0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

S-a lansat ‘Diplomația energetică’, primul volum al trilogiei Mihnea Constantinescu-Emblematic România, în memoria reputatului ambasador

Posted On 31 martie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Corina Popescu, diplomatia energetica, Mihnea Constantinescu, Ministerul Afecerilor Externe, Silvia Vlasceanu

La peste trei ani de la despărţirea de ambasadorul Mihnea Constantinescu, Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu în parteneriat cu Asociația Emblematic România și Universitatea Politehnică București  a organizat astăzi, 31 martie 2022, la Universitatea Politehnică București, evenimentul de lansare a cărtii ‘Diplomația energetică’. La eveniment au participat personalități din domeniul energiei, diplomați și foști și actuali studenți ai Facultății de Energetică.

„Diplomația energetică” este primul volum din trilogia Mihnea Constantinescu-Emblematic România, o serie de trei volume, organizate pe cele trei mari domenii la care fostul ambasador a avut contribuţii importante: Diplomație Energetică, Memoria Holocaustului și Diplomație. Volumele conțin mărturiile a peste 60 de personalități din cele trei domenii și reliefează într-un stil documentar atât imaginea omului și profesionistului Mihnea Constantinescu cât și a unei epoci interesante din istoria României.

Doamna Silvia Vlăsceanu, director executiv al HENRO, a fost cea care a moderat întregul eveniment pentru lansarea primului volum din trilogie, „Diplomația energetică”. Printre vorbitori s-au numărat Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene, Petre Roman, fost premier al României, Horia Necula, prorector Universitatea Politehnica București (UPB), Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, Corina Popescu, director general Electrica, Tiberiu Apostol, profesor UPB, Elena Ratcu, coordonatorul volumului Diplomație Energetică și consilier la Consiliul Mondial al Energiei – Comitetul Național Român, Cora Stăvărescu, președinte Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu și Camelia Botezatu, președinte Asociația Emblematic România.

“Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu s-a înființat tocmai pentru a reuni sub aceeași cupolă prieteni, apropiați, colaboratori ai lui Mihnea. Mihnea îmi spunea Minodora, ca toți ceilalți membri ai familiei; și astăzi mă simt mai mult Minodora și nu Cora Stăvărescu, președinta Asociației Amb. Mihnea Constantinescu pentru că fiecare dintre dumneavoastră, cei prezenți la lansare și cei care ați contribuit la scrierea acestui prim volum Diplomație Energetică al trilogiei Mihnea Constantinescu- Emblematic România, păstrați o parte din Mihnea. Deci, un prim scop a fost atins.”, a menționat Cora Minodora Stăvărescu, președinte Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu (AAMC).

“Conceptul și denumirea trilogiei a luat naștere din parteneriatul dintre Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu și Asociatia Emblematic România. Mihnea Constantinescu se constituie în reper, în model de urmat și vine să întregească panoplia personalităților emblematice pentru România.”, a menționat Camelia Botezatu, Preşedinte Asociaţia Emblematic România.

„Mihnea Constantinescu a crescut generatii de tineri diplomați. Am învățat foarte multe de la el. Întotdeauna era cu un pas înainte. Era un proatlantist convins.”, a menționat Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene.

„Era un excelent diplomat, un excelent profesionist în energie și avea viziune energetică. Situația actuală din piața de astăzi ne dovedește că acele concepte pe care noi le susțineam și pe care le validam cu Mihnea pe vremuri, precum diversificarea surselor, rutelor, interconectărilor, acea opoziție constantă față de dependența energetică de Rusia pe care o avea Mihnea s-a dovedit a fi fost foarte bună.”, a menționat Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei.

„Lansăm această trilogie într-un moment important pentru noi. Când mă gândesc la Mihnea mă gândesc la securitate energetică. Mă gândesc la ce se întâmplă astăzi în jurul nostru. Puțini dintre noi știm că cel mai mare ajutor pe care România l-a dat celor din Ucraina și Moldova a fost să reușim într-o perioadă foarte scurtă să îndeplinim unul din visele lui Mihnea, să ne interconectăm cu Republica Moldova și să le exportăm securitate energetică acum în timpul războiului. Era un om care a știut de ce este nevoie ca să construim sistemul energetic.”, a menționat Corina Popescu, director general Electrica.

“Mihnea a fost un mare om în serviciul statului. Primul act diplomatic istoric al României post decembriste l-am pregătit cu el – scrisoarea pe care pe 24 iulie 1990 am scris-o către secretarul general al NATO. Mihnea era deja directorul meu de cabinet de 10 zile. Numai cu el m-am consultat și am trimis această scrisoare, care era singura scrisoare venită dintr-o țară fostă socialistă de la un prim-ministru către secretarul general al NATO. Am fost apoi în octombrie al aceluiași an primul prim-ministru dintr-o fostă țară fost socialistă invitat la Cartierul General al NATO la Bruxelles când am avut cunoscuta întâlnire cu cei 16 ambasadori și apoi conferința de presă cu Secretarul General al NATO.”, a menționat Petre Roman, fost premier al României.

Cu ocazia lansării acestui volum, prorectorul UPB a anunțat și că s-a instituit bursa Mihnea Constantinescu pentru cel mai bun student al Universității Politehnica București, Facultatea de Energetică.

Trilogia Mihnea Constantinescu – Emblematic România a fost lansată cu sprijinul mai multor parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Politehnică Bucureşti, Complexul Educaţional Laude-Reut Bucureşti cu susţinerea Ambasadei Statului Israel în România.

Despre Mihnea Constantinescu

Mihnea Constantinescu a avut o carieră de peste 30 de ani, în poziții de maximă responsabilitate ca funcționar public și diplomat. A fost pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, șef de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1990-1991), iar după Alegerile parlamentare din România din 1992, șef de cabinet al lui Mișu Negrițoiu, la vremea respectivă ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă în Guvernul Văcăroiu. A părăsit Guvernul Văcăroiu odată cu Mișu Negrițoiu, la demisia acestuia din 1993, după care a făcut un stagiu de studii în SUA, la Knoxville, Tennessee.

În paralel Mihnea Constantinescu a obținut diploma de doctorat în energie nucleară la Universitatea Politehnică, unde va rămâne asistent și lector universitar până în 2005.

În 1996, a fost cooptat de Adrian Severin în echipa Ministerului Afacerilor Externe din noul Guvern al Convenției Democrate și al Partidului Democrat. A îndeplinit funcțiile de șef de cabinet și director politic al MAE sub mai mulți miniștri de externe, până în 2004, când a fost numit șef de cancelarie al premierului Adrian Năstase (2004) și apoi al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008). După această dată Mihnea Constantinescu îndeplinește funcția de ambasador cu însărcinări speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, specializat în probleme de energie.

În 2012 a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat, desfășurându-și activitatea în aparatul propriu de lucru al primului-ministru.

De asemenea, a câștigat respectul și încrederea regelui Mihai și a moștenitoarei lui, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, prin eforturile susținute în favoarea Casei Regale Române.  Mihnea Constantinescu a deținut calitatea de liaison diplomatic pentru Casa Regală în Ministerul Afacerilor Externe din 2001, iar în 2010, a fost invitat să facă parte din Consiliul Regal.

 

Articole pe aceeasi tema

  • In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducereaIn plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
  • 2021, an negru pentru Electrica, pierdere de peste o jumatate de miliard de lei2021, an negru pentru Electrica, pierdere de peste o jumatate de miliard de lei
  • Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, in Valea Lupului din Muntii Ciucului, Asociatia Energie Inteligenta a adus lumina in casele a cinci gospodarii izolatePe-un picior de plai, pe-o gura de rai, in Valea Lupului din Muntii Ciucului, Asociatia Energie Inteligenta a adus lumina in casele a cinci gospodarii izolate
  • Grupul Electrica infiinteaza o noua filiala profilata pe achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din susrse regenerabileGrupul Electrica infiinteaza o noua filiala profilata pe achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din susrse regenerabile
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton: stelele s-au aliniat in privinta listarii Hidroelectrica la Bursa

Next Story

ANRE a aprobat noul cadru organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari

Articole pe aceeasi tema

In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea

Posted On 5 mai 2022
, By Redactia

2021, an negru pentru Electrica, pierdere de peste o jumatate de miliard de lei

Posted On 1 martie 2022
, By Redactia
1

Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, in Valea Lupului din Muntii Ciucului, Asociatia Energie Inteligenta a adus lumina in casele a cinci gospodarii izolate

Posted On 5 noiembrie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.