0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Vor americanii sa finanteze cu adevarat constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, sau doar platesc chinezilor niste polite?

Posted On 8 decembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Adrian Zuckerman, Cosmin Ghita, finantare EXIM SUA, Nuclearelectrica, retehnologizarea Unitatii 1, unitatile 3 si 4 Cernavoda

Inainte de a incerca un raspuns la aceasta intrebare am tot stat si ne-am gandit cum sa traducem declaratia de ieri a presedintele Eximbank USA, Kimberly Reed, care spunea: “Judecam fiecare aplicatie pe care o primim in functie e meritele ei. Avem niste standarde la care ne uitam. Vrem sa incurajam proiecte ca acesta. Momentan suntem in negocieri, asteptam aplicatia, care acum este in proces de redactare si multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale si speram ca intr-o zi sa avem un anunt fabulos ca vom asigura finantarea pentru acest proiect“. La fel de confuza este si declaratia directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, care zice ca vizita de marti a presedintelui Eximbank USA, Kimberly Reed, la Cernavoda se va concretiza prin optiuni de realizare a proiectului reactoarelor 3 si 4, pe care Nuclearelectrica le va supune aprobarii actionarilor sai in cel mai scurt timp.

Daca ne raportam apoi la declaratiile ambasadorului SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman (le vom reda mai jos) cu aceeasi ocazie, constatam ca ofensiva americana in Romania este mai degraba chitita pe stoparea investitiilor chineze decat pe realizarea de proiecte concrete. Sigur, investitia in Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda nu este un proiect deloc facil si implica extrem de multe complicatii. Problema este ca Romania viseaza la realizarea acestor unitati de vreo 10 ani dar orice initiativa bate pasul pe loc. Spre satisfactia americanilor la chinezi le-am aratat usa din dos definitiv. Intrebarea este ce punem in loc si mai ales cat vom negocia cu americanii, daca ei sunt cu adevarat decisi sa sprijine aceasta investitie. Mai important insa decat reactoarele 3 si 4 este retehnologizarea Unitatii 1, care bate la usa.

Nuclearelectrica ne asigura ca este in grafic cu acest proces si ca poate suporta costurile reetehnologizarii din surse propri. Mai este cazul in aceste conditii sa asteptam ajutorul american? “Ambele proiecte sunt esentiale pentru viitorul securitatii energetice. Vizita de astazi a reprezinta inca un pas in concretizarea acestei importante colaborari. Sunt obiective cruciale pentru ca România sa atinga tintele de decarbonizare si securitate energetica”, a declarant Cosmin Ghita.

Acesta a aratat ca retehnologizarea reactorului 1 permite functionarea unitatii pentru inca 30 de ani, cu costuri la jumatate fata de realizarea unui nou reactor. “Discutiile de astazi se vor concretiza in optiuni de realizare a proiectelor, pe care Nuclearelectrica le va supune spre aprobare actionarilor sai in cel mai scurt timp”, a sustinut directorul general al companiei.

La rândul sau, Kimberly Reed, presedintele Exim US, prezenta la Cernavoda, a aratat ca institutia pe care o reprezinta acorda finantari proiectelor in functie de anumite standarde si asteapta ca partea româna sa aplice pentru finantare.
Intrebata de jurnalisti care este dobânda si modul de plata, ea a raspuns ca fiecare proiect este judecat individual, in functie de acele standarde. Reed a amintit ca banca Exim US a fost inchisa timp de patru ani si a fost redeschisa anul trecut.

Bun pana aici. Si acum sa revenim la ceea ce afirmam mai sus privind ofensiva americane in aceasta parte a Europei si eliminarea influentei chineze.

“Congresul si presedintele SUA ne-a dat scopul semnificativ de a concura cu China. Iar ambasadorul a explicat atât de bine de ce ar trebui sa fim ingrijorati. Vrem ca lumea sa cumpere produse si servicii americane, care sunt de cea mai buna calitate, si nu vrem ca tarile sa nu urmeze caile corecte cu finantarea riscanta pe care China o poate oferi. Când vorbesc despre China ma refer la Republica Populara Chineza si la partidul comunist, nu la poporul chinez”, a mai spus reprezentanta institutiei americane.

Anterior, la aceeasi conferinta de presa, ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a declarat ca nu ar trebui tolerate intr-un stat de drept companiile chineze comuniste, precum Huawei sau ZTE, intrucât scopul lor este de a spiona si reprezinta o amenintare pentru securitatea lumii libere.

“Este o zi istorica pentru relatiile bilaterale dintre SUA si România. Nu s-ar fi intâmplat asta fara implicarea presedintilor Donald Trump si Klaus Iohannis si a premierului Ludovic Orban, prin viziunile lor in ceea ce priveste colaborarea in sectorul nuclear civil, pentru securitatea ambelor noastre natiuni. Vreau sa multumesc in special premierului Orban pentru curajul de a intrerupe acordul privind proiectul Cernavoda cu CGN, o companie chineza comunista corupta, cunoscuta pentru practicile sale corupte in intreaga lume”, a spus diplomatul american.

Nu ne ramane decat sa speram, cum o tot facem de peste 10 ani. In context amintim ca si Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda au fost realizate intr-un timp extrem de lung, tocmai din cauza unor balbaieli ale autoritatilor romane de la acea vreme. Oricat de optimisti am fi, problema este ca sistemul energetic national are nevoie urgenta de noi capacitate de productie si Romania nu poate ocoli politica energetica europeana in cee ace priveste decarbonizarea. Cine stie ce se va mai intampla in zece ani, cam cat ar fi estimat ca va dura (in conditiile actuale) constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Tocmai de aceea trebuie sa punem piciorul in prag si sa nu ne mai lasam amagiti de promisiuni. Altfel ele suna frumos:

“Odata cu suportul financiar de 7 miliarde de dolari pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 si retehnologizarea reactorului 1, drumul României catre o energie curata a fost pavat, contribuind la cresterea securitatii energetice a României si la prosperitatea tarii. Finantarea Exim va asigura securitatea energetica a României pentru urmatoarele decenii”, a sustinut Adrian Zuckerman. Intrebat daca transferul de putere din SUA si România ar putea duce la intârzieri in proiectul nuclear, el a raspuns ca nu.

“Nu cred ca transferul de putere reprezinta un risc in acest sens. In America este pasnic. Simplul fapt ca sunt doar intrebari legale ce s-a intâmplat cu voturile nu inseamna ca nu e pasnic. La fel aici, impresia noastra este ca o sa fie un transfer de putere pasnic si o sa fie o coalitie formata care reprezinta ceea ce au vrut sa faca oamenii din România. Singurul lucru trist este ca au iesit doar 30-32% din oameni sa voteze, care e cel mai mic numar in ultimii 30 de ani. Din ce inteleg, o sa fie o coalitie care va continua sa guverneze tara in timp pasnic si niciun fel de transfer de putere n-o sa schimbe avansurile facute in acest domeniu”, a subliniat Adrian Zuckerman, citat de Agerpres.

Articole pe aceeasi tema

  • Americanii ne dau sperante in privinta finantarii Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Peste 10 ani am putea exploata inca doua reactoare nucleareAmericanii ne dau sperante in privinta finantarii Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Peste 10 ani am putea exploata inca doua reactoare nucleare
  • Retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda a primit unda verde de la actionari: costul estimat, 1,85 miliarde euroRetehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda a primit unda verde de la actionari: costul estimat, 1,85 miliarde euro
  • Avem legea care permite statului roman sa se implice in proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda prin acordarea de garantii de stat si contractele de diferentaAvem legea care permite statului roman sa se implice in proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda prin acordarea de garantii de stat si contractele de diferenta
  • Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare CNE Cernavoda printr-un nou acord cu grupul SNC-LavalinNuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare CNE Cernavoda printr-un nou acord cu grupul SNC-Lavalin
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Risipa de resurse si bani pierduti degeaba: a venit vremea sa ne luam adio de la listarea Hidroelectrica la bursa?

Next Story

ANRE a aprobat planul de investitii al Transelectrica pentru urmatorii 8 ani: 5,67 miliarde lei

Articole pe aceeasi tema

Nuclearelectrica mai face un pas pentru proiectul Centralei SMR de la Doicesti

Posted On 5 iulie 2023
, By Redactia
0

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) semnează contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa la CNE Cernavoda

Posted On 28 iunie 2023
, By Redactia

Nuclearelectrica a finalizat operationalizarea Filialei Feldioara

Posted On 6 aprilie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.