Protectia consumatorilor promite sprijin consumatorilor de gaze care au semnat noi contracte de furnizare
Consumatorii care au nemultumiri fata de noile contracte de furnizare de gaze naturale realizate in regim concurential se pot adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cazul in care plangerile lor nu sunt solutionate de furnizorul cu care au realizat contractul, recomanda luni ANPC intr-un comunicat.
„Incepand cu data de 1 iulie 2020, preturile de furnizare a gazelor naturale nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), realizandu-se, conform legii, liberalizarea acestei piete. Ca atare, consumatorii ar fi trebuit sa isi aleaga un furnizor cu care sa incheie un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, pana la 30 iunie 2020, care ar fi putut fi cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale dintre cei ce detin licenta ANRE. (…) In cazul in care consumatorul are o nemultumire referitoare la contract sau la modul de derulare al acestuia, trebuie sa se adreseze mai intai furnizorului, iar, daca problema nu este solutionata, se poate adresa atat ANRE, precum si ANPC”, potrivit comunicatului remis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
ANPC aminteste ca, daca consumatorii nu au semnat inca noul contract cu furnizorii de gaze naturale, acest lucru nu genereaza costuri suplimentare.
„In situatia in care, pana la sfarsitul lunii iunie 2020, un consumator nu a incheiat un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential – fapt care nu genereaza costuri suplimentare sau modificari de ordin tehnic – furnizarea gazelor naturale nu va fi sistata, ci se va realiza in conditiile contractuale ale furnizorului actual, la pretul din oferta comunicata odata cu factura fiscala curenta din perioada mai-iunie 2020, urmand ca, pana cel mai tarziu pe 30 iunie 2021, consumatorul sa isi indeplineasca obligatia de a incheia un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential. Lista furnizorilor de gaze naturale, precum si informatii privind ofertele-tip sunt puse la dispozitia consumatorului prin aplicatia „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale” disponibila pe site-ul ANRE, pe paginile web ale acestora putand fi gasite informatii atat despre oferte cat si despre contractul de furnizare utilizat”, se precizeaza in comunicat.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor enumera cele trei modalitati de incheiere a unui contract de furnizare in regim concurential.
„Contractul de furnizare poate fi incheiat, dupa cum urmeaza: direct, la sediul social sau in punctele de lucru declarate ale furnizorului; contracte incheiate la distanta, prin canalele electronice de comunicare; contracte incheiate in afara spatiilor comerciale ale furnizorilor, de regula, prin prezentarea reprezentantilor acestora la domiciliul consumatorilor. In cazul contractelor incheiate la distanta, precum si a celor incheiate in afara spatiilor comerciale, operatorii economici au obligatia ca – inainte ca oferta sau contractul sa produca efecte obligatorii asupra consumatorului – sa indeplineasca cerintele de informare, in mod clar si inteligibil privind: identitatea furnizorului, adresa postala, numar de telefon, adresa de e-mail, principalele caracteristici ale serviciilor, pretul total al serviciilor cu toate taxele incluse, modalitati de plata, dreptul de retragere, conditiile, termenele si procedurile de exercitare a acestui drept, durata contractului, conditii de incetare, penalitati, asa cum sunt acestea prevazute la art 6 alin 1 si 2 din OUG 34/2014 privind contractele incheiate cu profesionistii”, se mentioneaza in comunicatul ANPC.
Institutia subliniaza ca un consumator are posibilitatea de a a renunta la contract in 14 zile de la semnare.
„Totodata, furnizorii trebuie sa faca dovada comunicarii unui exemplar din contractul incheiat cu consumatorul, cu semnaturile partilor contractante. In ambele cazuri, consumatorul are posibilitatea de retragere din contract in termen de 14 zile de la semnare si, numai cu acordul scris al acestuia de renuntare la perioada de retragere, contractul poate produce efecte”, se precizeaza in comunicatul ANPC.