0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Tot raul spre bine: consortiul Hidroelectrica, Electrica si SAPE se pare ca a iesit din competitia pentru preluarea activelor CEZ Romania.

Posted On 31 august 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cez Romania, consortiul Hidroelectrica, Electrica SAPE, Macquarie Infrsatructure and real Asset, parcul eolian Cogealac, vanzare active

Informatia este deocamdata pe surse si nimeni nu a comunicat nimic oficial. In realitate, daca este adevarat, nu este chiar nici o tragedie. Intr-un articol precedent Energy-Center atragea atentia ca o asa zisa “renationalizarea” a fostei Electrica Oltenia poate fi o afacere buna in conditiile in care pretul de achizitie este unul adecvat momentului, iar planul de dezvoltare a afacerii este deja bine gandit. Ne-am intrebat insa cum si-ar fi gestionat aceste active ale CEZ in Romania cele trei entitati romanesti intrate in consortiu? SAPE (Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie) un fel de fantoma a statului roman prin companiile energetice, care nu face efectiv nimic inca de la infiintarea ei. Electrica este o companie de distributie si furnizare, iar Hidroelectrica este cel mai important producator de energie electrica din Romania.

Prin urmare, pentru Electrica o extindere a activitatii de distributie de energie electrica si pe zona Olteniei (preluand distributia CEZ) poate fi o afacere riscanta, in conditiile in care Electrica cu trei companii de distributie la nivel national face fata cu greu provocarilor din sistemul energetic. Vorbim aici de nivelul de investitii necesar, de digitalizare, de modernizarea liniilor si a statiilor de transformare etc. La acest capitol nici CEZ Romania nu sta grozav dupa mai bine de zece ani de la preluarea distributiei Electrica Oltenia.

In ceea ce priveste pozitia Hidroelectrica, aceasta ar putea fi interesata de centrala electrica de la Resita si mai ales de parcul eolian de 600 de MW al CEZ, din zona Dobrogea. Pentru Hidroelectrica un parc eolian de asemenea putere ar fi o mana cereasca in echilibrarea productiei. Dar, si Electrica a inceput sa fie interesata de achizitionarea unor parcuri eoliene in Romania. Cum s-ar imparti intre cele doua companii gestionarea parcului pe care il detine CEZ?

Dar, sa ne intoarcem la faza initiala a anuntului de vanzare al cehilor. Grupul CEZ a reusit sa instaleze in Romania cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Acum vrea sa-l vanda. Pai, de ce nu ar face-o, atata vreme cat nici unde in Europa investitorii in parcuri eoliene nu au beneficiat de o generozitate din partea statului precum au beneficiat cei de la CEZ in Romania? Si nu numai ei. Reteaua de distributie pe care au concesionat-o pe zona Olteniei, unde au circa 1,5 milioane de consumatori casnici, nici nu poate fi comparata din punctul de vedere al profitabilitatii cu celelalte activitati dezvoltate de CEZ in Romania. Asadar, sa vedem cum vine treaba.

Parcul eolian cu o putere instalata de 600 de MW, detinut de CEZ in zona Dobrogei (Cogealac-Fantanele) si-a cam depasit maturitatea si se apropie de faza in care turbinele si ce mai este pe acolo par a fi depasite din punct de vedere al functionarii si tehnologic. Intre timp au aparut tehnologii mult mai performante si la preturi de achizitie mult mai reduse. Raportul intre investitie si capacitatea de recuperare a ei s-a schimbat radical in ultima perioada.

De cealalta parte, respectiv distributia si furnizarea de energie pe zona Olteniei, iarasi nu am asistat la progrese investitionale remarcabile din partea CEZ. Cu alte cuvinte, cine cumpara businessul cehilor trebuia sa aiba in considerare ca pe langa plata activelor va avea de investit mult mai mult. Iata ce scriam noi in urma cu mai bine de o luna:

“Noi am facut o comparatie vizavi de momentul in care a venit CEZ in Romania si momentul in care vrea sa plece. Cehii au facut o afacere buna in Romania. Au cumparat in urma cu peste zece ani zona de distributie energie electrica Oltenia la pret care echivala cu un automobil scump. Si au mai investiti ceva intre timp, dar proportia intre investitii si profit a fost mult in favoarea lor. Si este in continuare. In aceste conditii, de ce ai vinde aceasta distributie si  intreg businessul din Romania?

Justificarile care tin de dezvoltarea energiei nucleare in Cehia tin si nu tin ca argumente. In ultima instanta nici nu ne intereseaza ce spun cehii. Ce este important petru noi se rezuma la intrebarea: merita sa cumparam ce am vandut odata? Altfel spus, renationalizarea despre care vorbeam in titlul articolului nostru are justificare economica?

Raspunsul ar putea fi pozitiv daca am reusi sa negociem cu cehii asa cum au negociat ei cu noi in urma cu peste zece ani. In caz contrar nu am facut nici o afacere. Pe de alta parte, faptul ca se intentioneaza realizarea unui consortiu ne duce cu gandul ca societatile componente iau in calcul o suma mare pentru achizitionarea activelor CEZ. Merita? Ar trebui sa ne uitam la ce s-a intamplat in Bulgaria.

Si ar mai fi de amintit ceva. Odata cu zvonul aparut in piata in legatura cu vanzarea afacerii CEZ in Romania a aparut si Enel cu aceeasi tentativa. Intre timp, Enel a intrat in silenzio stampa, dar nu se stie pana cand.

Timp de zece ani, cele doua multinationale au reusit sa faca din afacerea lor din Romania un business de succes. Nu mai conteaza daca a fost cu ajutorul legislatiei, al interventiilor la nivel inalt sau din alte motive. Pentru ca intre timp lucrurile s-au mai schimbat, iar profiturile nu vor mai fi precum au fost pana acum, ideea de a vinde nu este deloc una rea. Si atunci, ideea de a cumpara este una buna? Aceasta este intrebarea fundamentala la care ar trebui sa stie sa raspunda Hidroelectrica sau Electrica. Despre SAPE nu spunem nimic pentru ca nu conteaza. Suntem curiosi, ce urmeaza?

Pana atunci, atentie la un alt aspect: costul consultantului, sau consultantilor !”

S-a schimbat ceva intre timp? Absolut nimic. Cu alte cuvinte, daca informatia anuntata mai sus este adevarata putem sa spunem din start ca “renationalizarea” despre care vorbeam nu-si are sensul.

Sigur, este important cine va cumpara activele CEZ in Romania, asa cum la fel de importanta este intrebarea daca cehii se grabesc sa vanda, sau asteapta vremuri mai bune. Conform unui articol din FinancialIntelligence, “Pretul oferit de consortiul format din Hidroelectrica, Electrica si SAPE a fost la o treime din pretul companiei care s-a situat pe locul I,  Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), care a pus pe masa 1 miliard de euro. Pe locul doi s-a situat consortiul strain, iar pe trei consortiul din Romania. Companiile noastre au oferit chiar cu 50 de milioane de euro mai putin decat cea mai conservatoare evaluare pe care au primit-o, în jur de 600 milioane de euro”.

Asta inseamna ca au facut o oferta adecvata. CEZ a cumparat Electrica Oltenia cu vreo 250 de milioane de euro si a mai investit cateva sute (probabil) de milioane de euro in cei zece ani de prezenta in Romania. De asemenea au investit 600 de milioane de euro in parcul eolian, dar atentie, parcul si-a cam trait traiul si si-a luat malaiul. Aceste cifre nu sunt neaparat relevante in cazul vanzarii de acum, decat ca orientare. Sa vedem ce urmeaza.

Se pare ca grupul CEZ a intrat în discutii exclusive cu Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), pentru vanzarea operatiunilor din Romania. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este cel mai mare administrator de proiecte mari de infrastructura la nivel mondial. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) administreaza active de 129 de miliarde de dolari, din care cea mai mare parte sunt investite în proiecte de infrastructura.

Potrivit informatiilor de pe site-ul companiei, “avand capabilitati în întregul spectru energetic, alimentam cu energie case, întreprinderi si comunitati – si ne concentram pe tranzitia globala catre o economie cu emisii reduse de carbon”.

Astfel 75% din activele MIRA sunt investite în infrastructura, urmata de imobiliar cu 15%, regenerabile cu 9% si agricultura cu 1%. Ca zona geografica, 49% din active sunt investite în Europa, Orientul Mijlociu si Asia. MIRA investeste în 33 de tari, potrivit datelor de pe site-ul propriu.

MIRA face parte din Macquarie Asset Management (MAM) – bratul de administrare a activelor din Grupul Macquarie. La 31 martie 2020, Macquarie Asset Management (MAM) avea în administrare active de 597,7 miliarde de dolari. MAM are peste 1.8902 de angajati care opereaza pe 22 de piete din Australia, America, Europa si Asia.

Macquarie Asset Management (MAM) gestioneaza active pentru investitori institutionali si retail din 1980 în Australia si 1929 în SUA, prin firma cunoscuta anterior sub numele de Delaware Investments.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Cehii de la CEZ au demonstrat si in 2019 ca stiu sa faca afaceri in Romania. Asta inseamna ca nu se vor vinde oricum?Cehii de la CEZ au demonstrat si in 2019 ca stiu sa faca afaceri in Romania. Asta inseamna ca nu se vor vinde oricum?
  • Zvon sau realitate? Grecii de la PPC ar intentiona să preia activele Enel din România. Nu este prima dată când Enel negociază vânzarea businessului din țara noastrăZvon sau realitate? Grecii de la PPC ar intentiona să preia activele Enel din România. Nu este prima dată când Enel negociază vânzarea businessului din țara noastră
  • CEZ Romania a finalizat vanzarea activelor catre MIRACEZ Romania a finalizat vanzarea activelor catre MIRA
  • Tranzactie cu final asteptat: Macquarie Infrastructure and Real Assets finalizeaza tranzactia prin care achizitioneaza activele romanesti scoase la vanzare de catre CEZ GroupTranzactie cu final asteptat: Macquarie Infrastructure and Real Assets finalizeaza tranzactia prin care achizitioneaza activele romanesti scoase la vanzare de catre CEZ Group
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Electrica contesta in instanta „lista neagra” a Consiliului Concurentei

Next Story

 Sa fie Covid-ul de vina? Pretul energiei electrice in piata Spot este la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut

Articole pe aceeasi tema

0

Este oficial: Enel a anunțat că iși va vinde activele din România în cursul anului viitor

Posted On 22 noiembrie 2022
, By Redactia
0

Zvon sau realitate? Grecii de la PPC ar intentiona să preia activele Enel din România. Nu este prima dată când Enel negociază vânzarea businessului din țara noastră

Posted On 26 octombrie 2022
, By Redactia
0

La un an de parafarea vanzarii activelor CEZ in Romania revine intrebarea: cine a pierdut si cine a castigat din aceasta tranzactie?

Posted On 11 mai 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.