0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020
Bursa Romana de Marfuri pune la dispozitia participantilor la piata de gaze indicii ROGAS

Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor pune tunurile pe centrala de la Brazi a OMV Petrom

Posted On 12 octombrie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Camera Deputatilor, central Petrom de la Brazi, Comisie de ancheta ANRE, Iulian Iancu, vanzare energie electrica Niculae Havrilet

Un producator de energie si-a inchis o parte din capacitatea de generare pentru a crea o criza de electricitate in piata si pentru a creste pretul, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), citata de Agerpres. In cadrul audierilor de joi, la care au fost prezenti reprezentantii Comitetului de reglementare al ANRE, Iancu a declarat ca, din informatiile sale, un producator de electricitate nu a pus la dispozitie intreaga capacitate de productie, apoi a depus oferte de cumparare pe bursa la preturi foarte mari, pentru a manipula pretul. El a refuzat sa nominalizeze compania, insa, din discutiile intre membrii comisiei si reprezentantii ANRE, a reiesit ca este vorba despre OMV Petrom.

 

„Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat ca un producator si-a redus capacitatea de productie la 25-30% — stim ca a nu pune la dispozitie 100% din capacitatea de productie este infractiune, deci automat se constituie intr-un dosar penal de ancheta si analiza asupra acestei situatii. In consecinta, a redus capacitatea de productie si a creat o criza de energie electrica in piata. A facut oferte, in acelasi timp, de cumparare de energie electrica pentru toata luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, in mod direct influentand cresterea din piata. (…) Analizand, am observat ca au mai existat alti producatori care si-au redus capacitatea de productie. Surpriza este ca acest fenomen s-a inregistrat incepand din ianuarie pana prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, aceasta criza pe zona de productie a mentinut preturile la nivel ridicat”, a spus Iancu, intrebandu-l pe presedintele ANRE ce masuri a luat.

Niculae Havrilet, presedintele ANRE, i-a raspuns ca fiecare producator este liber sa decida ce cantitate de energie genereaza si pe ce piata bursiera vinde aceasta productie.

„Noi am trimis echipe de control la toti producatorii pentru a urmari comportamentul din acea perioada in ceea ce priveste punerea la dispozitia consumatorilor a capacitatii de productie proprie. (…) Un producator nu poate fi fortat, din punctul de vedere al legii, sa produca sau sa nu produca, nu exista aceasta obligatie. Orice producator este liber sa aleaga platforma bursiera pe care vrea sa mearga si cantitatea pe care vrea sa o vanda”, a precizat Havrilet.

El a adaugat ca doar acei producatori care au obligatii de echilibrare sunt sanctionati de operatorul pietei, Transelectrica, in cazul in care nu raspund cerintelor de echilibrare a sistemului.

Intrebat de Iancu daca a fost penalizat vreun producator pentru acest lucru, Havrilet a raspuns ca nu stie daca Transelectrica a aplicat astfel de sanctiuni pe piata de echilibrare.

Deputatul PNL Virgil Popescu i-a cerut lui Iancu sa nominalizeze compania pe care o acuza de manipularea pretului, insa acesta i-a raspuns ca vrea sa auda acest lucru de la reprezentantii ANRE.

Popescu l-a intrebat apoi pe Havrilet daca este vorba de OMV Petrom si de centrala de la Brazi, „ca sa stim exact, pentru ca nu putem, intr-o comisie de ancheta, sa ne invartim ca nu stim despre cine este vorba, ca a avut cantitate, ca n-a mai facut productie, ca nu inteleg despre ce este vorba si vreau sa stiu concret despre ce producator vorbim”.

„Cred ca este vorba de producatorul OMV Petrom, centrala de la Brazi, care are o capacitate instalata de 800 de MW, dar, din cauza unor probleme in functionarea unor transformatoare, i-a fost redusa capacitatea de productie pe parcursul intregului an. A functionat la capacitate de 50%. Aceasta centrala nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic national”, a aratat oficialul ANRE.

„Datele care ne-au fost prezentate pana in prezent demonstreaza un comportament incorect si o viciere a pretului. Problema este cine s-a comportat incorect, de ce, daca acele motivatii sunt reale, sunt obiective si masurile care se impun. Domnul presedinte al ANRE a spus ca este in faza de finalizare a raportului privind acest tip de comportament, au si dispus controale, iar cand vedem raportul cu nominalizari o sa vi-l aducem la cunostinta”, le-a declarat Iulian Iancu jurnalistilor, la finalul audierilor.

El a adaugat ca preturile la energie si gaze, in opinia sa, sunt foarte mari.

„Preturile mi se par foarte mari. O crestere in oferta cu 30% este pentru mine de neimaginat. Intram in analiza sa intelegem cauzele. Din analiza de astazi, s-au putut constata fenomene ciudate, dar ele pot avea alta conotatie, respectiv diminuarea asumata a unui producator a productiei proprii pe varf de cerere care nu a facut altceva decat sa determine o crestere a pretului. Pret care nu a crescut cu 20-30%, ci s-a dublat, s-a triplat, ceea ce e de neimaginat. Nu a fost doar aceasta speculatie. Au mai fost si oferte false in piata pentru preturi in loc de 300 de lei, de 2.000 de lei, care s-au mentinut si in ianuarie si in lunile de vara, cand am avut temperaturi ridicate”, a aratat deputatul.

Potrivit lui Iancu, la acestea se adauga comportamentul speculativ al unor furnizori pe piata spot.

„Noi, acum, pas cu pas, luam toate conditiile si cauzele care au determinat aceasta situatie si, implicit, crestere. Este de neacceptat si va trebui sa intervenim cu modificari, atat in legislatia primara, cat si in legislatia secundara, care sa nu le mai permita furnizorilor sa faca speculatii pe PZU”, a precizat presedintele comisiei de ancheta.

El a insistat ca si pe piata gazelor un producator a refuzat sa ofere pe piata cantitatile necesare. Pe piata gazelor exista doar doi producatori interni mari, OMV Petrom si Romgaz.

„Noi insistam pentru transparentizarea tranzactionarii la gaze naturale. Nu este in regula ca producatorul, pe timpul verii, sa isi permita sa nu ofere cantitatea de gaze solicitata de furnizori, iar noi sa intram in iarna cu trimestrul I neacoperit de furnizor, ci doar in procent de 70%. Ce se va intampla cu acest furnizor, pentru ca el este obligat sa asigure continuitate consumatorului si in special celui casnic. Va cumpara in ianuarie, la temperaturi scazute, gaze la preturi foarte mari pe care le va transfera consumatorului, pentru ca metodologia spune ca facem analize la final de an si cresterile de peste 5% trebuie sa le recunoastem”, a continuat Iancu.

Aceste cresteri de 30% la preturi pot insemna o lovitura data economiei tarii, a avertizat Iulian Iancu.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Iulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera DeputatilorIulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor
  • Se modifica Legea energiei si gazelor tocmai cand se reliberalizeaza piata. Regulile nu dispar, dar nu le fac specialistii, ci politicul.Se modifica Legea energiei si gazelor tocmai cand se reliberalizeaza piata. Regulile nu dispar, dar nu le fac specialistii, ci politicul.
  • O noua aberatie parlamentara: sa se amane liberalizarea pietelor de energie si gazeO noua aberatie parlamentara: sa se amane liberalizarea pietelor de energie si gaze
  • Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Comisia parlamentara care ancheteaza ANRE a mai pierdut din ifose, dar poate asa aflam si noi care este situatia reala a sistemului energetic

Next Story

In atentia Guvernului: vreti bani la buget sau posturi bine platite pentru clientela politica?

Articole pe aceeasi tema

1

Iulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor

Posted On 2 septembrie 2020
, By Redactia
1

Se modifica Legea energiei si gazelor tocmai cand se reliberalizeaza piata. Regulile nu dispar, dar nu le fac specialistii, ci politicul.

Posted On 29 iunie 2020
, By Redactia
0

Iar ne dam cu stangu-n dreptu: statul vrea sa impoziteze veniturile suplimentare ale furnizorilor de gaze. A mai facut-o si degeaba. Tot consumatorii vor suporta diferenta.

Posted On 24 iunie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Iarna arata cat de vulnerabile sunt sistemele energetice mondiale intr-o tranzitie de productia clasica la cea regenerabila

Posted On 15 ianuarie 2021

US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare

Posted On 14 ianuarie 2021

Studiu de caz: Modul în care care se realizează dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze în România

Posted On 14 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Romania Verde: Cum se instaleaza panourile fotovoltaice? Experienta echipelor Adrem

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.