0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania

Ce trebuie sa faci pentru a avea propria ta statie de incarcare a masinii electrice?

Posted On 29 septembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: curent alternativ, reincarcare baterii, statie de incarcare proprie, statii de incarcare masini electrice

In conditiile in care numarul “autoturismelor verzi” aflate in circulatie creste accelerat, in cele ce urmeaza vom incerca sa raspundem la câteva intrebari pe care fiecare posesor de „electrica” si le pune, si anume cum incarcam masinile, care sunt diferentele dintre metodele de incarcare, cum poate fi instalata o statie de incarcare si, mai ales, daca chiar avem nevoie de o statie de incarcare proprie, acasa.

Reincarcarea bateriilor, in cazul statiilor de incarcare, se poate face in curent alternativ (AC), cu un cablu de incarcare Type 2, sau in curent continuu (DC) folosind unul dintre cei doi connectori CCS sau CHAdeMO, in functie de masina. Puterea de incarcare in curent alternativ, sau incarcarea lenta, este limitata de redresorul masinii, dispozitiv electric care transforma curentul alternativ in curent continuu, si poate varia, in functie de modelul masinii, de la 3.7 la 43 kW, iar timpul de incarcare mediu fiind cuprins in intervalul 2-12 ore.

Incarcarea rapida, in curent continuu, ofera o putere de incarcare de 50 -100 kW cu o medie de 40 de minute pentru 80% din capacitatea bateriei, iar incarcarea ultra-rapida ofera o putere de incarcare de 100-300 kW. Timpul de incarcare poate varia in funtie de starea bateriei inainte de incarcare (daca bateria este incalzita puterea de incarcare va fi limitata, pentru a proteja bateria), nivelul de incarcare, tehnologia, capacitatea bateriei si puterea statiei de incarcare. Un lucru important de retinut este ca in ambele metode de incarcare masina este cea care controleaza incarcarea, iar statia nu face decât sa ii ofere masinii ceea ce solicita.

In prezent, in România sunt aproximativ 500 de statii de incarcare AC si DC

Numarul statiilor va creste in urmatorii ani datorita programelor de finantare pentru municipalitati si persoane juridice. Statiile de incarcare rapida si ultra-rapida sunt utilizate, in special, pentru interconectarea oraselor si a regiunilor si le ofera soferilor de masini electrice libertatea de a se deplasa pe distante lungi fara a petrece mult timp incarcând bateria masinii. Cele in curent anternativ sunt raspândite in orase si ofera posibilitatea de a incarca bateria masinii cât timp masina este parcata.

Luând in considerare faptul ca incarcarea la statiile publice nu este gratuita, iar in pretul unitatii de incarcare fiind incluse, pe lânga pretul energiei, si costurile de instalare si operare ale acesteia, cea mai economica alternativa este incarcarea la statiile de incarcare care ofera sesiunile de incarcare in mod gratuit, urmata de incarcarea acasa la priza sau la o statie de incarcare proprie.

Statie de incarcare proprie?

O analiza privind necesitatea instalarii unei statii de incarcare, trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte, inclusiv dimensionarea retelelor de energie din zona unde locuim.

Totul pleaca de la nevoia de mobilitate si daca investitia intr-o statie de incarcare ne va aduce un beneficiu, intrucât incarcarea la priza este o alternativa buna pentru cei care nu parcurg distante lungi in cursul unei zile, iar necesarul de energie poate fi acoperit intr-o noapte. De asemenea, trebuie sa stim ca o statie de incarcare poate fi alimentata atât monofazat, cât si trifazat si poate debita putere cuprinsa intre 3.7–7.4 kW cu alimentare monofazata, sau 11-22 kW cu alimentare trifazata.

Cine locuieste la casa, ar trebui sa se informeze despre tipul de bransament care alimenteaza locuinta (poate fi monofazat sau trifazat), si care este puterea maxima ce poate fi absorbita din retea. Acest lucru il putem afla din Avizul tehnic de racordare sau din Certificatul de racordare, iar in cazul in care nu avem aceste doua documente, informatiile pot fi obtinute de la furnizorul de energie electrica.

Pentru a intelege mai bine cele doua situatii, vom face urmatorul studiu de caz.

Presupunem ca un consumator are o putere total instalata pentru consum de 5.6 kW cuprinzând toate receptoarele din gospodarie si o masina electrica a carei putere maxima de incarcare in curent alternativ este de 11 kW, iar puterea maxima ce poate fi absorbita din retea este de 6.7 kW. In aceasta situatie mai are disponibil de putere de 1.1 kW, insuficient pentru a instala o statie de incarcare si trebuie solicitat un spor de putere de la distribuitorul local. Consumatorul poate solicita un spor de putere de 9.9 kW, pastrând bransamentul monofazat existent si astfel isi poate instala o statie de incarcare configurata cu puterea maxima de 4.3 kW, suficient pentru a acoperi necesarul zilnic de energie.

Daca nevoia de mobilitate este mai mare, iar o statie monofazata nu este suficienta, se poate solicita un bransament trifazat de 18 kW care sa acopere necesarul de putere. La solicitarea unui bransament trifazat trebuie avut in vedere ca, in functie de situatie, costurile pentru un astfel de bransament pot fi semnificative, costuri care vor fi calculate de catre distribuitor si transmise prin Avizul tehnic de racordare. In cele mai multe cazuri lucrarile pentru un nou Aviz tehnic de racordare depasesc cu mult costul unei statii de incarcare in curent alternativ.

In ambele situatii, trebuie parcursi pasii din Ordinul ANRE 59/2013 – Regulament privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public cu modificarile si completarile ulterioare.

Primul pas este depunerea cererii de racordare si a documentelor aferente (Art. 14 din Ordinul ANRE 59/2013) pentru obtinerea avizului tehnic de racordare, la operatorul de retea. In termen de 7 zile calendaristice de la data inregistrarii cererii, operatorul de retea verifica documentatia depusa, iar in cazul in care documentatia este incompleta, operatorul de retea comunica in scris solicitantului completarea acesteia.

De la data depunerii documentatiei complete, operatorul de retea are obligatia sa transmita solicitantului avizul tehnic de racordare in maxim 30 de zile calendaristice, presupunând ca solutia de racordare va fi stabilita prin fisa de solutie.

Daca solicitantul este de acord cu oferta transmisa, poate solicita incheierea contractului de racordare prin transmiterea unei cereri, iar operatorul de retea are obligatia ca in termen de 10 zile calendaristice sa transmita propunerea de contract semnata.

Dupa incheierea contractului de racordare, autorizarea lucrarilor, executia si receptia acestora se realizeaza in maxim 90 de zile calendaristice.

Dupa receptia lucrarii, operatorul de retea are obligatia de a emite certificatul de racordare in termen de 10 zile calendaristice.

Având certificatul de racordare, solicitantul poate incheia un contract de furnizare cu furnizorul dorit, iar in termen de maxim 10 zile calendaristice de la data incheierii instalatia va fi pusa sub tensiune.

Astfel, daca se aduna termenii legali, obtinerea unui spor de putere poate dura pâna la 157 de zile calendaristice.

Ce se intâmpla cu cei care stau la bloc?

In situatia in care sunt posesori de masini electrice care locuiesc la bloc, acestia pot opta pentru urmatoarele variante:

daca detin un loc de parcare si sunt acte de proprietate/inchiriere pot solicita un bransament electric pentru locatia respectiva de la distribuitorul local urmând pasii descrisi mai sus;

o alta varianta este de a se adresa asociatiei de proprietari care sa instaleze 1-2 statii de incarcare in functie de numarul posesorilor de masini electrice din blocul respectiv, costurile fiind impartite intre acestia.

In ambele situatii este necesara obtinerea unei Autorizatii de construire de instalare a statiei de incarcare.

Totul incepe cu depunerea documentatiei pentru eliberarea Certificatul de urbanism care va fi eliberat in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.

Dupa obtinerea certificatului de urbanism poate fi depusa cererea pentru aviz tehnic de racordare si, in paralel, obtinute avizele si acordurile solicitate prin certificat. In functie de avizele si acordurile solicitate, acestea pot fi eliberate in aproximativ 30 de zile.

Având certificatul de urbanism, avizele si acordurile, poate fi elaborata documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire si depusa documentatia pentru autorizarea lucrarilor de constructii. In termen de 30 de zile calendaristice, autorizatia de constructie va fi eliberata si pot fi executate lucrarile de instalare a statiei de incarcare in paralel cu lucrarile din instalatia de utilizare.

In concluzie, instalarea unei statii de incarcare la bloc este un proces lung si costisitor care poate dura peste 200 de zile.

Statiile de incarcare in curent alternativ au caracteristici multiple in functie de model si producator

Exista statii cu specificatii minime al caror singura functie este de a incarca masina, dar exista si statii care iti ofera control de la distanta asupra sesiunii de incarcare, integrarea cu centrala fotovoltaica pentru debitarea surplusului de energie in bateria masinii, limitarea accesului prin aplicatie mobila sau card RFID sau bidirectionale care pot debita energia din bateria masinii in sistem sau pentru consum propriu. Tehnologia de incarcare este si ea in continua dezvoltare, iar potentialul si aplicatiile ei, desi sunt cunoscute, trebuie testate si transpuse in normative specifice, iar viitorul va fi cu siguranta electric.

Piata auto din România s-a comprimat semnificativ in primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile piata auto s-a confruntat cu o scadere de 34,2% fata de perioada ianuarie – iulie 2019. Chiar daca tendinta generala este in scadere, inmatricularile de automobile electrice isi continua cresterea, in acest an fiind inregistrate 938 de autoturisme electrice 100 % si 357 hibride plug-in.

 

Articole pe aceeasi tema

  • E.ON Energie a bifat 100 de puncte de incarcare pentru masinile electriceE.ON Energie a bifat 100 de puncte de incarcare pentru masinile electrice
  • OMV Petrom si ENEL X vor instala 10 statii de reincarcare rapida pentru masini electrice in statiile de distributieOMV Petrom si ENEL X vor instala 10 statii de reincarcare rapida pentru masini electrice in statiile de distributie
  • Un fleac: 53 de milioane de euro de la Comisia Europeana pentru statii de reincarcare a masinilor electrice in Romania. Finantarea acopera perioada 2020-2025Un fleac: 53 de milioane de euro de la Comisia Europeana pentru statii de reincarcare a masinilor electrice in Romania. Finantarea acopera perioada 2020-2025
  • Dan Tudose: In zece ani vom vedea statii de incarcare electrice in aproape fiecare curte din BucurestiDan Tudose: In zece ani vom vedea statii de incarcare electrice in aproape fiecare curte din Bucuresti
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Impins la spate de Directivele europene, ANRE pregateste in stil romanesc legislatia pentru liberalizarea pietei de energie electrica

Next Story

Cu un numar de 18 statii de incarcare rapida a masinilor electrice, E.ON Energie acopera Autostrada Soarelui

Articole pe aceeasi tema

E.ON Energie a bifat 100 de puncte de incarcare pentru masinile electrice

Posted On 11 noiembrie 2020
, By Redactia

OMV Petrom si ENEL X vor instala 10 statii de reincarcare rapida pentru masini electrice in statiile de distributie

Posted On 9 septembrie 2020
, By Redactia
0

Un fleac: 53 de milioane de euro de la Comisia Europeana pentru statii de reincarcare a masinilor electrice in Romania. Finantarea acopera perioada 2020-2025

Posted On 11 februarie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Klaus Iohannis a descoperit in urma cu 4 ani, ieri si-a amintit si Virgil Popescu: Romania mai vrea doua reactoare nucleara dar pierde specialistii pe banda

Posted On 25 ianuarie 2021

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Posted On 25 ianuarie 2021

In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center

Posted On 25 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.