0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Se modifica Legea energiei si gazelor tocmai cand se reliberalizeaza piata. Regulile nu dispar, dar nu le fac specialistii, ci politicul.

Posted On 29 iunie 2020
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Comisia pentru Industrii si Servicii, Iulian Iancu, legea energiei si gazelor naturale, piata libera de energie si gaze, reglementari ANRE

Nu stim cum se face si se potriveste, dar la finalul fiecarei sesiuni palamentare se adopta pe picior modificari la legi cu impact major asupra activitatii economice. Spre exemplu, la Legea energiei (123) se lucreaza de vreo doi ani, in sensul modificarii ei si aducerii la realitatea de astazi. Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, care are un rol important in procesul de modificare a legii, a trecut ieri cateva „initiative” fara ca inainte sa le fi facut cunoscute, adica sa stim si noi despre ce este vorba in propozitie. Astazi vom afla care va fi forma finala a unei legi vitale pentru sistemul energetic romanesc. Dupa aceea o sa ne dam cu parerea. Nu putem insa ignora o declaratie a presedintelui Comisiei pentru Industrii, domnul Iulian Iancu, care spune in urma cu cateva zile:

Sedinta Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, marti, 28 februarie 2017. Inquam Photos / George Calin

“Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie sa fim constienti ca o piata libera nu este libera de reguli. O piata libera fara reguli este un dezastru, dar de obicei este un dezastru pentru consumatori. Cu alte cuvinte, ne trebuie reguli. Nu sunt reguli, uitati ce s-a intâmplat. De data aceasta, ne mutam cu totii in sprijinul producatorului, pentru ca suntem perfect constienti ca el trebuie sa isi mentina toate programele de investitii si de mentenanta si i s-a prabusit pretul, deci a cazut un mare mit, cel al faptului ca in petrol si gaze com inregistra doar trend de crestere”.

Interesant, nu-i asa. Avem nevoie de reguli, fie pentru sprijinul producatorilor, fie pentru cel al consumatorilor. Cat priveste intermediarii, acolo regulile le facem cum stim noi mai bine, in functie de puterea lobby-ului. Categoric ca o piata libera are nevoie de reguli, in nici un caz de constrangeri. Rolul principal de stabilire a regulilor revine Autoritatii de reglementare, independenta, profesionista si apolitica. Adica exact invers decat este la noi. ANRE este deprofesionalizat total si tot total este politizata. Carevasazica cine face regulile si dupa ce principii economice?

Domnul Iulian Iancu, care pricepe de altfel ce se intampla in acest domeniu, are totusi cateva scapari majore. In calitatea lui aproape vesnica de presedinte al Comisiei pentru Industrii, care are rolul de a analiza activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, se vede adesea un fel de vataf. Si pentru ca in Comisia pentru Industrii nu mai este aproape nimeni care sa priceapa domeniul, Domnul Iulian Iancu si-a consolidat pozitia cu varf si indesat. Nimeni nu misca in front, nu pentru ca I s-ar interzice, ci pentru simplu motiv ca nu pricepe despre ce este vorba in propozitie. Suntem in pozitia sa facem aceste afirmatii  pentru ca am participat la multe sedinte ale Comisiei pentru Industrii.

Apropo, de acolo provine si actualul ministru al Economiei, Virgil Popescu, care in calitatea lui de vicepresedinte (functie politica pe baza algoritmului parlamentar) nu a comentat nici o decizie  majora votata in Comisie. In fine, sa ne rezumam la modificarile aduse legii energiei, asteptate de atata vreme. Astazi vom afla ce e bine si ce e rau. Si pentru ca in randurile de mai sus vorbeam de lobby, iata ca o prima organizatie patronala face deja referire la la aceste modificari. Reproducem mai jos comunicatul Patres, cel mai activ patronat din industria regenerabila. Nu stim daca maine vor aparea si alte pozitii, cel mai probabil ca nu. Asta nu inseamna ca noi nu vom comenta forma finala a legii.

„PATRES saluta modificarile aduse de Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor la Legea 123 si acte normative. Se acorda un sprijin real pentru prosumatori

PATRES apreciza initiativa Comisiei de specialitate de modificare a cadrului legal de functionare a pietei centralizate a energiei astfel incât aceasta sa fie mai prietenoasa cu sursele regenerabile de energie. Ne exprimam speranta ca ANRE si OPCOM vor veni cu acele mecanisme, prin legislatia secundara, care sa permita o mai buna integrare a energiei din surse regenerabile

Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES saluta modificarile aduse de Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor la Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012 si la alte acte normative, ce sa regasesc intr-un proiect de lege ce va fi supus aprobarii Plenului Camerei Deputatilor in sedinta de mâine, 30 iunie.

Martin Moise, Prim Vicepresedinte PATRES: “Consideram ca proiectul de lege, la care s-a lucrat foarte mult in Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, reprezinta un sprijin, in mod special, pentru prosumatori. Apreciem initiativele Comisiei de specialitate, care a depus – in permanenta – eforturi pentru sustinerea prosumatorilor. Remarcam faptul ca prin mai multe amendamente/articole nou introduse in proiectul de lege, ce modifica Legea 123, si alte câteva acte normative se face un mare pas inainte pentru societatile comerciale si autoritatile publice care vor sa devina prosumatori. Ne exprimam speranta ca si Plenul Camerei Deputatilor va vota aceste modificari”.

Astfel, la propunerea Comisiei de industrii si servicii, orice prosumator, indiferent de putere sau daca e persoana fizica, juridica sau autoritate locala, sa fie exceptat de la obligatia de achizitie de certificate verzi pentru autoconsum, daca a produs energia din surse regenerabile. In prezent, exista obligatia sa cumpere certificate verzi pentru consumul propriu, o situatie cel putin discutabila.

Prosumatorii care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 100 kW pe loc de consum (se extinde de la 27 kW cât este in prezent la 100 kW) vor putea vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE.

Tot la initiativa Comisiei de industrii si servicii, producatorii de energie electrica si autoritatile publice care detin centrale electrice din surse regenerabile de energie cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe producator, pot incheia contracte negociate direct, doar pentru energia provenita din aceste centrale, numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru vânzarea energiei electrice si/sau a certificatelor verzi. De notat ca s-a sters din articolul initial sintagma: „care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi sau care au beneficiat de sistemul de promovare si detin certificate verzi”. Se da astfel posibilitatea tuturor detinatorilor de centrale cu putere sub 3 MW sa poata vinde energia excedentara direct catre furnizori si nu prin intermediul bursei. Din pacate, bursa de energie OPCOM impune in continuare produse standardizate, inflexibile, care sunt complet inadecvate acestor mici producatori.

PATRES apreciaza ca, prin aceste trei articole, se vor stimula investitiile pentru autoconsum in zona prosumatorilor, persoanelor juridice sau autoritatilor publice care detin suprafete mari de acoperisuri si au consum mare de energie, cum ar fi de exemplu: mall-uri, supermarketuri si hipermarketuri, fabrici, sedii de institutii, etc. Speram ca si autoritatile statului, in mod special autoritatile locale, sa inteleaga oportunitatea si sa inceapa sa instaleze panouri pentru autoconsum pe cladirile primariilor, scolilor, gradinitelor si ale cladiri pe care le detin.

Totodata, PATRES apreciza initiativa Comisiei de specialitate de modificare a cadrului legal de functionare a pietei centralizate a energiei astfel incât aceasta sa devina mai prietenoasa cu sursele regenerabile de energie. Printr-un nou amendament introdus in proiectul de lege, “ANRE va avea dreptul sa aprobe introducerea si utilizarea de produse specifice in cadrul anumitor modalitati de tranzactionare pe piata concurentiala angro, pentru asigurarea unei flexibilitatii in incheierea tranzactiilor cu energie electrica la termen, inclusiv cu profile flexibile de livrare adecvate producatorilor de energie din surse regenerabile”.

Ne exprimam speranta ca ANRE si OPCOM vor veni cu acele mecanisme, prin legislatia secundara, care sa permita o mai buna integrare a regenerabilelor. Fara astfel de mecanisme sau posibilitatea contractelor bilaterale directe de tipul PPA, investitiile noi sunt de neconceput si investitorii vor ocoli in continuare piata de energie din România.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Zi decisiva in Parlament pentru valorificarea rezervelor de gaze naturale ale RomanieiZi decisiva in Parlament pentru valorificarea rezervelor de gaze naturale ale Romaniei
  • Iulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera DeputatilorIulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor
  • Extrem de realist, Iulian Iancu anunta moartea grabita a carbunelui. Viitorul apartine energiei regenerabile, digitalizarii si dezvoltarii aplicatiilor ITExtrem de realist, Iulian Iancu anunta moartea grabita a carbunelui. Viitorul apartine energiei regenerabile, digitalizarii si dezvoltarii aplicatiilor IT
  • ANRE accelereaza reglementarile privind comercializarea energiei produsa de persoanele fizice care au montate instalatii de energie regenerabilaANRE accelereaza reglementarile privind comercializarea energiei produsa de persoanele fizice care au montate instalatii de energie regenerabila
Despre autor
  • google-share
Previous Story

”Marea Neagra in Noua Economie”. Ultimul tren catre independenta energetica

Next Story

Praf in ochii consumatorilor de energie: pretul va scadea cu 1,89%

Articole pe aceeasi tema

1

Iulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor

Posted On 2 septembrie 2020
, By Redactia
0

Iar ne dam cu stangu-n dreptu: statul vrea sa impoziteze veniturile suplimentare ale furnizorilor de gaze. A mai facut-o si degeaba. Tot consumatorii vor suporta diferenta.

Posted On 24 iunie 2020
, By Redactia
0

Romania stia din vreme ce presupune noul Pact Ecologic Europen. Cu toate acestea nu are nici o solutie pentru eliminarea carbunelui, valorificarea gazelor, dezvoltarea regenerabilelor sau digitalizarea

Posted On 9 februarie 2020
, By Alexandru Moldovan

One Comment

  1. Prostu' satului 11 iulie 2020 at 20:00 Reply

    Am citit cu foarte mare intarziere acest articol – dar el tot excelent ramane.
    Lucrurile sunt descrise perfect – inclusiv jocul cu c…l in sapte luntri al d-lui Iancu si faptul ca poate spune pe drept cuvant „Comisia sunt eu”, pentru simplul motiv ca ailalti nu pricep nimic din ce se discuta acolo. Despre ANRE si specialistii lor pesedisti – in agronomie, furaje si condamnari penale, asa cum e si normal cand vorbim de energie electrica si gaze naturale – numai de bine.
    Dl. Iancu face in toamna 60 de ani – incredibil, nu? – si nu e un hot sfertodoct si/sau ticalos, spre deosebire de majoritatea liderilor partidului din care se incapataneaza sa faca parte. Speranta mea e ca va veni curand momentul cand dl. Iancu va incepe sa se gandeasca la „mostenirea” pe care o lasa si la cum isi va aminti lumea de domnia sa. Ca de dl. Iliescu, sau ca de dl. Basescu, ca sa ne rezumam la exemple politice.
    Altfel, m-a pufnit rasul citind prima asertiune a domniei sale citate in acest articol. „Liberalizarea e un proces ireversibil…”
    Exact. Curat ireversibil, coane Iancu. Asta pana ajunge PSD la putere si face exact ce a facut cu nici doi ani in urma – OUG 114, daca aveti nevoie de improspatarea memoriei.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.