Un italian apropiat mafiei calabreze “Ndragheta” a oferit 15 milioane de euro pentru achizitia ruinelor CET Brasov
CET Brasov a fost cea mai moderna termocentrala construita inainte de 1990. Era asa zisa centrala” scoala”, unde erau dusi tinerii energeticieni pentru a se instrui. Deservea marile platforme industrial ale Brasovului (Roman, Tractorul, Rulmenti etc) si asigura agentul termic pentru incalzirea locuintelor. A fost pradata si gestionata de tot felul de persoane puse politic in functia de administrator, mai ales dupace a fost trecuta in subordinea Consiliului Local. Odata cu dezastrul centralei, locuitorii Brasovului au fost obligati sa-si asigure incalzirea si apa calda pe cont propriu. Centrala “scoala” a energeticii romanesti este astazi de vanzare la fier vechi. Chiar si asa interesele sunt mari.
Desi se afla de peste zece ani in insolventa, CET Brasov nu a dus lipsa de oferte, activele sale fiind extrem de valoroase pentru anumite domenii de business. BizBrasov a obtinut o lista cu ofertele primite de lichidatorul Info-Dip Insolvency si de creditorii companiei brasovene pentru cedarea activelor.
Cea mai mare oferta primita pâna acum a fost de 14,85 milioane de euro si a venit din partea companiei ADEF Management SRL, controlata de italianul Franco Sabatino. Acesta dorea sa cumpere majoritatea activelor – incinta principala si caile ferate uzinale – o suprafata de 485.910 metri patrati plus cladiri, constructii speciale si instalatii, si CAF Metrom – o suprafata de 14.944 de metri patrati plus cladiri si instalatii.
Franco Sabatino, un italian stabilit de mai multi ani in România, este omul de legatura intre tara noastra si companii din Italia cu o reputatie indoielnica. Una dintre ele este Granchi SRL care, in 2014, si-a deschis doua subsidiare in România, Granchi SRL – Ponte di Ferro, sucursala Bucuresti si Granchi Romanian SRL (redenumita, in 2015, Ares Construction SRL). Granchi a participat la mai multe licitatii in România, dar cu succes variabil, noteaza publicatia Newsweek.ro.
Intr-o ancheta publicata in 2019 de Newsweek România si LINX, se dezvaluie faptul ca un italian stabilit in Bucuresti, pe nume Franco Sabatino, lucreaza pentru firme asociate cu ‘Ndrangheta, una dintre ramurile Mafiei italiene. Societati consiliate de acesta au semnat mai multe contracte cu Primaria Iasi.
Sabatino: omul-cheie din România
Astfel, unul dintre clientii lui Sabatino a fost Rossano Granchi (foto jos), un om de afaceri asociat cu interesele ‘Ndrangheta, dupa cum au stabilit procurorii italieni. Atunci când a dorit sa-si faca o filiala in România, Granchi a apelat la Sabatino, care a primit si o parte din noua firma.
Alt client al lui Sabatino a fost Carmino Sarcone, seful filialei ‘Ndrangheta din Reggio Emilia, calitate in care, in urma cu doua luni, a primit 10 ani de inchisoare. In 2016, Sarcone si-a infiintat o firma in Bucuresti, sediul social fiind in apartamentul unei avocate pe nume Andra Mogos cu care Sabatino a avut o relatie, cei doi având si un copil. In acest apartament isi au sediile si alte firme reprezentate de Sabatino. Doua dintre ele, cu obiect de activitate pariurile, au fost investigate de autoritatile italiene pentru spalare de bani si evaziune fiscala, fiind parti ale unei uriase retele controlate de ‘Ndrangheta in Italia, Spania, Malta, Austria si Romania. Sabatino recunoaste ca a lucrat pentru Marco si Claudio Zucco, proprietarii celor doua companii, dar sustine ca nu stia nimic despre activitatile lor ilegale.
Identifica licitatiile si ii consiliaza
Cum functioneaza, totusi, afacerea lui Franco Sabatino, omul-cheie al desantului italienesc in România?
Dupa cum a declarat chiar Sabatino, acesta identifica licitatiile organizate de diverse institutii publice si care ar putea fi interesante pentru firmele pe care le reprezinta si apoi consiliaza aceste companii in legatura cu pasii de urmat. Pâna aici, totul este simplu si, cel putin aparent, legal. O analiza a actionariatelor companiilor care participa la aceste licitatii, dar si a procedurilor de acordare a contractelor, arata ca la mijloc ar putea fi vorba de incalcari grosolane ale regulilor de concurenta libera.
Italienii, concurenti la o licitatie, parteneri la alta
Interactiunile italienilor la licitatiile publice din România sunt la ordinea zilei. La licitatia pentru lucrari la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, de exemplu, au fost in competitie asocierea dintre Emmeci Project & Building SRL, Madbeton SRL, Jonica 2001 Societa Cooperativa, Moroianu si Ciurea Arhitects SRL cu asocierea dintre Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Icoge Mapino SRL si Groma Societa Di Ingegneria. Asadar, ca si la Iasi, Emmeci (prietenie cu Sabatino) de o parte si Research Consorzio Stabile (client al lui Sabatino), de cealalta.
Dar asta nu e tot: la o alta licitatie, la Muzeului de Istorie Naturala Iasi, câstigatoare a fost declarata asocierea dintre Madbeton SRL si Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL. Aceeasi Madbeton care, la licitatia de la Oradea, de la Muzeul Tarii Crisului, era asociata cu concurentii de la Emmeci.
In Cluj, Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL, cercetata pentru legaturi cu Cosa Nostra in Italia, a castigat in luna mai a.c. un contract pentru reabilitare si cresterea eficientei energetice, de aproape 60 de milioane de lei, chiar cu Inspectoratul de Politie.
In Vâlcea, la licitatia pentru restaurarea, dotarea si punerea in valoare a Muzeului Memorial „Nicolae Balcescu”, au participat si au si câstigat ca asociere firmele Emmeci Project & Building SRL si Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL. Adica cele doua firme care s-au concurat si la Iasi, dar si Oradea.
Sabatino si membrii gruparii Muto
Care este rolul fostei partenere a lui Sabatino, Andra Mogos, in toata aceasta schema? Ca avocata, aceasta preia chestiunile de natura juridica. De exemplu, in procesele din România, ARES Construction (fosta Granchi Romanian SRL) si Granchi SRL Filiala Bucuresti sunt reprezentate de avocata Andra Mogos. Aceasta, de altfel, a participat in calitate de asociata la fondarea firmei „mama” a lui Sabatino, ADEF Management SRL. Care firma avut sediul social initial pe bulevardul Pallady, la numarul 3, pâna când aceasta a fost mutata in Calea Calarasilor (o adresa la care figureaza foarte multe firme cu italieni, inclusiv cele ale lui Franco Sabatino).
Asociatii ARES si firma lor, Granchi din Italia, au fost cercetati de autoritatile italiene in 2017. Acestia au aparut in investigatia asupra unei grupari criminale asociate ‘Ndrangheta numita ”Muto” si se referea la zeci de licitatii publice trucate. In urma acestei actiuni, firma italiana Granchi a fost sechestrata, alaturi de alte 53 de companii, si 35 de persoane au fost arestate.
Gruparea ”Muto” (din clanul lui Sarcone), formata din Antonio, Cesare, Francesco, Luigi, Luigi si Virginia Muto a fost destructurata la sfârsitul lunii iunie a.c., când acestia au fost acuzati de activitati mafiote, alaturi de alte 70 de persoane in cadrul operatiunii Grimilde.