Sa fie Covid-ul de vina? Pretul energiei electrice in piata Spot este la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut
Anul trecut, in aceeasi perioada, Romania consuma la orele de varf aproape 8000 de MW. Aveam probleme cu apa din cauza secetei prelungite, vantul nu batea, iar hidrocarburile si carbunele produceau aproape la capacitatea reala. Importam pe acest fond in jur de 1500 de MW, dar se atingea in piata pentru ziua urmatoare un nivel de pret record: 655 de lei/MWh. La un an diferenta, adica in ziua de ieri, varful de consum a fost de circa 7400 de MW (foarte apropiat de cel de anul trecut), in schimb pretul energiei in Spot a atins pe varf limita de 300 de lei/MWh, cu alte cuvinte mai putin de jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Nu stim cum se explica acest lucru. In piata cuplata cu Ungaria, Cehia si Slovacia, intr-adevar, Romania are cel mai ridicat pret la energie, undeva in jurul a 55 de euro/MWh, cu doar 2-3 euro mai mult decat in tarile partenere. Si ar mai fi de adaugat ceva, nivelul importurilor de energie nu a trecut de 800 de MW, fata de aproape 1500 de MW anul trecut. Sa fie acesta un moment de liniste pentru noi? Greu de spus.
Anul trecut spuneam ca sistemul energetic national respira din ce in ce mai greu, pe fondul cresterii importurilor si a pretului energiei electrice. “Cu apa putina, cu vant aproape deloc am ramas la mana celorlalte tipuri de energie cu care reusim sa alcatuim mixul energetic, insuficient insa pentru a ne satisface consumul care in aceste zile caniculare se apropie de 8000 de MW, in orele de varf. Sa ne mai mire ca in piata pentru ziua urmatoare pretul energiei se apropie de varful atins in iarna lui 2017, cand aveam un consum de 10.000 de MW si o productie de 9.000 de MW? Nu trebuie sa ne mire, ci mai curand sa ne sperie, caci mai avem doua luni cu temperature mai blande si intram in iarna. Cu stocuri sau fara stocuri, situatia sectorului de generare este dramatica in anumite perioade”, scriam anul trecut.
Intre timp a aparut pandemia si dupa o perioada de scadere drastica a consumului de energie, in trimestrele unu si doi ale acestui an, consumul pare a-si fi revenit la nivelul de aproape 8000 de MW. Cu importul de energie ne-am obisnuit deja. Este o constanta indiferent ca avem apa in baraje sau pe Dunare si indiferent daca vantul bate sau nu. Pretul nostru marginal este mai mare decat in tarile cu care suntem cuplati si, in consecinta, importam indiferent de varful de consum, respectiv de nivelul de productie. Pe acest fond si ministrul Economiei, Virgil Popescu se arata revoltat: “ Este strigator la cer ce s-a intamplat si am ajuns sa importam energie. Acest lucru trebuie sa inceteze si trebuie sa ne apucam de treaba. Sunt SF-uri, ma refer la studii de fezabilitate, in derulare si o sa vedeti ca incep efectiv de anul viitor constructiile de noi capacitati de energie electrica”, a spus Virgil Popescu.
De anul viitor, ca anul asta am avut alte preocupari, nu-I asa? Vizavi de importuri ne-am intrebat de ce nu sunt solicitate grupurile din rezerva de sistem in conditiile in care mai multe zile la rand productia nu acopera consumul, iar pretul energiei creste spectaculos. Din punctul nostru de vedere exista doua raspunsuri: ori aceste grupuri nu sunt in stare sa mai porneasca, ori costurile lor de productie sunt atat de mari incat este de preferat sa importam energie electrica, indiferent de prêt. Probabil sunt valabile ambele variante.