La 10 ani de la listare, actiunile Transgaz au crescut cu peste 50%. Obiectivul transportatorului de gaze este de a se situa intre primele 4 companii de profil din Europa
Societatea Nationala Transgaz, care detine monopolul pe activitatea de transport gaze naturale in Romania a aniversat ieri un deceniu de la listarea pe piata de capital. Evolutia actiunilor acestei companii in perioada analizata a fost una cat se poate de buna pentru investitori, pretul mediu a unei actiuni Transgaz atingand anul trecut nivelul de 380,57 de lei, cu peste 50% mai mult fata de valoarea medie din 2008, anul listarii. De asemenea, in iunie 2017, pretul mediu lunar de inchidere al actiunii TGN a inregistrat un maxim istoric de 430,33 de lei. Pretul mediu al unei actiuni Transgaz a ajuns anul trecut la Valoarea dividendelor cuvenite actionarilor a fost in anul financiar 2016 de peste 545 milioane de lei, dividendul brut pe actiune ajungand la 46,33 de lei, de aproape cinci ori mai mare fata de 2007, anul dinaintea listarii.
Este un argument cat se poate de solid pentru ca transportatorul romanesc de gaze sa se intoarca cu fata si spre investitii, dupa ce ani la rand acestea au ramas in plan secundar iar investitiile bugetate anual nu au atins niciodata nivelul prognozat. Se pare ca dupa aprobarea finantarii de catre Comisia Europeana a unei parti din proiectul gazoductului BRUA (circa 180 milioane euro) s-a deschis si pofta de investitii pentru echipa de conducere a Transgaz, care ne promite ca in cativa ani compania romaneasca va fi unul dintre primii 4 mari jucatori pe piata de transport gaze europeana. De altfel,Transgaz, are in derulare, pana in anul 2026, un numar de noua proiecte de dezvoltare in valoare totala de 1,62 miliarde de euro, afirma directorul general al companiei, Ion Sterian.
“Sapte dintre proiecte vizeaza dezvoltarea in interiorul tarii, iar doua proiecte sunt internationale si pot transforma Transgaz in prima companie romaneasca cu capital majoritar de stat multinationala in plan regional. Vom deveni una dintre cele patru cele mai mari companii de acest tip din Europa”, a declarat Sterian, care a amintit ca Transgaz a depus o oferta pe 28 decembrie 2017 pentru a cumpara Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova, precum si pachetul de actiuni al transportatorului national de gaze din Grecia. Prioritara este constructia gazoductului Iasi-Ungheni-Chisinau. si se spera ca saptamana aceasta sau cel mai tarziu cea viitoare comisia de privatizare va anunta rezultatul. “Speram ca vom fi noi cei declarati castigatori”, a spus Ion Sterian.
Cat priveste privatizarea operatorului de gaze grec, Transgaz a depus deja o scrisoare de interes pentru a participa la achizitia unei parti dintr-un pachet de actiuni de 66% la DESFA, alaturi de compania spaniola Reganosa, urmand ca pe 16 februarie consortiul sa depuna oferta ferma pentru cumpararea pachetului. “Aceste proiecte nu sunt doar ale Transgaz, ci ale Romaniei si ale Europei”, a subliniat oficialul Transgaz.
Un alt proiect major dezvoltat de Transgaz este prima faza a gazoductului BRUA, care va lega Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Aceasta prima faza va porni din localitatea Podisor, pana la Recas, cu o investitie de 530 milioane de euro, din care 180 de milioane de euro bani europeni. Conducta va avea o lungime de 570 de kilometri si va avea trei statii de comprimare a 10 MW fiecare, precum si o capacitate de 1,75 miliarde de metri cubi pe an, in flux bidirectional.
A doua parte a proiectului BRUA va asigura posibilitatea transportului volumelor de gaze din Marea Neagra spre Europa Centrala. Costurile estimate sunt la 69 de milioane de euro, iar termenul de finalizare – 2020. Proiectul vizeaza cresterea capacitatii BRUA de la 1,75 miliarde la 4,4 miliarde de metri cubi pe an spre Ungaria si amplificarea statiilor de comprimare. BRUA va avea si faza a treia, in valoare de 530 de milioane de euro, care va fi gata in 2023 si vizeaza reabilitarea si inlocuirea unor conducte din sistemul national de transport al gazelor si dezvoltarea a 4 sau 5 statii noi de comprimare. Alte proiecte ale Transgaz se refera la noi dezvoltari in scopul preluarii gazelor de la tarmul Marii Negre, in valoare de peste 280 de milioane de euro.
“Gazele care vor veni din Marea Neagra sunt in primul rand destinate consumului romanesc, care imi doresc sa fie in crestere. Nu este adevarat ca gazele vor avea destinatia directa la export”, a mai spus Sterian. El a amintit proiectul in colaborare cu ExxonMobil, care este in grafic, dar si cel cu Black Sea Oil and Gas, care va incepe productia de gaze din Marea Neagra la mijlocul anului 2019. In ceea ce priveste proiectul Neptun Deep, ExxonMobil si OMV Petrom vor lua in acest an decizia finala de investitii. Alte proiecte ale Transgaz au ca scop dezvoltari ale conductelor de pe teritoriul tarii, precum cele din zona de nord-est, dar si modernizarea statiilor de masurare Isaccea si Negru Voda, precum si interconectarea cu Serbia, care va fi gata in anul 2026 si va necesita 43 de milioane de euro.
Revenind la evolutia actiunilor Transgaz la Bursa de Valori Bucuresti, directorul Sterian a declarat ca “asa cum s-a dovedit de la inceput, actiunea TGN este una de portofoliu, extrem de atractiva datorita obiectului de activitate și pozitiei detinute de companie pe piata energetica, profilului financiar robust si capacitatii TRANSGAZ de a genera venituri stabile si predictibile, precum și politicii atractive de dividende. Cred cu tarie ca actiunea TGN are forta sa ramana atractiva pentru investitori atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung avand in vedere proiectele strategice demarate de companie.”
SNTGN Transgaz SA Medias este cea de-a doua mare companie cu capital majoritar de stat din sectorul utilitatilor care a promovat o oferta publica initiala primara de vanzare actiuni de 10% din capitalul social majorat. IPO-ul derulat de SNTGN Transgaz SA in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2007 s-a dovedit un real succes: A avut cea mai mare valoare a unei oferte pusa in vanzare, cea mai mare cerere de actiuni și a fost primul IPO din Romania caruia i-a fost atasat un nou instrument financiar numit “drepturi de alocare”.