Comisia Nationala de Prognoza face si strategii energetice: proiectul Tarnita-Lapustesti este obligatoriu
Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita – Lapustesti este obligatorie pentru stabilitatea sistemului energetic national, iar Romania este singura tara din Europa care nu are o astfel de centrala, se arata in studiul de fundamentare a proiectului, realizat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP), citat de Agerpres.
Institutia a publicat pe site un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Studiului de fundamentare pentru Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj Tarnita – Lapustesti.
“Comisia Nationala de Strategie si Prognoza va dispune toate masurile necesare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, pentru declansarea si parcurgerea procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat (PPP) pentru Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj Tarnita – Lapustesti”, se arata in textul propunerii de act normativ.
In studiul de fundamentare, CNSP estimeaza ca investitia se va ridica la un miliard de euro pentru o capacitate de 1.000 de MW, iar perioada contractului PPP va fi de 30 ani, din care cinci ani inchidere financiara, proiectare si executie.
“Prin realizarea celor doua grupuri nucleare noi si mentinerea unui trend crescator al capacitatilor de productie din surse regenerabile cu caracter intermitent, constructia unei centrale de mare capacitate cu acumulare prin pompaj este obligatorie pentru stabilitatea sistemului electroenergetic”, spun reprezentantii CNSP, citand Strategia Energetica Nationala 2018 – 2030, document care a ramas doar in stadiul de proiect.
CNSP arata ca, pe fondul cresterii puternice a investitiilor in centralele eoliene si solare in ultimii ani si pentru ca grupurile pe carbune nu pot raspunde rapid intermitentei vantului si radiatiei solare, este nevoie de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, care pot fi pornite si oprite rapid.
“In Europa, practic, nu exista o tara care, avand conditii geofizice favorabile, sa nu fi construit cel putin o centrala de pompaj la dispozitia OTS pentru siguranta sistemului energetic propriu, inclusiv vecinii directi: Serbia, Bulgaria si Ucraina, mai putin Romania, care a pierdut, tehnic vorbind, circa 20 – 25 de ani in domeniul stocajului energiei electrice”, se precizeaza in studiul CNSP.
Totodata, potrivit notei de fundamentare, din puterea totala bruta disponibila in sistemul energetic, de circa 24.500 MW, 3.000 MW sunt nedispecerizabili.
Evolutia tehnica a sectorului energetic in Romania ar putea fi pusa in dificultate pe termen mediu si lung din cauza ca piata de energie electrica este deficitara din punct de vedere al infrastructurii, neavand capacitati de stocare a energiei electrice, asa cum are piata gazelor naturale. Prin urmare, este obligatorie realizarea unei capacitati de stocare cu puterea de circa 1.000 MW in CHEAP Tarnita – Lapustesti care sa poata interveni in echilibrarea sistemului pe durate cuprinse intre 4 si 6 ore, conform sursei citate.