Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor pune tunurile pe centrala de la Brazi a OMV Petrom
Un producator de energie si-a inchis o parte din capacitatea de generare pentru a crea o criza de electricitate in piata si pentru a creste pretul, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), citata de Agerpres. In cadrul audierilor de joi, la care au fost prezenti reprezentantii Comitetului de reglementare al ANRE, Iancu a declarat ca, din informatiile sale, un producator de electricitate nu a pus la dispozitie intreaga capacitate de productie, apoi a depus oferte de cumparare pe bursa la preturi foarte mari, pentru a manipula pretul. El a refuzat sa nominalizeze compania, insa, din discutiile intre membrii comisiei si reprezentantii ANRE, a reiesit ca este vorba despre OMV Petrom.
“Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat ca un producator si-a redus capacitatea de productie la 25-30% — stim ca a nu pune la dispozitie 100% din capacitatea de productie este infractiune, deci automat se constituie intr-un dosar penal de ancheta si analiza asupra acestei situatii. In consecinta, a redus capacitatea de productie si a creat o criza de energie electrica in piata. A facut oferte, in acelasi timp, de cumparare de energie electrica pentru toata luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, in mod direct influentand cresterea din piata. (…) Analizand, am observat ca au mai existat alti producatori care si-au redus capacitatea de productie. Surpriza este ca acest fenomen s-a inregistrat incepand din ianuarie pana prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, aceasta criza pe zona de productie a mentinut preturile la nivel ridicat”, a spus Iancu, intrebandu-l pe presedintele ANRE ce masuri a luat.
Niculae Havrilet, presedintele ANRE, i-a raspuns ca fiecare producator este liber sa decida ce cantitate de energie genereaza si pe ce piata bursiera vinde aceasta productie.
“Noi am trimis echipe de control la toti producatorii pentru a urmari comportamentul din acea perioada in ceea ce priveste punerea la dispozitia consumatorilor a capacitatii de productie proprie. (…) Un producator nu poate fi fortat, din punctul de vedere al legii, sa produca sau sa nu produca, nu exista aceasta obligatie. Orice producator este liber sa aleaga platforma bursiera pe care vrea sa mearga si cantitatea pe care vrea sa o vanda”, a precizat Havrilet.
El a adaugat ca doar acei producatori care au obligatii de echilibrare sunt sanctionati de operatorul pietei, Transelectrica, in cazul in care nu raspund cerintelor de echilibrare a sistemului.
Intrebat de Iancu daca a fost penalizat vreun producator pentru acest lucru, Havrilet a raspuns ca nu stie daca Transelectrica a aplicat astfel de sanctiuni pe piata de echilibrare.
Deputatul PNL Virgil Popescu i-a cerut lui Iancu sa nominalizeze compania pe care o acuza de manipularea pretului, insa acesta i-a raspuns ca vrea sa auda acest lucru de la reprezentantii ANRE.
Popescu l-a intrebat apoi pe Havrilet daca este vorba de OMV Petrom si de centrala de la Brazi, “ca sa stim exact, pentru ca nu putem, intr-o comisie de ancheta, sa ne invartim ca nu stim despre cine este vorba, ca a avut cantitate, ca n-a mai facut productie, ca nu inteleg despre ce este vorba si vreau sa stiu concret despre ce producator vorbim”.
“Cred ca este vorba de producatorul OMV Petrom, centrala de la Brazi, care are o capacitate instalata de 800 de MW, dar, din cauza unor probleme in functionarea unor transformatoare, i-a fost redusa capacitatea de productie pe parcursul intregului an. A functionat la capacitate de 50%. Aceasta centrala nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic national”, a aratat oficialul ANRE.
“Datele care ne-au fost prezentate pana in prezent demonstreaza un comportament incorect si o viciere a pretului. Problema este cine s-a comportat incorect, de ce, daca acele motivatii sunt reale, sunt obiective si masurile care se impun. Domnul presedinte al ANRE a spus ca este in faza de finalizare a raportului privind acest tip de comportament, au si dispus controale, iar cand vedem raportul cu nominalizari o sa vi-l aducem la cunostinta”, le-a declarat Iulian Iancu jurnalistilor, la finalul audierilor.
El a adaugat ca preturile la energie si gaze, in opinia sa, sunt foarte mari.
“Preturile mi se par foarte mari. O crestere in oferta cu 30% este pentru mine de neimaginat. Intram in analiza sa intelegem cauzele. Din analiza de astazi, s-au putut constata fenomene ciudate, dar ele pot avea alta conotatie, respectiv diminuarea asumata a unui producator a productiei proprii pe varf de cerere care nu a facut altceva decat sa determine o crestere a pretului. Pret care nu a crescut cu 20-30%, ci s-a dublat, s-a triplat, ceea ce e de neimaginat. Nu a fost doar aceasta speculatie. Au mai fost si oferte false in piata pentru preturi in loc de 300 de lei, de 2.000 de lei, care s-au mentinut si in ianuarie si in lunile de vara, cand am avut temperaturi ridicate”, a aratat deputatul.
Potrivit lui Iancu, la acestea se adauga comportamentul speculativ al unor furnizori pe piata spot.
“Noi, acum, pas cu pas, luam toate conditiile si cauzele care au determinat aceasta situatie si, implicit, crestere. Este de neacceptat si va trebui sa intervenim cu modificari, atat in legislatia primara, cat si in legislatia secundara, care sa nu le mai permita furnizorilor sa faca speculatii pe PZU”, a precizat presedintele comisiei de ancheta.
El a insistat ca si pe piata gazelor un producator a refuzat sa ofere pe piata cantitatile necesare. Pe piata gazelor exista doar doi producatori interni mari, OMV Petrom si Romgaz.
“Noi insistam pentru transparentizarea tranzactionarii la gaze naturale. Nu este in regula ca producatorul, pe timpul verii, sa isi permita sa nu ofere cantitatea de gaze solicitata de furnizori, iar noi sa intram in iarna cu trimestrul I neacoperit de furnizor, ci doar in procent de 70%. Ce se va intampla cu acest furnizor, pentru ca el este obligat sa asigure continuitate consumatorului si in special celui casnic. Va cumpara in ianuarie, la temperaturi scazute, gaze la preturi foarte mari pe care le va transfera consumatorului, pentru ca metodologia spune ca facem analize la final de an si cresterile de peste 5% trebuie sa le recunoastem”, a continuat Iancu.
Aceste cresteri de 30% la preturi pot insemna o lovitura data economiei tarii, a avertizat Iulian Iancu.