0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Aristotel Jude, centrala electrica Iernut, conducere provizorie, dezvoltare Romgaz, exploatarea gazelor din Marea Neagra

Conducerea Romgaz, aflata in cea de-a doua etapa a provizoratului (prima a fost pentru doua luni, a doua pentru 4 luni) a anuntat ieri strategia de dezvoltare a companiei pentru urmatoarele 4 luni, respectiv pana la confirmarea actualei echipe sau numirea alteia. Asa stand lucrurile au fost prezentate cateva directii principale ale noii strategii, iar altele, din vremea vechii conduceri, au fost ignorate in totalitate. Situatia de la Romgaz nu este singulara in companiile energetice la care statul roman este actionar majoritar. Transelectrica, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, si asa mai departe, s-au confruntat ori se confrunta cu aceeasi problema de ani buni. Paradoxal, toate aceste companii sunt puse in fata unor provocari fara precedent in ceea ce priveste consolidarea, dezvoltarea si investitiile.

Cum sa gandeasca o echipa manageriala un plan de viitor pe o perioada mai lunga, in conditiile in care astazi esti, maine nu esti. Explicatia acestei anomalii este una cat se poate de simpla: clasa politica este direct interesata in a-si plasa clientel in marile companii in baza celebrului algoritm, iar negocierile pentru functiile banoase sunt intr-o continua desfasurare. Arareori, sau deloc primeaza principiul competentei. OUG 109 privind guvernanta corporativa este o pierdere de vreme pentru politicieni.

Sa ne intoarcem insa la Romgaz si la strategia pentru urmatoarele 4 luni. Exact in aceasta perioada compania de stat este pe faza de a rupe cu trecutul, in sensul in care nu se mai poate multumi doar cu extractia gazelor naturale si vanzarea lor, ci trebuie sa se implice in proiecte majore de dezvoltare. Cele mai importante sunt finalizarea Centralei electrice de la Iernut, proiect blocat in momentul de fata, si achizitionarea participatiilor Exxon Mobile din proiectul Neptun-Deep, de exploatare a gazelor de la Marea Neagra. Si unul si altul din proiecte implica o responsabilitate maxima pentru managementul Romgaz. Problema este ca pana la expirarea provizoratului cu siguranta ca mare lucru nu se va intampla in cazul celor doua proiecte. Mai mult ca oricand, Romgaz are nevoie de o echipa care se le duca de la un capat la altul fara nici un alt amestec.

Un alt proiect aflat in atentia actualei conduceri este cel de la Halanga (fosta Regie Autonoma de Apa Grea), unde Romgaz a semnat in urma cu sase luni un parteneriat cu GSP (Grup Servicii Petroliere) pentru construirea unei centrale electrice pe gaze, a unui parc eolian, la care s-ar putea adauga si o instalatie de producer a hidrogenului. Facem precizarea ca de la semnarea intelegerii si pana in prezent nu s-a facut nici macar un pas inainte. Dar, se insist ape acest proiect pentru simplu motiv ca este concentrat in zona de bastina a actualului ministru al Energiei, la Drobeta Turnu Severin.

Cat despre celelalte proiecte vizionare ale fostei conduceri Romgaz, adica o centrala electrica pe platforma Liberty Galati (fostul Sidex), o centrala electrica pe gaze la Mintia, respective un combinat chimic nu s-a mai spus o vorba. Vor ramane amintire? Pai tot asa pot ramane amintire si actualele proiecte in cazul in care peste 3 luni va fi numita o alta echipa manageriala. In concluzie, sa ne rezumam la ce avem.

In cazul Centralei de la Iernut, Romgaz a acordat o ultima perioada de 14 zile catre asocierea Romelectro-Duro Felguera pentru a finaliza diferendele aparute, in caz contrar producatorul de gaze fiind pregatit sa realizeze pe cont propriu acest proiect, pentru a nu pierde finantarea din Planul National de Investitii (PNI), a declarat, marti, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, intr-o conferinta de presa. Daca este sa ramanem cu capul pe umeri ar trebui sa recunoastem ca Romgaz nu are capabilitateae tehnica, nici personalul necesar pentru a finaliza o asemenea lucrare ori cat de bune intentii ar exista.

“As vrea sa infirm unele informatii aparute in presa, respectiv marea razgandeala si faptul ca Guvernul Romaniei ar fi intervenit. As vrea sa va spun foarte ferm ca nu a fost nicio interventiei a unui reprezentant al Guvernului in ceea ce priveste suspendarea pe 14 zile a notificarii de reziliere inaintate catre asocierea Duro Felguera-Romelectro”, a sustinut Jude. Si ce am rezolvat cu asta, ne intrebam noi?

Aristotel Jude a subliniat ca Romgaz doreste finalizarea centralei pana la sfarsitul acestui an. “Suspendarea cu 14 zile a rezilierii este parte a strategiei de dezvoltare a acestui proiect, intrucat dorim ca aceasta centrala sa fie realizata in cel mai scurt timp posibil. Vom lasa sa curga aceste 14 zile, vom primi o ultima oferta in ceea ce priveste modul de finalizare a acestei centrale din partea asocierii, pentru ca termenul de realizare era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019. Romgaz a luat decizia sa nu prelungeasca acest termen final de executie a centralei”, a continuat oficialul Romgaz.

“Intentia Romgaz este de a rezilia acest contract, asa cum se arata si in notificarea de reziliere, dand ragaz totusi asocierii sa-si revizuiasca propunerile facute in fata Romgaz pentru finalizarea centralei. In ceea ce priveste solutiile pentru finalizarea acestei centrale, pot sa va spun ca Romgaz este pregatita si pentru situatia in care, dupa expirarea celor 14 zile, sa continue prin forte proprii pentru finalizarea centralei in cel mai scurt timp posibil, avand in vedere riscul crescut de a pierde finantarea de 69 de milioane de euro pe care a primit-o compania prin Planul National de Investitii (PNI), finantare care nu este foarte mica”, a afirmat Jude.

In privinta preluarii participatiei Exxon Mobile din proiectul Neptun Deep stim doar ca vrem. Cum si in ce fel ramane de vazut. “Romgaz este pregatita sa asigure, printr-un consortiu de banci, finantarea necesara realizarii acestui proiect. Plata participatiei va fi asigurata atat din surse proprii, cat si din surse atrase, conditionat de acceptarea ofertei noastre de catre Exxon. Compania este pregatita pentru un astfel de proiect si suntem increzatori ca viata corporativa a Romgaz se va schimba, fiind pentru prima data cand Romgaz atrage o astfel de finantare, destul de substantiala”, a mai spus directorul general al Romgaz, Marius Aristotel Jude.

La randul lui, directorul economic al Romgaz, Razvan Popescu, a declarant ca “luam in calcul un mixt de finantare, compus din surse proprii, precum si un credit sindicalizat si o emisiune de bonduri, pentru a finanta CAPEX-ul (cheltuielile de capital – n.r.) viitor. Am vazut in piata un apetit de finantare pentru acest proiect neasteptat de mare, atât din partea consortiilor bancare românesti, cât si a celor straine”.

Mai vedem pana atunci, numai sa ajungem acolo!

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Next Story

Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ

Articole pe aceeasi tema

0

Romgaz a batut palma cu Raiffeisen Bank pentru un imprumut de 325 milioane euro, in vederea achizitionarii actiunilor Exxon Mobile din proiectul Neptun Deep

Posted On 30 martie 2022
, By Redactia
1

Tragedie shakespeareana in cazul Centralei electrice de la Iernut: a fi sau a nu fi !

Posted On 11 octombrie 2021
, By Redactia

Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz

Posted On 7 aprilie 2021
, By Redactia

One Comment

  1. dragostin catalin 14 aprilie 2021 at 10:17 Reply

    REF acest pasaj: “….parteneriat cu GSP (Grup Servicii Petroliere) pentru construirea unei centrale electrice pe gaze, a unui parc eolian, la care s-ar putea adauga si o instalatie de producere a hidrogenului…”
    In mod evident, acest “mix”de resurse si tehnologii este facut “dupa ureche”, fara a fi specificate obiectivele unor astfel de investitii, adica, avem gaz (comb. fosil) + eoliene (electricitate regenerabila) + hidrogen (fanteziile romanesti obisnuite, despre care nu se stie cum se va produce si ce se va face cu el). Nu cumva ar fi trebuit sa se faca un proiect integrat care sa includa incalzirea orasului Dr.Tr Severin (in mare suferinta acest sistem), decarbonarea acestuia…iar daca cumva s-ar face asa ceva, atunci, in mod sigur proiectul in cauza, va arata cu totul si cu totul altfel…nu mai spunca Hidroelectrcia ar pute fi implicata prin valorificare marilor cantitati de deseuri (lemn/busteni) acumulate la baraj si, ar rezulta un proiect tipic W2H)
    Dar, cine sa gindeasca toate astea ???

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.