Ministrul Economiei confirma esecul statului cand vine vorba de investitii: s-au gasit vinovatii pentru circul de la Iernut, dar nimeni nu plateste.
In schimb, reprezentantii statului in structurile de conducere continua sa incaseze o caruta de bani
Nimeni nu a explicat, in urma cu o luna, de ce directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru a fost destituit de la conducerea companiei. Intre altele, domnul Volintiru se inscrisese “voluntar” in PNL si in timpul campaniei electorale se tinea de brat cu ministrul Popescu pe la diferite taieri de panglici pentru cateva proiecte de noi centrale pe gaze ce urmau a fi sustinute financiar de Romgaz. Intre timp, lucrarile la centrala de la Iernut bateau pasul pe loc si acest lucru nu deranja pe nimeni. Acum, ca alegerile au trecut si ministrul s-a vazut cu sacii in caruta incep sa apara problemele. Nici unul dintre proiectele anuntate cu mare fast (centrala noua la Galati, La Turnu Severin, la Mintia, combinat de metanol etc) nu au pornit. Asa cum nu au repornit nici lucrarile la centrala de la Iernut, bijuteria postrevolutionara a energeticii romanesti.
Lucrarile la Centrala pe gaze de la Iernut au inceput in 2016 si trebuiau finalizate cel tarziu la inceputul anului trecut. Contractul de constructie a fost atribuit firmei spaniole Duro Fulguera, in ciuda faptului ca aceasta companie era la vremea respectiva in insolventa si avea probleme cu Justitia spaniola. Ca subcontractor a fost luata firma romaneasca Romelectro. Si una si alta aveau probleme cu cash flow-ul. In schimb, patronul, adica Romgaz statea pe un car de bani si a onorat platile chiar in avans.
Prin comparatie, OMV Petrom a construit o centrala electrica pe gaze cu o capacitate dubla decat cea de la Iernut si cu tehnologie de ultima ora in circa doi ani. Unde-I diferenta intre cei doi? Simplu, Romgaz este companie de stat, OMV Petrom este companie privata.
Asadar, in ultimii 30 de ani nici o companie a statului roman nu a reusit sa faca o investitie intr-o capacitate noua de productie plecand de la zero. In schimb, salariile si indemnizatiile membrilor CA, CS, AGA din companiile de stat bat de departe veniturile din companiile private. Mai mult, la stat nimeni nu raspunde pentru ineficienta. “Proiectul centralei pe care o construieste Romgaz la Iernut a fost un esec total, intrucat lucrarile au intarziat mai multi ani si nimeni nu le-a verificat, insa centrala trebuie finalizata in acest an. Managerii din Romgaz au preferat sa stea si sa mearga compania din extractia de gaze si vanzarea gazelor. Cred ca trebuie sa trecem de etapa aceasta si sa devina manageri profesionisti si implicati, cu o echipa dedicata pentru fiecare proiect in parte, care sa urmareasca fiecare proiect si sa finalizeze proiectele, a declarant ieri ministrul Energiei, Virgil Popescu. Toate aceste lucruri le stiam sin oi, ce nu stim este cum se vor finaliza lucarile si care vor fi “profesionistii” numiti de minister la conducerea Romgaz.
Iar blocam preturile la utilitati?
Si ca sa ramanem tot la declaratiile de ieri ale domnului ministru Virgil Popescu se impune sa precizam ca iar punem caii inaintea boilor. Domnul ministru a spus ca in urmatoarele zile va fi emis un ordin prin care se va explica masura referitoare la “blocarea” preturilor la energie, gaze, apa si carburanti, masura considerata necesara, in conditiile in care erau deja prevazute niste cresteri de preturi nejustificate la anumiti operatori din domeniul gazelor naturale, potrivit Agerpres.
“Nu este vorba despre o plafonare a pretului, este vorba despre o blocare a cresterii pretului vizavi de cresterea pretului de referinta din data de 29 martie, adica de ieri, si este vorba despre faptul ca preturile pot sa scada, nu pot sa creasca. In urmatoarele zile vom emite un ordin, deoarece conform decretului si a Anexei 1, Ministerul Economiei si Energiei, pe domeniul economic, este abilitat sa emita ordine, vom explicita aceasta masura, dar era necesara, dupa cum am vazut si in presa, erau deja prevazute de catre ANRE niste cresteri de preturi dupa parerea mea nejustificate, la anumiti operatori din domeniul gazelor naturale, si nu vrem sa avem surprize ca in aceasta perioada in care pretul gazelor naturale, pretul energiei electrice, pretul combustibilului scad sa avem si aceste surprize”, a precizat Virgil Popescu.
Cu alte cuvinte, iar se amesteca politicul in piata de energie. Subiectul comporta atentie maxima, desigur. Pana sa ne lamurim ce si cum ne intrebam totusi, nu s-a terminat Campania electorala?
Romelectro este lider de asociatie, nicidecum subcontractant. Oare m-o contrazice autorul articolului?