Care sunt explicatiile miracolului oltenesc: Complexul Energetic Oltenia a batut Hidroelectrica la productia de energie electrica in 2017
Cel putin asa arata datele intrate in posesia noastra in momentul de fata. In urma cu aproape doi ani se vorbea despre o iminenta intrarea in insolventa a celui mai mare producator de energie electrica pe baza de carbune din Romania, Complexul Energetic Oltenia. Pierderile intr-un singur an se apropiau de nivelul de un miliard de lei. Cota de piata a acestuia s-a redus sistematic pana in 2017, pretul energiei in piata libera a scazut la un nivel la care CE Oltenia nu mai putea fi competitiv, certificatele de CO2 au ajuns sa coste zeci de milioane de euro anual, retehnologizarea s-a blocat, iar datoriile incepeau sa produca penalitati ce puteau depasi baza de la care s-a pornit. Fostul director general al Complexului, Laurentiu Ciurel, declara la un moment dat ca un sfert din capacitatile de productie ale CEO urmeaza a fi inchise (in baza planului de restructurare) iar la acestea se adaugau si cateva exploatari miniere. Totul in ideea de a se evita insolventa.
Cu mici exceptii, CEO producea energie la capacitate astfel incat sa asigure varfurile de consum doar in perioada scurta de iarna, respectiv in zilele caniculare de vara. In restul anului functiona la un nivel care nu putea acoperi costurile de productie. Explozia pretului energiei electrice pe bursa, din luna ianuarie a anului trecut, a facut insa ca energia electrica produsa la CE Oltenia sa fie brusc competitiva si solicitata. Dispecerul Energetic National a avut in aceasta companie un aliat de nadejde pentru asigurarea consumului si pentru echilibrarea sistemului energetic, situatie din care avantajele au fost valorificate la maxim. Inca din primele zile ale anului trecut, Complexul anunta achitarea integrala a datoriilor si trecerea pe profit. Pe de alta parte, neimplicarea politica in activitatea companiei si schimbarea radicala a comportamentului in piata concurentiala de energie electrica au generat o crestere a performantei financiare pe care nimeni nu o anticipa.
In fapt, pretul energiei electrice a fost cauza majora care a dus la situatie critica din urma cu doi ani. La acest lucru s-a adaugat influenta politicului si a reglementarilor dintr-o piata care era doar partial libera. O sa revenim la aceste aspecte cu cifre concrete, inclusiv cu cele legate de deciziile ANRE privind negocierea contractelor de vanzare-cumparare energie. Decizii, multe dintre ele valabile si in ziua de azi. Pretul energiei a prevalat insa in toata aceasta ecuatie. Si cum, conform zicalei, atunci cand iti ajunge funia la gat iti pui mintea la contributie, cu siguranta ca ai o sansa sa rezisti.
Am facut comparatia, in ceea ce priveste productia de energie electrica a CEO cu cea a Hidroelectrica, in conditiile in care producatorul hidro nu a beneficiat de hidraulicitate tocmai buna, in 2017. In continuare are trebui insa sa remarcam ca exista o diferenta evidenta intre costurile de productie ale celor doi producatori si sarcinile financiare pe care ei le au. Redam mai jos un comunicat al CE Oltenia care sintetizeaza activitatea pe 2017. Dincolo de aceste cifre seci, elementele aratate mai sus conteaza enorm in ecuatie.
“In anul 2017, productia de carbune realizata de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone (in crestere cu cca 11,5% fata de anul 2016), cu o descoperta de cca 117 milioane mc (in crestere cu cca 13% fata de anul 2016), cele mai mari livrari de lignit inregistrandu-se de la EMC Rosia-Rovinari, EMC Motru si EMC Jilt.
In cursul anului trecut, in sectorul minier, au fost efectuate lucrari de mentenanta la aproximativ 200 de utilaje, cheltuielile aferente (peste 65 milioane de lei) fiind mai mari cu peste 16% fata de cele efectuate in anul anterior. Intreruperile accidentale ale utilajelor au scazut in 2017 fata de 2016 cu cca 28%.
Pentru realizarea productiei de lignit mentionate, a fost necesar ca, timp de 10 luni din anul 2017, programul de lucru pentru personalul din zona de extractie a carbunelui sa fie modificat de la 5 la 6/7 zile pe saptamana.
In anul 2017, CE Oltenia a functionat in medie cu 8 grupuri energetice, acoperind o cota de pana la 24% din piata de energie si de cca 40% din serviciile de sistem necesare la nivel national. In perioada de iarna, CE Oltenia a functionat inclusiv cu toate cele 11 grupuri energetice disponibile, atingand in repetate randuri cota de piata de 30%. Cea mai indelungata perioada de functionare a fost inregistrata de grupul energetic nr.6 de la SE Rovinari care a cumulat peste 8200 ore de functionare pe parcursul anului 2017.
Productia de energie realizata de CE Oltenia in 2017 a ajuns la 15 TWh.
Pentru anul 2018, CE Oltenia are contracte incheiate pentru toata capacitatea disponibila.”