Pretul gazelor naturale nu trebuia sa creasca pentru toti consumatorii casnici
La inceputul lunii ianuarie 2018 un comunicat al ANRE arata necesitatea cresterii pretului gazelor naturale la populatie pentru ca a crescut CUG-ul. Dar ce este CUG-ul? CUG-ul este costul unitar cu gazele naturale achizitionate de catre furnizori, pe care ulterior acestia le livreaza populatiei. Vom realiza cateva calcule ipotetice in lipsa unor date oficiale, dat fiind faptul ca ANRE nu mai face raportari despre piata din anul 2016.
Analizand costul unitar cu gazele (CUG) ca medie a costurilor de pe piata de gaze naturale din Romania apare ca fiind corecta cresterea pretului gazelor naturale la populatie conform cu elementele prezentate in comunicatul ANRE din data de 8 ianuarie 2018. Liberalizarea pretului gazelor achizitionate de furnizorii care vand gaze populatiei incepand cu data de 1 aprilie 2017 si modificarile din legea gazelor realizate in octombrie 2016, determina mari diferente intre costurile unitare cu gazele naturale la nivelul diferitilor furnizori de gaze catre populatie. Aceasta situatie determina ca unii furnizori din piata reglementata, sa beneficieze de profituri suplimentare si altii sa inregistreze pierderi. Chiar daca Federaţia ACUE, organizaţie patronala care reprezinta interesele unora dintre companiile mari implicate in piata s-a grabit sa emita un comunicat, prin care se arata cu degetul spre producatorii de gaze naturale, aperciez ca raul provine din alta parte: Cine acuza, se scuza!
Vom prezenta un calcul privind costul unitar cu gazele (CUG) pentru unul din furnizorii importanti care livreaza gaze pe piata de gaze naturale din Romania.
Situatia existenta anterior datei de 1 aprilie 2017
Anterior datei de 1 aprilie 2017, aveam urmatoarea situatie a costurilor cu gazele achizitionate de furnizor pentru a le livra populatiei:
- Gazele erau achizitionate de furnizori de la producatorii de gaze din productia interna cu 60 lei/MWh, conform unei Hotarari de Guvern, la care se adaugau costuri reprezentand costul cu transportul gazelor naturale si costuri cu inmagazinarea obligatorie a gazelor naturale pentru populatie. Furnizorii au achizitionat si o mica cantitate de gaze din import pentru populatie, a caror costuri nu le putem estima din lipsa datelor publice si o prezumam anulata de discounturile la pretul de 60 lei/MWh pe care unii furnizori le-au obtinut,
- Costul transportului cu gazele naturale a fost stabilit de ANRE, valoarea calculata de susbsemnatul pentru unul dintre furnizorii importanti din piata fiind de 6,4 lei/mwh.
- Costul cu inmagazinarea gazelor naturale a fost stabilit de ANRE, valoarea calculata de susbsemnatul pentru acest furnizor fiind de 1,67 lei/MWh (tarifele de inmagazinare au fost stabilite de ANRE la o valoare de 11,96 lei/MWh si cota parte din gaze inmagazinate si apreciate ca fiind folosite efectiv de furnizor la nivelul perioadei considerate la cca14%).
- adaugand la costul cu gazele achizitionate de la producatori (60 lei/MWh), costul cu transportul (6,4 lei/MWh) si costul cu inmagazinarea gazelor naturale (1,67 lei/MWh), obtinem un CUG 68,07 lei/MWh. Situatia 1 aprilie 2017 – 9 ianuarie 2018
- Analizand elementele costului unitar cu gazele (CUG), achizitionate de acelasi furnizor dupa data de 1 aprilie 2017, avem urmatoarea situatie:
- Aceasta valoare este cu 8,57 lei/MWh mai mica decat CUG-ul aprobat de ANRE,pentru aprilie 2016- 31 martie 2017, de 76,64 lei/MWh. Pe scurt daca prezumtiile facute (pe baza putinelor date publice existente), populatia care primeste gaze de la acestfurnizor, ar fi trebuit sa beneficieze in iarna anului 2016-2017 de o reducere a pretului la gaze cu7,5%.
- pretul mediu ponderat al gazelor achizitionate pe BRM (prin ordin de initiere a achizitiei) pentru anul 2017 (au existat tranzactii pentru acest furnizor doar cu gaze din productia interna) a fost de 71,65 lei/MWh. Furnizorii au achizitionat si o mica cantitate de gaze din import, a caror costuri nu o putem estima din lipsa de date si o prezumam anulata de discounturile la pretul mediu pe care unii furnizori le-au obtinut prin contractele bilaterale.
- costul transportului cu gazele naturale este stabilit de ANRE, valoarea calculata de susbsemnatul pentru acelasi furnizor analizat fiind de 6,4 lei/MWh.
- Costul cu inmagazinarea gazelor este stabilit de ANRE, valoarea calculata de susbsemnatul pentru acelasi furnizor fiind de 1,19 lei/MWh (tarifele de inmagazinare stabilite pentru ANRE 11,96 lei/MWh si cota parte din gaze inmagazinate si apreciate ca fiind folosite efectiv de furnizor la nivelul perioadei considerate la cca 10%). Analizand elementele costului unitar cu gazele (CUG) achizitionate de acelasi furnizor dupa data de 10 ianuarie 2018, avem urmatoarea situatie prezumtiva:
- Situatia de dupa 10 ianuarie 2018
- Adaugand la cei 71,65 lei/MWh costul cu transportul si costul cu inmagazinarea gazelor naturale, obtinem un CUG 79,24 lei/MWh. Aceasta valoare este cu 2,24 lei/MWh mai mica decat CUG-ul abrobat de ANRE in perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh. Pe scurt daca prezumtiile facute sunt corecte, populatia care primeste gaze de la acest furnizor ar fi trebuit sa beneficieze exclusiv in anul 2017 de o reducere a pretului cu 1,9%.
- pretul mediu ponderat al gazelor achizitionate pe BRM (prin ordin de initiere a achizitiei) cu livrare in anul 2018 (gaze din productia interna) de catre acest furnizor a fost de 74,13 lei/MWh. Furnizorul analizat probabil va achizitiona si o cantiate de gaze din import pentru populatie, a caror costuri nu le putem estima din lipsa de date si o prezumam anulata de comportamentul furnizorului de a vinde si cumpara in aceeasi zi o cantitate de gaze, aparent in pierdere, dar in fapt efectuand o inginerie, care i-a adus un dublu profit – un important castig din vanzarea gazelor si achizitia unor gaze mai scumpe de pe bursa care sa-i justifice pretentia cresterii CUG-ului pentru gazele vandute populatiei.
- Costul transportului cu gazele naturale este stabilit de ANRE, valoarea calculata de susbsemnatul pentru furnizorul analizat fiind de 6,4 lei/MWh.
- Costul cu inmagazinarea gazelor este stabilit de ANRE, valoarea calculata de susbsemnatul pentru furnizorul analizat fiind de 1,79 lei/MWh (tarifele de inmagazinare stabilite pentru ANRE 11,96 lei/MWh si cota parte din gaze inmagazinate si apreciate ca fiind folosite efectiv de furnizor la nivelul perioadei considerate la cca 15%).
- Poate ca putinele datele publice disponibile si folosite in aceste calcule nu reflecta cu exactitate toate costurile in determinarea CUG, asteptam ca transparenta pe care legea gazelor o stabileste ca obligativitate sa aduca in spatiul public date care sa prezinte corect care sunt costurile unitare legale ale gazelor naturale pentru fiecare furnizor din piata, pentru ca populatia sa inteleaga: De ce saraceste energetic?