Se scumpesc gazele: cum s-a ajuns la o intelegere amiabila intre ANRE si marii furnizori?
Cel putin surprinzatoare decizia de ieri a Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei Electrice-ANRE de a creste inca din data de 10 ianuarie 2018 pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu circa 8 procente. Nimic nu explica aceasta graba, cel putin prin prisma faptului ca anul gazifer incepe la 1 aprilie, iar pana atunci trebuia sa ramana in vigoare reglementarile stabilite anul trecut (Ordonanta 64/2016) implicit pretul stabilit atunci.
Sa iei decizia de a scumpi gazele naturale in plina iarna pare sinucidere curata, adica atunci cand consumul atinge cele mai ridicate niveluri. Pentru ANRE insa, aceasta afirmatie nu are valoare. Si stiti de ce, pentru ca Autoritatea sustine ca factura lunara estimata la nivelul unui an va creste cu 4,8 lei, pentru un consum mediu de 700 kwh, ceea ce este un mizilic. Oricine poate suporta aceasta diferenta de pret fara prea mari probleme, mai ales ca au crescut salariile, nu-i asa? Cam asa este, numai ca daca iei de la vreo 3,2 milioane de consumatori 4,8 lei (cresterea de pret), ca furnizor ajungi la niste beneficii nesperate. Aici este cheia problemei.
Inainte de a discuta despre castigurile furnizorilor se impune sa facem o mentiune: strutocamila inventata de Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, in colaborare cu Ministerul Energiei si concurenta ANRE, respectiv aceea de a amana liberalizarea totala pentru consumatorii captivi pana in anul 202, sub motivul ca acestia trebuie protejati, nu este altceva decat un serviciu direct adus companiilor de furnizare care nu renunta nici in ruptul capului la controlul pretului pentru consumatorii casnici. Cand s-a pus, inca din 2016, problema liberalizarii anticipate a pietei de gaze pentru ca s-a atins convergenta pretului gazelor din productia interna cu cel al gazelor in import, companiile de furnizare au sarit ca arse. Au facut toate presiunile posibile pentru ca liberalizarea sa fie amanata, iar dupa aceea s-au dus cu jalba-n bat la Comisia pentru Industrii sa ceara mentinerea unui pret pe de o parte reglementat, dar cu o componenta de piata concurentiala. Ceva asemanator cu piata energiei dar nefunctional. Presiunea a dat rezultate.
Sa ne intoarcem insa la graba ANRE de a mari pretul la gaze. Daca pe partea de productie, cei doi mari producatori interni (Romgaz si Petrom) s-au vazut cu sacii in caruta (cresterea pretului de vanzare al gazelor le-a adus deja profituri semnificative), pe partea de furnizare, unde exista si o oarecare concurenta lucrurile sunt ceva mai complicate. S-au achizitionat gaze pentru asigurarea consumului in aceasta iarna la preturi de sub 80 lei/MWh in mare masura. Exista insa o problema pe care mai nimeni nu o anticipa. Iarna nu s-a dovedit, cel putin pana acum, atat de periculoasa pe cum se anticipa. In consecinta nici consumul nu a crescut spectaculos, sau cum se asteptau producatorii si furnizorii. Asadar, ecuatia este simpla: vinzi mai putin castigi mai putin.
Solutia, pentru a nu afecta profiturile companiilor, este sa cresti pretul urgent, astfel incat din aceasta crestere sa compensezi vanzarile mai mici. Ceea ce a si facut ANRE. In esenta toata lumea este multumita, mai putin consumatorul roman. Dar, pentru acesta, minunea tine trei zile.
Ca sa mascheze toate aceste stratageme, ANRE vine cu o explicatie dezarmanta: furnizorii au cerut o crestere mai mare de pret, dar le-a fost acceptata una mai mica. Nu de la 1 aprilie, cum ar fi fost normal, ci de la 10 ianuarie, adica de maine. Inca odata, daca piata ar fi fost liberalizata si pretul nu ar mai fi fost manevrat de ANRE nu s-a fi ajuns aici. Dar, pana in 2021 vom avea parte numai de asemenea chichite. Iata cum motiveaza ANRE cresterea pretului.
“Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, pretul gazelor naturale din productia interna se stabileste in mod liber pe piata, pe baza cererii si ofertei si constituie componenta principala a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale (CUG) si, implicit, a preturilor finale la consumatorii casnici.
Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobata in sedinta Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.
Ulterior, furnizorii au solicitat cresterea acestei valori datorata cresterii preturilor cu achizitia gazelor naturale din productia interna, in conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.
Solicitarile furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat intre 0,8-1,1 bani/kwh.
Ca urmare a analizei efectuate de catre ANRE, pe baza datelor transmise de catre titularii de licenta de furnizare care au in portofolii clienti casnici reglementati, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.
Modificarea valorii CUG genereaza o crestere a preturilor reglementate, concomitent cu alte actualizari ale elementelor componente ale preturilor incepând cu data de 10 ianuarie 2018.
Impactul unitar in preturile practicate de furnizorii clientilor casnici reglementati, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum.”