0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Si, sau doar vantul a tinut cu ei la Conferinta Energy-Transition 2017. Productia de energie eoliana a fost ieri vedeta sistemului energetic

Posted On 30 octombrie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: certificate verzi, conferinta Energy-Transition, energie eoliana, Eric Stab, investitii in energie regenerabila, RWEA, WindEurope

Romania a exportat ieri, pe tot parcursul zilei, peste 1200 MW medie orara la o productie de energie din vant de peste 2000 MW. Intamplarea face ca, tot ieri, s-au reunit la Bucuresti marii producatori de energie eoliana din Romania cu reprezentanti ai Asociatiei Europene WindEurope, in cadrul Conferintei Energy-Transition 2017, conferinta ce si-a propus sa clarifice rolul acestei forme de energie in viitorul context energetic european si mondial. Daca vantul a tinut cu organizatorii demonstrand ca energia eoliana nu mai este o etapa de tranzitie, in schimb, concluziile participantilor au fost cat se poate de pesimiste in ceea ce priveste viitorul regenerabilelor in Romania.

De la schema de sprijin modificata, la functionarea pietei de energie si a pietei de certificate verzi si pana la blocarea investitiilor totul are o consecinta: avantul energiei regenerabile s-a transformat in regres si in conditiile actuale nimeni nu si-ar mai risca banii pentru a investi in noi capacitati. Nu este prima data cand producatorii de energie regenerabila acuza reglementarile ca sunt in defavoarea lor. Dar, speranta modificarilor legislative ramane inca vie.

Romania a reusit nu numai sa-si indeplineasca tinta de energie regenerabila asumata in negocierile cu Comisia Europeana, ci chiar sa o depaseasca. Ce a fost bine ieri nu mai este bine si astazi, considera producatorii, care avertizeaza ca in conditiile actuale legislative, pana in 2020, putem rata tinta deja atinsa. Nu este complicat deloc. “Daca anul 2020 va fi un an hidrologic mediu, ne vom atinge tinta. Daca va fi un an secetos, vom avea probleme. Toti investitorii cauta stabilitate si predictibilitate. A fost bine la inceput, a fost cumva rau la mijloc, iar acum facem pasii corecti. Dar trebuie sa pastram trendul, sa aprobam ordonanta in Parlament in aceste zile…, spre exemplu saptamana viitoare ordonanta va fi dezbatuta in Camera Deputatilor. Este bine ca durata de viata a certificatelor verzi a fost prelungita pentru 15 ani”, a subliniat Adrian Borotea, reprezentant RWEA.

Mai categoric s-a aratat Eric Stab, CEO Engie Romania, care a spus ca “daca ar fi sa decida din nou, marea majoritate a producatorilor de energie regenerabila nu ar mai investi in Romania. Singurul mod de a castiga increderea este sa crestem cererea de certificate verzi. Nu este o decizie usoara, are efect asupra preturilor. Dar sunt convins ca marii producatori de energie regenerabila, precum si cei mici, nu pot spune ca investitiile pe care le-au facut sunt investitii bune. Daca ar fi sa luam aceasta decizie din nou, sunt aproape sigur ca marea majoritate a celor de aici de la masa nu ar investi din nou. Intrebarea noastra este ce se va intampla in viitor. Romania este in urma in ceea ce priveste atingerea tintei din 2020 din Planul National de Energie Regenerabila in ceea ce priveste energia eoliana. Daca ar fi sa ne raportam la tinta din 2020, suntem cu 800 de MW mai putin decat tinta. Acest lucru inseamna ca va exista o imbunatatire a sectorului eolian in Romania? Mi-as dori, dar am dubii”, a aratat Stab.

Claudia Brandus, Presedinte RWEA , a incercat sa explice ce inseamna de fapt tranzitia la care asistam :” Am trecut de la un sistem in care statul planifica, controla si finanta tot, iar unii dintre noi ne mai amintim ca statul decidea inclusiv ora la care puteam sa consumam electricitate. Am trecut la un sistem concurential, in care investitiile se fac din ce in ce mai mult cu capital privat, de la sisteme izolate la sisteme interconectate, la o piata comuna. Am trecut de la o energie simpla la o energie multi-dimensionala: energia este acum integrata in problematici diverse, de la mediu, la sanatate, la calitatea vietii, la schimbarile tehnologice. Si nu in ultimul rand trebuie sa uitam: consumatorul devine din ce in ce mai sofisticat si va fi din ce in ce mai implicat in gestiunea consumului sau.

Putem face o comparatie cu domeniul telecomunicatiilor, in care tranzitia a dus la inlocuirea telefoniei fixe cu cea mobila, ceea ce era greu de imaginat in urma cu 15 ani. Am putea spune ca in acest proces competitia a inlocuit razboiul, iar finantele au inlocuit armele cu care se purta razboiul, dar ceva cu siguranta a ramas neschimbat: nevoia unei strategii bune.

Ce inseamna o strategie buna?

In primul rand trebuie sa avem un plant coerent si integrat in realitatile si tendintele europene pe termen lung, pentru ca orice decizie a noastra de astazi sa fie castigatoare si mai tarziu. Daca Germania isi va atinge tintele ambitioase de energie regenerabila, si sunt convinsa ca si le va atinge, iar energia produsa de centralele eoliene va fi ieftina in toata Europa, dupa cum s-a intamplat in week-end-ul trecut, trebuie sa ne asiguram ca deciziile noastre de astazi ne vor ajuta sa fim competitivi la momentul respectiv.

In al doilea rand, trebuie sa asiguram un mediu de afaceri stabil si predictibil si un dialog sustinut si transparent intre autoritati si investitorii strategici, pentru ca astfel Romania va putea atrage experienta vasta la un cost mic, si trebuie sa recunoastem ca investitorii strategici au aceasta experienta. Doar atragand experienta internationala si la costuri mici ne putem gandi la un model romanesc, un model care sa devina la un moment dat un sol al progresului in afara Romaniei.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ne gandim la intreaga societate si la impactul pe care o strategie il poate avea, punand in prim plan obiectivele de mediu si de calitate a vietii, pentru ca altfel niciun proiect nu este sustenabil.

Care este rolul energiei eoliene in acest proces? Avem in Romania o capacitate instalata in energie eoliana de 3 GW, exact cum prevedea planul de actiune national pentru energie regenerabila de acum cativa ani, deci am ajutat Romania sa isi indeplineasca planul. Energia eoliana nu este aici pentru a inlocui alte surse ci pentru a-si aduce propria contributie la mixul energetic si sa ajute Romania in procesul de tranzitie energetica”.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Dezbina si stapaneste: cum a reusit statul sa puna in situatii divergente producatorii de energie din surse regenerabileDezbina si stapaneste: cum a reusit statul sa puna in situatii divergente producatorii de energie din surse regenerabile
  • Cat influenteaza vantul de la nemti pretul energiei electrice pe piata din Romania?Cat influenteaza vantul de la nemti pretul energiei electrice pe piata din Romania?
  • Energia regenerabila a produs aproape 6 TW in primele 8 luni din 2018Energia regenerabila a produs aproape 6 TW in primele 8 luni din 2018
  • Producatorii de energie regenerabila cer tratament egal si schimbarea reglementarilorProducatorii de energie regenerabila cer tratament egal si schimbarea reglementarilor
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De ce se moare in Valea Jiului? Pentru ca al doilea mare complex energetic-CE Hunedoara a devenit o himera

Next Story

Dupa ce a rezolvat problema bisericilor si a tantarilor, Primaria Capitalei a gasit bani si pentru gazele ce urmeaza a incalzi bucurestenii in aceasta iarna

Articole pe aceeasi tema

0

Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.

Posted On 28 martie 2022
, By Redactia

Cel mai mare eveniment din Sud Estul Europei despre energia regenerabilă – găzduit la București pe 17 mai

Posted On 14 februarie 2022
, By Redactia
1

Nemtii au declansat al doilea blietzkrieg, in energie: lasa in urma sau recuceresc lumea?

Posted On 12 ianuarie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Marea amenințare pentru iarna care vine: blocarea pieței de energie și gaze în cazul în care statul nu va putea finanța plafonarea prețurilor

Posted On 18 august 2022

  O nouă lumină pentru stânele din Munții Căpățânii

Posted On 8 august 2022

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.