0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Minunile din vreme de pandemie : profitul Electrica a crescut cu 146,2% in primele nou luni din 2020

Posted On 12 noiembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: furnizare de energie, furnizorii reglementati, grupul Electrica, piata concurentiala, pretul de vanzare al energiei electrice, profit la 9 luni
  • La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, in primele 9 luni din 2020, este de 396 milioane RON, in crestere cu 146,2%
  • EBITDA realizata de Grupul Electrica a crescut cu 50,9%, respectiv pana la valoarea de 829 milioane RON

Grupul Electrica a obtinut, in primele 9 luni ale anului 2020, un profit net consolidat de 396 milioane RON, inregistrand o crestere de 235 milioane RON, respectiv 146,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

EBITDA consolidata a atins valoarea de 829 milioane RON, fiind mai mare cu 280 milioane RON fata de valoarea la 9 luni din 2019. Cresterea EBITDA este determinata in principal de impactul cumulat al evolutiei segmentului de furnizare, care a inregistrat o majorare, la nivel de EBITDA, de 130 milioane RON fata de nivelul la 9 luni din 2019, indeosebi pe seama costurilor mai reduse de achizitie a energiei electrice, coroborat cu cresterea veniturilor, si al reversarii ajustarilor pentru deprecierea creantelor incerte la nivel de Grup, in suma de aproximativ 105 milioane RON, dupa efectuarea ajustarii TVA-ului neincasat de la clientul Oltchim.

Veniturile Grupului Electrica, in primele 9 luni din 2020, s-au ridicat la valoarea de 4.776 milioane RON, reprezentand o crestere de 3,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 4,3%, in contextul cresterii preturilor de vanzare a energiei electrice pe piata cu amanuntul cu 3,2%, dar si a cresterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urma avand impact neutru in marja de furnizare.

In ceea ce priveste segmentul de distributie, veniturile au fost cu 2,1% mai mari, in principal ca efect al cresterii tarifelor de distributie, care a anulat impactul negativ al reducerii cantitatii de energie electrica distribuite.

Costurile consolidate pentru achizitia de energie electrica s-au redus cu 2%, la 2.774 milioane RON, in primele 9 luni ale anului 2020. Aceasta evolutie a fost generata de segmentul de furnizare, prin scaderea cu 2,7% a costului energiei electrice achizitionate pentru activitatea de furnizare, in principal in urma reducerii preturilor de achizitie a energiei electrice pe segmentul reglementat, reflectand recuperarea sub forma de corectii pozitive, a unor costuri nerecunoscute din achizitia de energie electrica din anii anteriori, cand tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat in intregime costul efectiv de achizitie a energiei electrice.

Efectul favorabil generat de evolutia segmentului de furnizare a fost usor redus de cresterea costurilor cu achizitia de energie electrica pentru acoperirea pierderilor in retea aferente segmentului de distributie, cu 7 milioane RON, ca urmare a pretului mediu de achizitie a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic in primele 9 luni din 2020, comparativ cu aceeasi perioada din 2019.

ALTE INFORMATII IMPORTANTE

  • Grupul Electrica a distribuit, in intervalul ianuarie – septembrie 2020, aproximativ 12,87 TWh (in scadere cu 3% fata de 9L 2019) catre un numar de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.
  • In primele 9 luni ale acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piata cu amanuntul aproximativ 6,8 TWh (in scadere cu 0,5% fata de 9L 2019) catre un numar de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.
  • Electrica Furnizare are o cota de piata de 19,47%. Este lider pe piata reglementata, cu o cota de piata de 54,20%, iar pe piata concurentiala are o cota de 11,06% (conform raportului ANRE pentru august 2020).
  • In contextul crizei sanitare actuale, companiile din Grupul Electrica au implementat planuri de masuri organizatorice specifice, absolut necesare pentru desfasurarea activitatii intr-un mediu sigur si mentinerea continuitatii in alimentarea cu energie electrica.

Mai multe informatii despre rezultatele financiare ale Grupului Electrica in perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2020 puteti gasi la acest link: https://www.electrica.ro/investitori/rezultate-si-raportari/raportari-interimare/situatiile-financiare-pentru-t3-2020/

Declaratie Corina Popescu, Director General Electrica SA: “Rezultatele inregistrate de Grupul Electrica in primele noua luni ale acestui an, unul complicat pentru toata lumea, dovedesc ca modelul de business adoptat functioneaza.

Am reusit sa ne adaptam rapid situatiei fara precedent creata de criza sanitara, care a avut un impact major asupra evolutiei economiei globale, si, dincolo de implementarea masurilor necesare pentru continuitatea afacerii, am identificat oportunitati pentru o evolutie sustenabila a companiei.

Contextul actual nu a atras neaparat o schimbare a prioritatilor, ci mai degraba o nevoie de concentrare a efortului pentru a accelera implementarea acestora. Din aceasta perspectiva, am reusit sa acceleram proiectele majore de transformare planificate la nivelul intregului Grup, pe toate directiile principale de business: distributie, furnizare si servicii. Pe langa optimizarea interna si eficientizarea costurilor, am devenit cel mai important investitor in infrastructura de distributie a energiei electrice din Romania si am continuat dezvoltarea portofoliului de business atat pe aria de furnizare, cat si pe cea de servicii, inclusiv prin extinderea pe zona de productie din surse regenerabile. Proiectele de fuziune a celor trei companii de distributie din Grup, precum si a celor doua de servicii energetice, vor genera sinergii care vor aduce plus valoare tuturor partilor interesate.

Ne-am adaptat rapid la noile conditii de lucru si de business, dar am pastrat ceea ce conteaza pentru fiecare dintre noi – un mediu sigur pentru clientii, partenerii si angajatii nostri.

In continuare, mizam pe cresterea performantei operationale, pe imbunatatirea calitatii serviciilor si pe optimizarea costurilor pentru clientul final. La acestea se adauga directiile strategice pe termen lung, axate pe consolidarea si dezvoltarea modelului de afaceri, coroborat cu pregatirea companiei pentru a face fata provocarilor viitoare”.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Grupul Electrica infiinteaza o noua filiala profilata pe achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din susrse regenerabileGrupul Electrica infiinteaza o noua filiala profilata pe achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din susrse regenerabile
  • Enel a atins numarul de 500 de mii de client rezidentiali pe piata concurentialaEnel a atins numarul de 500 de mii de client rezidentiali pe piata concurentiala
  • Povestea facturilor umflate si petardele de fum care acoperă avarismul din piața de energiePovestea facturilor umflate si petardele de fum care acoperă avarismul din piața de energie
  • Hidroelectrica a pus ochii pe CEZ Vanzare. Intrebare: comanda politica sau oportunitate de business ?Hidroelectrica a pus ochii pe CEZ Vanzare. Intrebare: comanda politica sau oportunitate de business ?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Unda verde din partea ANRE pentru racordarea gratuita a clientilor la retelele de gaze naturale. Costurile distribuitorilor se recupereaza prin tarifele achitate de toti consumatorii

Next Story

Daca nici acum, atunci cand? Suntem o tara fericit de trista: ne-au ramas in pamant aurul de la Rosia Montana, gazele de sist si, probabil, ne vor ramane si gazele de la Marea Neagra

Articole pe aceeasi tema

0

Povestea facturilor umflate si petardele de fum care acoperă avarismul din piața de energie

Posted On 27 septembrie 2022
, By Redactia
0

Hidroelectrica a pus ochii pe CEZ Vanzare. Intrebare: comanda politica sau oportunitate de business ?

Posted On 26 septembrie 2022
, By Redactia
0

Cum incearca Metrorex sa-si acopere gaura din buget pentru energia consumata, profitand de indiferenta Ministerului Energiei si ANRE?

Posted On 12 septembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.