Desi subventioneaza dezvoltarea energiei regenerabile, romanii privesc cu optimism acest domeniu energetic
Romanii privesc cu optimism progresele tarii în tranzitia catre utilizarea energiei din surse regenerabile si considera ca deja s-a parcurs aproape jumatate din acest drum, se arata într-un sondaj realizat de E.ON si Kantar EMNID în 10 tari.
Tarile europene si-au fixat obiective ambitioase privind trecerea de la productia de energie bazata pe surse conventionale (carbune, gaz etc) la cea din surse regenerabile (fotovoltaice, eoliene sau hidro), dar una din întrebarile momentului este cat de mari sunt progresele bifate în aceasta directie.
Respondentii inclusi în studiu au fost întrebati cum apreciaza ca s-au miscat lucrurile în propria tara, dar si despre cum percep progresele înregistrate de alte tari.
Astfel, întrebati despre cum vad progresele din propria tara, romanii participanti la studiu considera ca Romania a parcurs deja 40,5% din aceasta tranzitie.
Pe de alta parte, întrebati despre parerea lor referitoare la progresele Romaniei în aceasta tranzitie catre sursele regenerabile de energie, respondentii din alte tari cred ca tara noastra a parcurs abia o treime din drum.
Respondentii britanici privesc si ei cu încredere tranzitia Romaniei catre sursele ‘verzi’, apreciind ca tara a parcurs peste 40% din drum. De asemenea, din punctul de vedere al respondentilor din Turcia, Romania a facut progrese serioase la acest capitol. Acestia ne crediteaza cu un avans de 56,7% iar pentru Romania, aceasta cifra este cel mai bun rezultat din întregul sondaj.
Danezii considera ca Romania abia a parcurs 25,1% din lungul proces al tranzitiei pietei de energie, în timp de germanii, rezervati si ei, estimeaza ca am bifat undeva la 26% în drumul catre energia din resurse regenerabile.
Germanii sunt mai pesimisti cand vine vorba sa se autoevalueze. În medie, respondentii din celelalte state europene cred ca tranzitia energetica a Germaniei este aproximativ 65% completa, în timp ce germanii însisi considera ca au parcurs abia jumatate din drum.
Mai mult, directorul general al E.ON, Johannes Teyssen, a subliniat public în mai multe cazuri ca transformarea sectorului energetic german este departe de a fi o tranzitie reala în domeniul energiei. Eforturile de protectie a climei în Germania, a mai spus el, stagneaza.
Exista înca o mare nevoie de masuri în domeniul distributiei si încalzirii, a continuat el, astfel încat politicienii trebuie sa gaseasca urgent o abordare consecventa privind introducerea unei taxe eficiente pe CO2 pentru utilizarea combustibililor fosili în distributia si productia de caldura. În plus, veniturile încasate din aceasta taxa ar trebui utilizate pentru a reduce substantial pretul energiei electrice pentru toti clientii.
Dar cum vad romanii progresele facute de celelalte tari care s-au angajat în acest proces? Cei chestionati au situat pe primul loc Suedia, considerand ca tranzitia pietei de energie suedeze catre utilizarea resurselor regenerabile ar fi 73,4% completa. Germania este plasata pe locul al doilea cu doar 0,2 puncte procentuale în urma Suediei, urmata de Danemarca cu 73,1%.
La o medie europeana, Suedia, Danemarca si Germania au ocupat primele trei pozitii în clasamentul celor mai avansate tari în procesul de transformare a sistemului energetic. Acestea sunt urmate de Marea Britanie, Franta, Italia, Cehia si Ungaria, în timp ce Turcia si Romania sunt ultimele clasate.
Rezultatele sondajului fac parte din studiul “Living in Europe”, pentru care E.ON si Kantar EMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Romania, Suedia, Turcia si Marea Britanie.