0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Romania a eliminat oficial de la marile licitatii de infrastructura companiile din China si Rusia, dar a uitat ca antreprenorii romani lipsesc, iar cei occidentali ne cam ocolesc

Posted On 6 aprilie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: centrala electrica Iernut, Duro Felguera, grupul Romelectro, investitori chinezi si rusi, reziliere contract, Romgaz, Viorel Gafita

Romelectro, cel mai mare contractor romanesc pentru proiecte energetice, a anuntat ca va da in judecata compania Romgaz, dup ace aceasta a anuntat ca a reziliat contractual pentru Centrala electrica de la Iernut, o investitie de 269 de milioane de euro, scrie Ziarul Financiar. “Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, dup ace a fost publicata OUG 114 cu prevederile ei pe domeniul constructiilor, noi am notificat beneficiarul (Romgaz) de marirea substantiala a salariului minim. Am facut acest lucru pentru toti beneficiarii nostril. In cazul Romgaz, actul additional care prevede aceasta majorare, de 4 milioane de euro, nu a fost semnat nici pana acum”, spune presedintele Romelectro, Viorel Gafita, firma care in parteneriat cu grupul spaniol Duro Felguera au castigat, in 2016, licitatia pentru constructia noii centrale de la Iernut.

Nu stim daca doar din acest motiv investitia de la Iernut a fost blocata, problemele majore fiind mai curand in gradina spaniolilor. Cert este ca se dovedeste inca odata ca mare parte din firmele straine despre care nu stim aproape nimic dar se prezinta la licitatii majore in Romania sunt “tepari” de-a dreptul. Am intalnit situatii asemanatoare la toate marile proiecte de investitii, indeosebi pe domeniul infrastructurii de transport caci in cel energetic nu s-au facut investitii semnificative pana acum. Urmeaza insa sa se faca, mai ales cu bani europeni.

Pe acest fond, ieri a aparut in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta prin care statul interzice accesul companiilor din China la licitatiile publice pentru proiecte de infrastructura din România. Actul normativ stabileste ca la licitatii vor putea participa doar operatori economici dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European (SEE), din tari terte care au semnat si ratificat Acordul privind Achizitiile Publice (AAP), din tari terte care se afla în proces de aderare la Uniunea Europeana sau din tari terte care nu au semnat AAP, dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care UE este obligata sa acorde accesul liber la piata în domeniul achizitiilor publice si în cadrul domeniului de aplicare. UE a încheiat un acord privind achizitiile publice cu 19 state terte, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel si Moldova, dar China nu este parte semnatara.

In acelasi timp, presedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care aproba ordonanta de urgenta 27/2020, aprobata prin lege de Parlament în 10 martie 2021, care da atributii autoritatilor române sa refuze, ”din motive de securitate nationala”, concesionarea de zacaminte de petrol si gaze catre companii controlate de state sau persoane din afara Uniunii Europene.

În ambele cazuri a fost invocat motivul securitatii nationale. Cu toate acestea, în conditiile în care investitiile straine în România sunt în câdere libera, dar necesarul de modernizare al tarii este unul imens, eliminarea unor posibili investitori prin intermediul legislatiei poate duce la adevarate blocaje greu de surmontat.

Sa luam ca exemplu doar sectorul energetic, unde necesarul de investitii pentru urmatorii 10 ani ar fi de circa 30 de miliarde de euro, conform proiectului de strategie energetica. Cel mai grav lucru este acela ca firmele de specialitate cu capital românesc, în domeniul serviciilor energetice, aproape au disparut si pentru orice investitie de anvergura suntem obligati sa cautam antreprenori straini. Si nu de fiecare data s-a întâmplat ca firme din Uniunea Europeana sa fie cea mai buna alegere.

Sa luam ca exemplu cazul noii Centrale electrice de la Iernut, proiect blocat în ciuda faptului ca finantarea era asigurata fara nici o problema. Compania spaniola Duro Felguera a încasat banii pentru lucrari, nu a platit furnizorii de echipamente si subcontractorii iar în final a blocat cel mai important proiect de investitii al Romgaz, din ultimii 30 de ani.

Situatia ne arata la cât de jos am ajuns din punct de vedere antreprenorial într-un domeniu în care companiile autohtone puteau dezvolta o investitie energetica de la faza de proiectare pâna la cea de constructie si dare în folosinta. Nu mai vorbim despre industria de componente, care la un moment dat asigura aproape tot necesarul de echipamente pentru o noua centrala. Au disparut si unele si altele, motiv pentru care atunci când vom purcede la noi investitii vom fi obligati sa aducem companii straine pentru a face ceea ce în urma cu vreo 30 de ani eram în stare sa facem singuri. Conditia este însa ca respectivele companii sa nu fie din China sau Rusia.

Situatia prestatorilor de servicii români s-a înrautatit practic în ultimii ani,dupa o perioada în care am avut cam printre cele mai bune abordari la nivelul Uniunii Europene, în domeniul investitiilor. Existau precizari clare prin care era obligatoriu ca anumite procente incluse în lucrarile de deviz sa provina din partea unor companii autohtone. Într-un fel sau altul prestatorii de servicii erau tinuti în viata si pregatiti pentru momentul în care se vor demara marile proiecte. Nu mai departe, companiile specializate în industria nucleara (Romatom) au asteptat si au supravietuit ani de zile în speranta ca programul nuclear va continua. Astazi nu se mai stie ce a mai ramas din ele.

Spunem aceste lucruri în contextul în care, cel putin teoretic, se anuta investitii de miliarde de euro în noi centrale pe gaze, în energie regenerabila, în valorificarea hidrogenului etc. Cine le va face si cu ce costuri?

Daniel Burlan, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, spunea zilele trecute ca  România are nevoie de un plan privind eliminarea totala a carbunelui dintre sursele de producere a energiei, plan care sa fie aprobat prin lege, asa cum s-a întâmplat în Germania.

„Centrale pe gaz vor însemna 1.325 MW, din care 850 de MW la Isalnita si 475 MW la Turceni, avem studii de fezabilitate si fise tehnice depuse la Ministerul Energiei în vederea accesarii Fondului de Modernizare si s-au cerut în studiile de fezabilitate, cât si în cerinta proiectului de studii a acestor capacitati sa fie pregatite sa introduca cel putin 30% hidrogen. Parcurile fotovoltaice vor fi în 8 perimetre, în total 735 MW, iar microhidrocentrala, de 10 MW, la Turceni”, a continuat seful CE Oltenia.

Suna bine. Dar si mai bine suna pentru firmele straine care vor reusi sa câstige licitatiile si sa atraga cele mai mari sume de bani. Noi ramânem cu finantarea unor lucrari pentru care altadata eram recunoscuti peste tot în lume.

 

Articole pe aceeasi tema

  • De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gataDe rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
  • Centrala Romgaz de la Iernut primeste finantare prin Programul National de InvestitiiCentrala Romgaz de la Iernut primeste finantare prin Programul National de Investitii
  • Romgaz prezinta, la Astana, proiectul Centralei de la IernutRomgaz prezinta, la Astana, proiectul Centralei de la Iernut
  • Romgaz urmareste o consolidare si pe piata de energie electricaRomgaz urmareste o consolidare si pe piata de energie electrica
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean

Next Story

Guvernul a adoptat Planul National de Redresare si Rezilienta. Domeniului energetic i-ar reveni o finantare de 1,3 miliarde de euro

Articole pe aceeasi tema

Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !

Posted On 18 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Supraimpozitarea companiilor din petrol si gaze, o sabie cu doua taisuri

Posted On 28 decembrie 2022
, By Redactia
0

Razbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa ani

Posted On 8 noiembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.