezvoltarea unui hub gazier in Romania.”
Conform oficialilor Transgaz, Romania se bucura de o pozitie geostrategica fiind localizata pe importante coridoare de transport intre pietele bine dezvoltate din centrul Europei si sursele de aprovizionare din SE Europei: “Romania are o retea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al productiei interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an si un consum de aproximativ 11 mld.mc/an”.
Reteaua este operata de Transgaz si dispune de cele mai bune conditii esentiale pentru crearea unui hub de gaze functional, lichid si bine acceptat pe piata energetica.
Hub-ul Gazier roman presupune o noua viziune asupra pietei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piata libera, lichida, responsabila, atent supravegheata, dezvoltand modalitati de sustinere a clientilor vulnerabili, unic dispecerizata pentru prevenirea crizelor in situatii exceptionale si total integrata in Uniunea Energetica Europeana. De asemenea, hub-ul presupune regandirea tuturor activitatilor din sectorul gazelor naturale intr-un singur scop, acela de a facilita tranzactionarea gazelor naturale cu scopul obtinerii celor mai bune preturi ale gazelor la un moment dat.
Pentru a indeplini rolul sau pozitia de hub de gaze in aceasta parte a Europei, Romania are nevoie de in primul rand de o piata libera si concurentiala unde sa se intaneasca cererea si oferta si doar in mod ideal intalnirea mai multor fluxuri fizice de gaze, prin infrastructura aferenta. Hub-ul gazelor este locul in care se fac tranzactii in mod liber, transparent si concurential, se fac speculatii licite, este locul unde trebuie sa functioneze efectiv o piata. Si, pe langa toate aceste elemente, Romania trebuie sa fie interconectata la marile culoare de transport gaze, fie prin conducte de transport fie prin terminale de gaze lichefiate. Pana sa ajungem acolo, bulgarii su ungurii ne-au luat-o déjà inainte, chiar daca ei nu au productie proprie de gaze.